22.2 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOI privatnici najavljuju štrajk! Neće plaćati porez.

I privatnici najavljuju štrajk! Neće plaćati porez.

I PRIVATNICI NAJAVILI ŠTRAJK – NEĆE PLAĆATI POREZ. Organizator Zver: “Nije nam interes srušiti državne financije. Ovo je vapaj u pomoć i poruka Vladi – dajte nam da radimo”, piše Glas Istre.

Nije nam cilj stopirati isplatu mirovina ili plaće javnom sektoru. Želimo potaknuti Vladu da se napokon porezno rastereti hrvatski poduzetnik i zaposlenik u privatnom sektoru. Upravo je to sektor iz čijeg se rada financira kompletan javni sektor (obrazovanje, zdravstvo, policija, vojska), a kojeg se nesmiljeno porezno guli i društveno gazi u zadnjih trideset godina, rekao je Darko Zver. 

Udruženje zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora koje zasad funkcionira samo na društvenim mrežama za 2. i 3. prosinca organizira “Prvi financijski štrajk privatnog sektora”. Oni koji se priključe akciji, dva će dana bojkotirati sve uplate prema državnom i lokalnim proračunima i neće plaćati PDV, porez na dobit, doprinose za mirovinski i zdravstveni sustav, režije.

Organizator i glavni inicijator štrajka privatnika je Darko Zver, čakovečki poduzetnik i vlasnik tvrtke Multipro d.o.o. koja se bavi veleprodajom osobnih zaštitnih sredstava. Naglasio je da će inicijativa s Facebooka uskoro prerasti u Udrugu s ciljem stvaranja pritiska na Vladu, a sve radi poreznog rasterećenja privatnog sektora, kao glavne lokomotive državnih financija.

Kratka anketa koju smo proveli među pulskim poduzetnicima, pokazala je da su mišljenja o najavljenom štrajku privatnika podijeljena. Neki su nam odmah kategorički odgovorili da ne podržavaju taj štrajk, ne obrazlažući konkretno zbog čega, drugi za inicijativu prvi put čuju, dok neki kažu da će akciju vrlo vjerojatno podržati. Svi s kojima smo razgovarali, željeli su ostati anonimni.

– Prvi put čujem da se privatnike poziva na obustavu plaćanja i iskreno ne znam kako inicijatori to misle koordinirati i kako bi se to konkretno štrajkalo? Činjenica je da smo mi privatnici prvi na udaru i kao da živimo u nekom paralelnom svijetu, točnije kao država u državi. Mi punimo proračun, a ova nas država destimulira i stalno kažnjava, kazao je jedan pulski poduzetnik.

– Čula sam za inicijativu, ali zasad ne bih ništa komentirala jer nemam vremena. Moram radit. Vidjet ću još hoću li se priključiti tom štrajku, rekla nam je jedna pulska poduzetnica.

NAJČITANIJE