Mirko Štifanić- I FLEGO PRIBIJA ČAVAO U LIJES DEMOKRACIJE?

Političari se prečesto ponašaju kao „cirkusanti“ ne samo u nacionalnom
nego i lokalnim parlamentima. To je „magla“ da se ne vidi kako dijele
plijen. To se može snimati, ali je – „protuustavno“. Da je podjela plijena
standard, iskreno je izjavio Kerum te dodao da treba paziti da se ne
prekrši zakon. Milanović ga je nadmašio izjavivši – To je prostor politike!
Natječaji nisu potrebni! I Flego ima „jasnu poruku“

Prošlost i sadašnjost potvrđuju da su ljudi egoistična bića. Ali, među političarima ima – neizlječivih! Oni zabijaju čavao u lijes demokracije. Primjerice, kada ističu da ih građani davanjem glasova na izborima „ocjenjuju na najbolji način“.

U stvari glasovi im omogućavaju krađu demokracije od građana te stjecanje moći za vladanje sa sudbinama tih istih građana. Egoizam se može djelomično ograničiti zakonima i kodeksima ponašanja. Bez toga predstavnička demokracija je sustav koji kao da je osmišljen baš za političare-egoiste.

Najefikasniji način za spas demokracije je onemogućavanje bilo kojoj vrhuški političke stranke da se ponaša prema „standardu“ o podjeli plijena, ili da obnaša vlast kao da se radi o „prostoru politike“. Takvi pojedinci čine najveću štetu narodu, građanima i demokraciji.

U predstavničkoj demokraciji takav položaj imaju političari u donošenju odluka po modelu „ u ime građana“, ali bez njihove participacije. Potvrda toga je „cirkus“ u Hrvatskom Saboru kojeg se prati preko malih ekrana. Ali, ništa manji „cirkus“ nije ni u lokalnim „parlamentima“ u kojima skupina na vlasti donosi odluke dizanjem ruku, često bez rasprave.

Ali, građani to ne mogu pratiti na malim ekranima, nego mogu pročitati u „zavisnim“ medijima. Nažalost i „neovisni novinari“ zabijaju čavle u lijes demokracije kada hvale
„naše“ političari koji nas brane od „njihovih“. U biti, stvarnost potvrđuje da su političari uvijek samo svoji. A kada su novinari njihovi aktivisti tada građani nesvjesno mogu biti – ovce za šišanje.

Naime, ako su građani isključeni iz donošenja odluka onda političari navodno djelovanjem „za dobrobit građana“ zabijaju čavle u lijes demokracije. Zbog toga treba zapaliti svijeće ispred općinskih, gradskih, županijskih vijećnica.

Razloga za istu stvar ima i pred Hrvatskim saborom. Bio bi simbolički čin kojim se želi upozoriti na zabijanje čavla u lijes demokracije nad kojom monopol imaju političari koji se ponašaju prema „Kerum standardu“ kojeg se političari ne drže u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Danskoj. Ili zbog političara koji govori o „političkom prostoru“ te da „natječaji nisu potrebni“.

Ali, što reći za Flega koji, unatoč činjenici da 93% njegovih sugrađana smatra da je korupcija prisutna na lokalnoj razini, dok, primjerice, u Finskoj takav dojam ima 22 % građana, izjavljuje:

” U Istri na izbore gledamo na jedan naš specifičan način. Gradovi i općine nisu utvrde koje treba pošto-poto osvajati, već je to pitanje povjerenja naših građana. Izbori su najbolji test na kojem građani daju ocjene i tu nema varanja ni prepisivanja.

Iza nas je teška godina kakvu ne pamtimo, ali unatoč tome, Istra je zadržala status najrazvijenije regije u Hrvatskoj, istaknula se u borbi protiv koronavirusa te bila jedina zelena regija u Europi. U Istri se svatko bavi svojim poslom i politika ne zadire tamo gdje joj nije mjesto.

Ako mene pitate, IDS je još jednom svojim radom opravdao povjerenje građana. Nemamo se čega sramiti. Svakog građana možemo pogledati u oči.”

Svatko za sebe treba naći odgovor na pitanje, ne zabijaju li političari čavle u lijes demokracije, te nije li im se i Flego pridružio?

Foto: Youtube