7.5 C
Poreč
Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE ''Hitler“ u Gradskoj knjižnici je IDS-ov ''multikulturalizam“ koji predugo traje/ Piše: prof.dr.sc....

”Hitler“ u Gradskoj knjižnici je IDS-ov ”multikulturalizam“ koji predugo traje/ Piše: prof.dr.sc. Mirko Štifanić

Stvarnost IDS-ovog deficita demokracije odnosno vijećničke „demokratičnosti“ je to što sve što znaju i mogu je dizanje ruke, ne misleći o posljedicama za građane, grad, i lokalnu sredinu. Jer kada bi o tome vodili računa rekli bi – pa o tome građane moramo pitati za mišljenje i poštovati njihovo mišljenje.

Demokratski deficit je opće nacionalni hrvatski problem. Za Istrane to je veći problem od hrvatskog prosjeka jer stalno dominira vrh jedne političke stranke. Način njezina funkcioniranja opisan je u knjizi „Istra: planet majmuna ili ljudi?“. A činjenica da je njezino predstavljanje u Gradskoj knjižnici Pula „na čekanju“ govori u prilog tome da Istra pod IDS-om ne funkcionira demokratski. Potvrđuje to i odnos prema knjizi „Stranka“, Bojana Žižovića, za koju u knjižnici Pula nema mjesta, ali ima za Hitlerov “Mein Kampf”, piše Robert Frank, glavni urednik Glasa Istre. Zaključiti se može da se radi o „multikulturalizmu“ koji predugo traje. Osim toga, zašto ne reagiraju ostali ravnatelji/ravnateljice gradskih knjižnica?

Kada ne bi bilo portala iVijesti, ne bi se ovih dana u više nastavaka vodila inače prijeko potrebna komunikacija između Lili Benčik, Dina Debeljuha i Ivana Pletikosa o IDS-u od njegovih početaka, ali niti o ponašanju sada i ovdje.

Zbog općeg stanja i odnosa u Istri ne treba čuditi činjenica da se IDS u gotovo tridesetogodišnjem obnašanju vlasti nije potrudio da na lokalnoj razini, tj. u općinama, gradovima i županiji uspostavi i funkcionira istinska demokracija te da javne institucije poput GK Pula, ili Poreč i druge, funkcioniraju kao stvarne javne institucije. Vrhu te stranke očito to ne odgovara, ali odgovara tzv. predstavnička demokracija koja kao sredstvo s kojim članovi stranke, koji na izborima osvoje najviše glasova, postaju politički predstavnici građana te imaju skoro neograničenu vlast i moć. Drugim riječima, građani daju glas političarima koji se nakon toga prema njima ponašaju kao da su njihovo vlasništvo. U stvari obnašaju vlasti i to, kakve li zablude – u ime građana, a bez njihova sudjelovanja. Tih nekoliko „veličanstvenih“ odlučuje o svemu i to dizanjem ruku izjašnjavajući se o pitanju „tko je za, tko je protiv“ određene odluke pripremljene od stranačkih struktura. Drugim riječima radi se o „zavisnim“ osobama koji, bez srama, pristaju tako glasovati.

Nažalost, do sada nije zabilježen slučaj da je neki vijećnik IDS-a glasovao protivno svome klubu. Drugim riječima, argumenti nisu ono što je najbitnije, nego stranačka pripadnost. A možda i osobni interesi. To znači da su oni zavisni vijećnici i to od vrha stranke, a ne od građana. U takvim uvjetima zavisni vijećnici, u biti, ne utječu na donošenje odluka. Oni pristaju na apsolutnu nulu svoga utjecaja na donošenje bilo koje odluke o čemu navodno odluči „stranka“. Ili netko u ime stranke iza čega se mogu skrivati egoistički interesi određenih pojedinaca, ili grupe.

Stvarnost IDS-ovog deficita demokracije odnosno vijećničke „demokratičnosti“ je to što sve što znaju i mogu je dizanje ruke, ne misleći o posljedicama za građane, grad, i lokalnu sredinu. Jer kada bi o tome vodili računa rekli bi – pa o tome građane moramo pitati za mišljenje i poštovati njihovo mišljenje.

U svakom slučaju ne opravdava ih mišljenje da u „predstavničkoj demokraciji“ to nije potrebno. Oni što tako razmišljaju sudjeluju u „krađi demokracije“. Naime, ključne pozicije u općinskim, gradskim i županijskim „vladama“ dobivaju članovi „najjače“ stranke. Je li to model prema kojem je postavljeno vodstvo GK Pula?

Ti pojedinci koji vode važne institucije prije svojeg izbora ne moraju izgovoriti ni jednu ili dvije rečenice o sebi, svojem programu rada i ciljevima, a podršku dobivaju od zavisnih vijećnika koji ne moraju znati za koga glasaju. Na taj način građani:

a) ne dobivaju stvarno svojeg predstavnika u lokalnoj vlasti
b) nemaju nikakve mogućnosti za sudjelovanje u životu svoje sredine

Problem je tim veći što vladajuća stranka ne dopušta da nezavisni zastupnici mogu utjecati na donošenje odluka, već njihove prijedloge ismijava i etiketira kao pokušaj „dobivanja jeftinih bodova“ i sl. I to potvrđuje deficit demokracije.

U gotovo tridesetogodišnjoj vladavini vrh IDS-a ne pokazuje volju za prihvatljiviji način obnašanja vlasti, a još manje za vraćanje demokracije onome kome pripada – građanima. Isti je odnos i prema struci, primjerice, prema gradskim knjižnicama. Točnije rečeno, s obzirom da od građana i njihovih udruga nema pritiska, vlastodršci nemaju motiva, ni potrebe, a ni cilja da lokalna sredina postane i funkcionira kao istinska i kreativna te kulturna zajednica jednakih građana koji sudjeluju u donošenju odluka koje se odnose na njih i njihov život, te budućnost njihove djece.

Vijećnici s podignutim rukama su samo vrh ledenjaka vlasti odvojene od naroda odnosno građana. Radi se o hinjenju političke i demokratske kulture koja kao da postaje „normalna“. Predugo to traje i potvrđuje deficit demokracije.

Na svim razinama svaki IDS-ov vijećnik koji tako shvaća i sudjeluje u takvom navodno demokratskom procesu je duboko zaglibio u uništavanju vlastitog ugleda, ali i ugleda IDS-a kao stranke koja na taj način pokazuje da nema poštovanja prema građanima. Nažalost, poštovanja nema ni prema nezavisnim vijećnicima jer „nisu dobili dovoljan broj glasova na izborima“. Jer, kao, samo to je demokracija. Za njih jest. Ali za građane to je nekultura odnosno „multikulturalizam“ koji predugo traje i ne nazire se kraj. Štoviše ostavlja brojne negativne posljedice.

Iako postaje uobičajeno da vladajuća većina smatra svojim navodno demokratskim pravom da nezavisne vijećnike ismijava i etiketira, oni svoje djelovanje ne smiju obnašati šuteći jer su tada u istoj poziciji s onima koji su zavisni od vrha stranke koja na čudan način gleda, primjerice, na način funkcioniranja javne institucije kao što je Gradska knjižnica Pula.

Nameće se zaključak da samo doista nezavisni vijećnici trebaju koristiti sve mogućnosti u cilju dokazivanja da njihov glas predstavlja izvorne i stvarne interese i potrebe građana te da budućnost istinske lokalne demokracije ovisi od njih.

Ako to izostane „Hitleru“ će osim u Gradskoj knjižnici Pula biti otvorena i druga vrata?

prof.dr.sc. Mirko Štifanić

NAJČITANIJE