20.4 C
Poreč
Subota, 15 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Grad Umag odao počast žrtvama parobroda San Marco

Grad Umag odao počast žrtvama parobroda San Marco

Povodom obilježavanja 75. obljetnice tragičnog potonuća parobroda San Marco, delegacija Grada Umaga,  predvođena gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom je danas, 9. rujna 2019. godine, položila vijence i zapalila svijeće u sjećanje na preminule sugrađanke i sugrađane.

Svečanosti su ujedno prisustvovali i zamjenici Floriana Bassanese Radin, Mauro Jurman i Ivan Belušić, brojna rodbina žrtava, predstavnici Zajednica Talijana Umag i Savudrija, predstavnici Udruge Famiglia Umaghese, članovi Udruge antifašističkih boraca, Udruge 154. brigade te Udruge HVIDRA, kao i brojni građani.

„Osjećajem dubokog pijeteta prisjećamo se naših dragih sugrađana koji su svoj život izgubili jer su se nalazili na krivom mjestu, u krivo vrijeme. Mnoge obitelji će se danas prisjetiti tog nesretnog 9. rujna 1944., kada se zbila jedna od najvećih i najapsurdnijih tragedija na ovim prostorima. U svega nekoliko minuta stradalo je više od 150 osoba, a parobrod „San Marco“ se pretvorio u veliku plamenu buktinju te postao zajednička grobnica stotina naših obitelji.” naglasio je gradonačelnik Bassanese u svom obraćanju. Delegacija je potom krenula prema savudrijskom lukobranu ne bi li simboličkom gestom polaganja vijenca u more odala počast nevinim žrtvama, javljaju iz Grada Umaga.

NAJČITANIJE