21.4 C
Poreč
Srijeda, 23 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Gregorio Draghicchio, njegovim zauzimanjem je 1901. godine otvorena popularna porečka Palestra

Gregorio Draghicchio, njegovim zauzimanjem je 1901. godine otvorena popularna porečka Palestra

Draghicchio, Gregorio, gimnastičar (Poreč, 15.II.1851. – Poreč, 18.III.1902.).

U Trstu je završio gimnaziju i 1871. učiteljsku školu (Istituto magistrale). U Poreču je 1869. i 1872. organizirao tečaj tjelovježbe. U Trstu je bio učiteljem tjelovježbe, organizatorom sportski djelatnosti i više sportskih natjecanja, sucem gimnastičkih natjecanja, sportskim novinarom i piscem.

Uređivao je časopise Mente sana in corpo sano i Il Ginnasta triestino, u kojima je pokazivao svoju naklonost tršćanskom iredentizmu. U Milanu je bio tehničkim ravnateljem gimnastičkoga društva Pro Patria, u Monzi je upravljao gimnastičkim natjecanjem u tijeku kojega je 29.VII.1900. ubijen talijanski kralj Umberto I.

Risultato immagini per Gregorio Draghicchio,

Foto:flickr.com

U Poreč se vratio 1900. te je postavljen za tajnika grada. Godine 1901. izabran je za predsjednika novoutemeljenoga porečkoga gimnastičkoga društva Forza e Valore. Njegovim je zauzimanjem iste godine otvorena gimnastička dvorana toga društva.

Foto:Istrapedia

Za njegova pogreba u Poreču je proglašen dan žalosti. Napisao je raspravu o talijanskom tjelovježbenom nazivlju (Saggio di una terminologia ginnastica italiana, 1890.), kojom su se godinama služili u školama i vojarnama. Odlikovan je Redom Viteza Kraljevine Italije (1900.). Istrapedia.

Foto: triestellnews.it

NAJČITANIJE