29.9 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Hrvatska jedina članica EU-a u kojoj gosti iz SAD-a mogu ljetovati

Hrvatska jedina članica EU-a u kojoj gosti iz SAD-a mogu ljetovati

Hrvatska je u ovom trenutku jedina članica Europske unije u koju državljani Sjedinjenih Američkih Država mogu doći kao turisti, piše američki Forbes.

Nedavno je i New York Times objavio listu zemalja u koju američki državljani mogu ići na ljetovanje. Hrvatska je uz Srbiju, Kosovo i Albaniju istaknuta kao jedina europska zemlja u koju Amerikanci mogu bez ograničenja. Doduše, to se od 11. srpnja promijenilo pa državljani SAD-a u Hrvatsku zračnim i kopnenim putem mogu ući ako imaju negativni PCR test ne stariji od 48 sati i dokaz o rezerviranom smještaju. Onima koji dolaze pomorskim putem, odnosno na jahtama, dovoljan je negativan PCR test.

U druge zemlje EU zabranjen im je ulazak ili su propisani rijetki izuzeci za boravak u njima, ali uz obavezan odlazak u 14-dnevnu samoizolaciju. Zbog takvog liberalnog odnosa prema državljanima SAD-a pojedini europski mediji već su počeli propitivati hoće li zbog toga Hrvatska dobiti opomenu u Bruxellesu.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj u ovom trenutku boravi nešto više od 900 američkih turista. Riječ je o podacima iz sustava eVisitor, koji sadrži podatke turističkog prometa ostvarenog u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom čarteru. Kako doznajemo, u Ministarstvu unutarnjih poslova dosad se za dolazak u Hrvatsku na odmor putem aplikacije Enter Croatia prijavilo 5821 američki državljanin. Riječ je o turistima koji su već bili u Hrvatskoj, trenutačno su ovdje ili tek namjeravaju doći.

Izvor: Novac.hr

NAJČITANIJE