17.3 C
Poreč
Četvrtak, 16 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO i.CRKVA U ZRCALU VREMENA Piše ROBERT BURŠIĆ: Sv. Petar i Pavao, miljenici...

i.CRKVA U ZRCALU VREMENA Piše ROBERT BURŠIĆ: Sv. Petar i Pavao, miljenici vjernika u Istri

Sv. Petar u Šumi, crkva i pavlinski samostan

Danas, 29. lipnja, Katolička crkva slavi blagdan sv. Petra i Pavla, dvojice apostolskih prvaka, mučenika, učitelja grada Rima i učitelja života. Izuzetno su popularni i omiljeni u kršćanskom svijetu, posvećene su im brojne crkve, a po njima se nazivaju i gradovi.

Crkva u Istri slijedi taj svjetski trend u štovanju Petra i Pavla. Čak osam župa u porečkoj i pulskoj biskupiji odabralo ih je za patrone: Gologorica, Kostanjica, Kringa, Kršete, Marčana, Pula, Sv. Petar u Šumi i Vranja.

Nakon Isusa, sv. Petar je najčešće spominjani lik u novozavjetnim spisima. Ribar iz Kafarnauma zvao se Simeon, sv. Pavao ga zove Kefa, što znači Stijena. Bio je prvi rimski biskup i prvi papa. Ubijen je u vrijeme cara Nerona.

I sv. Pavao je stradao u vrijeme Nerona. Jedinstven je lik iz 1. st. čiji život i iskustvo obuhvaća židovski, helenski i kršćanski svijet. Uz židovsko ime Saul imao je i rimsko ime Paulus, Pavao. Nakon obraćanja na putu u Damask pridružio se apostolima. Bio je urbani misionar u Maloj Aziji, Grčkoj i Rimu, teolog koji je napisao više poslanica Novoga Zavjeta.

Jednobrodna crkva u Gologorici sagrađena je u 17. st. na mjestu ranije. Kostanjica je postala župom 1742., a crkva sagrađena 1747., proširena je 1770. Župna crkva u Kringi sagrađena je 1787. na mjestu ranije, a ona u Kršetama kod Buja u 16. st., obnovljena 1885.; kameni kipovi sv. Petra i sv. Pavla u crkvi vjerojatno potječu iz redovničke crkve Sv. Petra na Krasu (Kršete) koja više ne postoji. Marčana, do 1583. u sastavu mutvoranske župe, 1912. godine postaje župom. Trobrodna crkva iz 15. st., kasnije je proširena i nadograđena. Pulska župa utemeljena je 1968. a crkva Obraćenja sv. Pavla na Vidikovcu sagrađena je 1985.

Župna crkva u Sv. Petru u Šumi sagrađena je na mjestu drevne benediktinske iz 1134., proširena i posvećena 1755. Počeo ju je graditi u 17. st. Supetarac Šimun Bratulić, pavlin, koji je postao generalom reda i zagrebačkim biskupom (1603.-1611.). Crkva je bila benediktinska (1134.-1459.), pavlinska (1459.), nakon ukinuća pavlina 1783. postala je župnom crkvom, pa su je opet pruzeli pavlini, koji su se u Supetru vratili 1993. Ovo jednobrodno sakralno zdanje ima četiri kapele, dvije obložene pozlaćenim kožnim tapetama. Crkva u Vranji nadograđena je 1832. na onu iz 15. stoljeća od koje potječu freske iz 1470.

Brojne su crkve u Istri sagrađene samo u čast sv. Petra i samo u čast sv. Pavla, koji u nekim slučajevima dijeli patronat s apostolom Ivanom, pa su crkve Sv. Ivana i Pavla na Stražici kod Huma, u Opatiji kod Kršikla, u selu Marići na Labinštini, u istoimenom mjestu kod Starog Pazina i u Šumberu.

Trviška crkva Sv. Petra gradila se i dograđivala od 11. do 19. st. Uz onu u Marčenigla (Vrh) nekada je postojao pavlinski samostan. Crkve Sv. Petra su i na groblju u Vrsaru, u Završju, Medulinu, u  mjestu Laganiši (Oprtalj), Donjoj Nugli (Gornja i Donja Nugla kupile su misal kneza Novaka od njegova sina Petra, koji je bio predložak za prvi glagoljski misal tiskan 1483.), pa u istoimenom mjestu kod Savudrije, iz 1320. godine.

Crkva Sv. Petra koja zorno oslikava skazanje „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni podići ću Crkvu svoju“ je ona u šumi, na brdo Tondolon kod Svetvinčenta. Ova zavjetna crkva izgrađena je u 17. st. na samoj stjenovitoj litici.

Crkva Sv. Petra na brdu Tondolon

I sv. Pavlu posvećene su u Istri brojne crkve, primjerice, u baljanskom kampu San Polo (sv. Pavao), na brdu sv. Pavla kod Želinski na Barbanština, čije ime nosi zavičajna udruga Sv. Pava.

Uz sv. Petra ide jedna zanimljivost: sv. Petronila (Aurelia Petronilla), mučenica iz 1. st., bila je, po nekim izvorima, njegova kći. Smatra se ipak da mu je bila „duhovnu kćer“. Kod Dvigrada je postojala benediktinska opatija i crkva Sv. Petronile, a u novije vrijeme u Kanfanaru je sagrađena kapela Sv. Petronile.

NAJČITANIJE