22.9 C
Poreč
Srijeda, 23 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica GRAĐANI PIŠU Građani pišu: Osvrt na članak gdje se SDP Poreč protivi spomeniku Tuđmana

Građani pišu: Osvrt na članak gdje se SDP Poreč protivi spomeniku Tuđmana

Dobili smo tekst autora M.V., koji prenosimo u cijelosti te ovim putem pozivamo sve građane koji žele pisati, iznijeti svoje mišljenje ili ideje da nam se jave mailom. 

U vezi članka objavljenog u Glasu Istre pod nazivom: PRVI HRVATSKI PREDSJEDNIK UZDRMAO POREČKU LJEVICU- S.D.P NAŠ VIJEĆNIK G. GAŠPARAC I SDP SU PROTIV SPOMENIKA TUĐMANU U POREČU.

U dopisu kojeg potpisuje predsjednik Glavnog odbora SDP-a Poreč Rodoljub Kosić tvrdi da “njihov član nije izjavio ono što u naslovu piše ” i dodaje da je imenovani vijećnik SDP-a  Poreč protiv podizanja spomenika dr. Franji Tuđmanu i imenovanja ulice po njemu u gradu Poreču, te konstatira da oni (SDP) ne ulaze u povijesnu dimenziju koju je imao dr. Franjo Tuđman, ali se zbog njegovog odnosa prema Istri i njezinim građanima protive prijedlogu o postavljanju njegovog spomenika u Poreču. Ono na što je predsjednik Glavnog odbora SDP Poreč posebno nezadovoljan je privatizacija koja je provedena u Poreču i Istri za vrijeme vladanja dr. Franje Tuđmana, a posebno Plave lagune i Riviere te drugih firmi.

Uvaženi predsjednik SDP Poreč, kako piše, ne ulazi u povijesnu dimenziju lika i djela dr. Tuđmana, ali joj ipak daje negativnu konotaciju, kako piše “zbog njegova odnosa prema Istri i njezinim građanima”. O kakvim se to odnosima pokojnog predsjednika dr. Tuđmana prema Istri i njezinim građanima radi nema niti riječi. Stoga se o toj i takvoj konstataciji, bez ikakvih argumenata ne može niti polemizirati, a niti ih povijesno osporavati. Ovdje se više radi o općoj  političkoj diskvalifikaciji kod koje se uvijek pribjegava, kada nema argumenata niti činjenica kojima se dokazuju uvodne tvrdnje.

Prvi Predsjednik Republike Hrvatske ne zaslužuje, kako piše Rodoljub Kosić niti ulicu u Gradu Poreču, a kamo li spomenik ili Trg i to je po njemu stav SDP-a Poreč.

Kakvu nam to i u ime koga povijesnu istinu o dr. Tuđmanu nudi gosp. Kosić i njegova družina teško je razumjeti, može se samo nagađati, a nagađanje nije povijesna istina i zato konstatacije gosp. Kosića govore o njemu i njegovoj družini, a ne o liku i djelu prvog predsjednika dr. Tuđmana.

A djelo dr. Tuđmana je Republika Hrvatska i njegovo djelo ne može nitko umanjiti, poniziti ili omalovažiti, i to je notorna istina koja se ne treba dokazivati, nego joj se treba pokloniti sa dužnim pijetetom zahvalnosti, dostojanstva i ponosa prema tom vizionaru u svim krajevima i regijama lijepe naše. To što Poreč nema spomenik i ulicu dr. Tuđmanu nije volja građana i ne govori o odnosu građanina prema prvom predsjedniku, koje ionako nitko ništa ne pita, nego o volji vladajuće i oporbene oligarhije koja želi nametnuti svoju povijesnu istinu, a sve  da bi izbjegli odgovornost za svoje promašaje, naravno sve upakirano apstraktnom formulacijom “njegov odnos prema Istri i njezinim građanima”.

Pitam Vas kakav odnos!?! Čiji odnos!?! Već ako ste dr. Tuđmana pokušali bez ikakvih argumenata diskvalificirati zbog “njegovog odnosa prema Istri i njezinim građanima”, pitam Vas što je sa ostalim velikanima? Što je sa Blagom Zadrom? Što je sa Sinišom Glavaševićem? Što je sa Andrijom  Matijašom-Paukom? Što je sa Ivicom Račanom? Što je sa La mula de Parenzo? Što je sa kardinalom Kuharićem, Stepencem, itd. Da li su i oni po Vama imali “negativan odnos prema Istri i njezinim građanima”?

Vi ste kako pišete posebno nezadovoljni provedenom privatizacijom u Poreču za vrijeme dr. Tuđmana i to velikih firmi Plava laguna i Riviera. Udio u tome prvog predsjednika je vrlo upitan, ali mnogi u toj muljaži (a bilo je tu podosta građana Istre), da bi oprali ruke, prst upiru prema drugome – drugi je uvijek kriv. Tko drugi nego prvi predsjednik. I Vi ste u to vrijeme bili na odgovornim funkcijama i imali ste uvid i utjecaj u privatizaciji, stoga Vas pitam, kako je moguće da je u pretvorbeni kapital firme Riviera ušla i cesta kod OMV, a radi se o cesti koja ne može ući u pretvorbeni kapital. Da li ćete i za to kriviti pokojnog predsjednika Tuđmana, koji je dozvolio da ta cesta uđe u pretvorbeni kapital društva, a ona pripada Gradu i danas je za potrebe gradilišta zatvorena. Da li ćete i zato optužiti pokojnog predsjednika koji je tim činom po Vašoj argumentaciji pokazao “odnos prema Istri i njegovim građanima”.

Na kraju, gos. Kosić, sramotno je za Grad Poreč da nema spomenik povijesnoj ličnosti dr. Tuđmanu, Trgu Republike Hrvatske ili Domovine Hrvatske. Iako to što ga nema, ne znači da on ne postoji u srcima većine građana Poreča, koji cijene i cijeniti će ulogu i doprinos dr. Tuđmana u stvaranju države Hrvatske. Vaše je pravo da Vi i Vaša stranka ljevičarske orijentacije to ne cijenite, to je Vaše demokratsko pravo, kao što je i moje demokratsko pravo da svoj glas nikada ne dam u ruke Vašoj družini.

S Poštovanjem,

M.V.      

NAJČITANIJE