11 C
Poreč
Utorak, 7 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Grad Umag kao primjer dobre prakse na 1. Hrvatskom ronilačkom kongresu

Grad Umag kao primjer dobre prakse na 1. Hrvatskom ronilačkom kongresu

Više od četiri stotine sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ali i susjednih zemalja, sudjelovalo je 21. i 22. veljače na brojnim edukativnim panelima i predavanjima u okviru Prvog hrvatskog ronilačkog kongresa na Zagrebačkom velesajmu, u organizaciji Agencije „Promocija ronjenja“, stoji u priopćenju.

Uz potporu Vlade Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za šport, resornih ministarstava, Grada Zagreba i sponzora, dvodnevni kongres ugostio je relevantne predavače koji su razvili konstruktivnu diskusiju i dotakli se gorućih tema, poput zaštite podmorja, civilne zaštite, turizma i slično. Veliki naglasak stavljen je i na ekologiju, točnije zaštitu Jadranskog mora, jer su upravo ronilački klubovi ti koji svojim kontinuiranim akcijama čišćenja podmorja održavaju naše podmorje čistim.

U okviru navedenog, veliki obol čistoći podmorja daju i sami gradovi koji gravitiraju turizmu i životu na moru i od mora. Tako su na kongresu predstavljeni pozitivni primjeri suradnje gradova i ronioca, posebno po pitanju ekologije, a govornici su bili gradonačelnik Umaga Vili Bassanese te župan Občine Piran Đenio Zadković.

Prisjetimo se, krajem lipnja 2019. godine više od dvjesto ronioca iz Hrvatske i Slovenije čistilo je podmorje na pet lokacija u Savudrijskoj vali. Zahvaljujući velikoj ekološkoj akciji „Čišćenje bez granica“, uz luke Piran i Savudrija, čišćeno je podmorje kraj kampa Veli Jože te ono u Zambratiji i Bašaniji. Time se otpad uklanjao s površine veće od pedeset četvornih kilometara. Upravo je ta zajednička akcija Umaga i Pirana uzeta kao primjer dobre prakse kojim bi se trebali voditi i drugi gradovi ne bi li, zajedničkim snagama, stvorili održivu mrežu zaštite našeg okoliša i podmorja.

Sudionici panela istaknuli su kako otpad u moru nema nacionalnost i kako zemlje trebaju surađivati u brizi za budućnost mora i podmorja.

NAJČITANIJE