18.5 C
Poreč
Četvrtak, 16 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO HDZ Istre: Restart je propali projekt poput Kukuriku koalicije

HDZ Istre: Restart je propali projekt poput Kukuriku koalicije

U Istri je mjere Vlade koristilo gotovo 8000 poslodavaca, odnosno više od 35 tisuća radnika, te im je isplaćeno više od 230 milijuna kn. Što znači da je više od trećine svih zaposlenih u Istri koristilo mjeru Vlade za zadržavanje zaposlenosti, rekla je jučer Monika Udovičić na konferenciji za medije.

Jurica Šiljeg, predsjednik istarskog HDZ-a osvrnuo se na ponovni pokušaj uspostave Kukuriku koalicije, koja sada nastupa pod nazivom Restart. Možemo to nazvati pokušajem restarta Kukuriku koalicije i najneuspješnije Vlade u povijesti RH, rekao je.

IDS se ponovno ovom koalicijom sa SDP-om odlučio za propali projekt. To je projekt vraćanja SDP-a na Vlast iako smo svi svjesni činjenice da su svi kapitalni projekti u Istri bili blokirani za vrijeme Kukuriku koalicije. Projekte koje su oni blokirali, ne samo da smo u ovom mandatu odblokirali nego smo ih i realizirali ili su u visokom stupnju realizacije. Naravno govorim prije svega o pulskoj bolnici koja će uvelike olakšati pristup i podignuti kvalitetu zdravstvene skrbi naših sugrađana.

Zatim govorim o Istarskom ipsilonu koji predstavlja žilu kucavicu istarskog poluotoka i kojom godišnje prometuje preko 10 milijuna vozila. Ukupno je u Istarski Ipsilon uloženo 800 milijuna eura. Spomenuti ću i Uljanik, kojeg danas mnogi zaobilaze u širokom luku. Vlada je na sjednici u četvrtak potvrdila svoje namjere, i postavila temelje za revitalizaciju brodogradnje u Puli.

Cijelo ovo vrijeme slušali smo prozivke kako Vlada RH nema sluha za Uljanik i Istru, kako je ovo napad HDZ-a na Istru, kako je Vlada Istri maćeha. Neki su otišli toliko daleko da su podizali i tužbe protiv onih koji su ukazivali na probleme.

Sada nas očekuje zahtjevno „postkorona razdoblje“. Nadamo se da će dio turističke sezone biti spašen, no očekuje nas jesen i duga zima, i zato moramo biti razboriti i na ovim izborima birati onoga tko je pokazao da može i zna voditi državu u veoma zahtjevnim i teškim situacijama. Imamo izbor – Andrej Plenković ili Davor Bernardić. Ali znajte – biramo predsjednika Vlade, a ne predsjednika kućnog savjeta. Biramo predsjednika Vlade koja će se morati suočiti s ekonomskom krizom koja je posljedica epidemije korona virusa, poručili su iz istarskog HDZ- a.

Davor Bernardić se svojim “briljantnim nastupima” diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost. Zapitajmo se što oni nude? Prepisan program iz izbora 2011. godine? Bernardić svakim svojim nastupom pokazuje da nije sposoban voditi oporbu, a kamoli hrvatsku Vladu.

Monika Udovičić, druga osoba županijske organizacije istaknula je da HDZ traži povjerenje građana za drugi mandat, za drugo poluvrijeme vođenje Hrvatske i za gospodarski oporavak.

Danas je Hrvatska sigurno bolja zemlja nego što je bila prije 2016. godine!

Ostvaren je kreditni i investicijski rejting, rasle su plaće, apsorpciju europskih fondova podigli smo s SDP-ovih 9% na 94%, ojačan je međunarodni položaj hrvatske, osigurano je 10 milijardi eura iz fonda za gospodarski oporavak i još 11 i pol-12 milijardi eura koje će doći iz redovitog sedmogodišnjeg proračuna.

Pobijedili smo COVID-19, pravodobno smo išli u restriktivne mjere, onemogućili smo kretanje i više kontakat, te tako spasili brojne živote. Na prvom mjestu bilo je sačuvati život, a sada je zadaća očuvanje ekonomije.

Odabrali smo život i zdravlje, smanjili širenje virusa, građani su mogli u realnom vremenu pratiti razvoj situacije i ono što je vrlo važno imali su točne informacije. Neke sjeverne zemlje sada žale zbog svog pristupa. Ova je Vlada zaštitila zdravlje, a potom učinkovitim mjerama stala uz hrvatskog radnika i poslodavca.

Mi smo u situaciji da će Vlada kroz naknade, a to je ova plaća od 3.250 kuna za ožujak i 4.000 za travanj i svibanj, otprilike izdvojiti 6 milijardi eura. Između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristiti sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta.

„Krenuo je turistički promet, najave gostiju su na onoj razini koju smo očekivali i priželjkivali. Što se tiče Istre, mi smo sada negdje na 15% prometa u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna. Vjerujemo da su pred nama bolji dani i da ćemo sukladno najavama doseći 30% prošlogodišnjeg prometa, a cilj je sačuvati aktivnost poslodavaca i razinu zaposlenosti, poručuju HDZ- ovci

Uz ACI marinu u Rovinju i sve gore spmenute projekte u Istri, u pripremni ih ima još. Valja spomenuti drugu cijev tunela Učka, odnosno puni profil tunela koji bi trebao biti završen 2024. godine, zaključuju Udovičić  i Šiljeg.

 

 

NAJČITANIJE