16.4 C
Poreč
Nedjelja, 7 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica HRVATSKA Heroji korone iz Istre: Njihove priče su inspiracija svima

Heroji korone iz Istre: Njihove priče su inspiracija svima

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 2020. godinom medicinskih sestara, tehničara i primalja. Doista, nikad bolji trenutak da svijet oda priznanje i poštovanje vrijednim i požrtvovnim ljudima, koji su tjednima čvrsta barijera između nas i pandemije koja nas je bacila na koljena, donosi 24sata.

Izjave medicinskog osoblja iz Istre prenosimo u nastavku.

Benjamin Osmančević (25), Hitna pomoć Umag, medicinski tehničar u vozilu Hitne pomoći

U Hitnoj radi četiri godine i kaže da je ovo situacija u kojoj su rekordno brzo morali prihvatiti nove protokole i novi način rada.

– Neprijatelja sad ne vidimo, ali straha nema, a ključ je u profesionalnosti, edukaciji i poznavanju opreme – kaže Benjamin, koji, uz ostale intervencije, prevozi s timom i pacijente pozitivne na koronu. Smjena mu traje 24 sata pa je tri dana slobodan. Provodi ih izoliran od svega jer ne želi riskirati zarazu.

Marienka Braić (49), Opća bolnica Pula, medicinska sestra

U početku je bilo jako stresno, no ubrzo je sve prešlo u rutinu i uz dobru organizaciju posao se odrađuje lakše. Obujam posla je veći, zahtjevniji i stresniji – opisuje Marienka kako im je raditi “pod koronom”. Najviše je brine da i ona ne oboli jer bi time ugrozila kolegice i obitelj.

– Najteže je u ovoj stresnoj situaciji ostati priseban i hladne glave. No razmišljam da uvijek može biti gore i da će ova pandemija proći te da ćemo svi odahnuti i nastaviti raditi svoj posao kao i dosad – rekla je.

Adisa Jusić (23), Opća bolnica Pula, medicinska tehničarka

Trudimo se i odmoriti se kako bismo smogli snage da daljnji rad. Zdravo se hranimo zahvaljujući brojnim donacijama namirnica i zdravih napitaka – kaže Adisa. Detaljno opisuje i neuobičajen način rada zbog pandemije.

– Način rada sad se jako razlikuje od uobičajenog. Nažalost, nemamo stalni pristup ni kontakt s pacijentima, obilazimo ih nekoliko puta dnevno, a za sve ostalo komuniciramo telefonski. Trudimo se tijekom razgovora pružiti maksimalnu psihološku potporu, koja im je zapravo najpotrebnija. Puno je stresnije i teže obavljati medicinske intervencije u zaštitnom odijelu – rekla je. Kao i ostale kolegice, strahuje da virus ne donese sa sobom kući.

– Odvojenost od obitelji i roditelja zapravo je najteži dio, kao i distanciranost od prijatelja – rekla je.

Milana Struja (34), Opća bolnica Pula, medicinska tehničarka

Sad vidimo prave životne vrijednosti, koliko je sloboda bitna, kao i to da smo emotivno socijalna bića gladna ljubavi, pažnje i blizine drugih ljudi, pogotovo svojih najdražih – govori Milana dok se s kolegama brine o pozitivnima na koronu.

– Izuzetno se divim infektološkim medicinskim sestrama, koje su pokazale lavlju hrabrost unatoč navalama raznih strahova – dodala je. Naučila je, kaže, prihvaćati najteže situacije.

– Kako je krenula pandemija, promjene su se događale unutar mene kao i unutar svakog od zdravstvenih radnika. Dizale su se emocije straha od zaraze, kao i od događaja koje nismo mogli predvidjeti. Okolina se mijenja, stres raste, time se sve mijenja, tako i mi. Bolje sam upoznala sebe, strahu sad bez problema gledam u lice i dajem sve od sebe kroz zanimanje koje sam odabrala – rekla je.

Ingrid Pranjković (46), Opća bolnica Pula, glavna sestra Odjela infektologije

Moj posao glavne sestre je organizacija rada, koja je sad puno zahtjevnija i pritisak je ogroman. Na odjelu odjednom imamo priliv velikog broja novih ljudi koji nikad nisu radili sa zaraznom patologijom, te je to dodatni izazov. Svi smo pozitivnog duha i dobro funkcioniramo u timu, a posebno sam sretna što su se kolege s drugih odjela i samovoljno javili za pomoć, kaže nam Ingrid.

Svoj tim sestara izrazito hvali i kaže da predano rade ta da imaju jako puno iskustva.

Patricija Orlić (35), Opća bolnica Pula, medicinska sestra na Infektologiji

U vrijeme pandemije moj se posao puno promijenio. Uz to što je sve više posla, tako dolazi do više stresa, napetosti i straha. Ne znam što me očekuje, ali jednostavno sam spremna na sve, kaže Patricija. Korona ju je, kao i većinu medicinskog osoblja, odvojila od obitelji.

– Jako mi nedostaju zajednička druženja. Sve ove nedaće prevladavam zahvaljujući odličnom timu i dobroj organizaciji posla – kaže Patricija.

Slavica Šušnjara (59), Opća bolnica Pula, medicinska sestra

Kroz sve te godine je naučila da su djela puno veća od riječi pa tako šturo, ali snažno opisuje kako radi svoj posao u pandemiji.

– Uvijek se trebamo prilagoditi novoj situaciji u zdravstvu. Znanje i vrijeme ključ su uspjeha. Nadam se najboljem. Budimo hrabri, vedri i suosjećajni prema našim bolesnicima – kaže Slavica.

Jelena Masnić, Opća bolnica Pula, medicinska sestra

Promijenio se način rada, komunikacija s pacijentima. U ovim trenucima najviše nam nedostaje nas život prije pandemije, kaže Jelena koja deset godina radi u pulskoj bolnici, od čega zadnje dvije i pol posvećuje pacijenticama na ginekološkom odjelu.

Nada Tadić (53), Opća bolnica Pula, koordinatorica za palijativnu skrb

– Epidemija mi je kao svima promijenila privatni i profesionalni život. Iz cijele ove situacije nadam se da ćemo zapamtiti lekcije o ljudskoj odgovornosti i poniznosti. Pokazali smo plemenitost i velika srca. Zahvaljujem svim divnim ljudima s kojima zajedno nosimo teret ove borbe. Proći će sve to, a mi ćemo s jednim ogromnim iskustvom ići naprijed, nadam se s promijenjenim prioritetima – poručila je, donosi 24sata.

 

NAJČITANIJE