IDE TURISTIČKA SEZONA! Stožer ukinuo gotovo sve mjere, nema više maski, covid – potvrda….

Ministar i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na presici potvrdio da se ukida najveći dio epidemioloških mjera.

– Epidemiološka slika je znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine. Posljedice covida više nemaju značajnijeg utjecaja na zdravstveni sustav. Prvog prosinca smo na liječenju imali 2454 pacijenta, 312 na respiratoru. Već 1. ožujka 1266, na respiratoru 91. Jučer je 596, na respiratoru 26. Stožer je već tjedan dana u zasjedanju, pripremili smo odluke za ukidanje najvećeg dijela mjera. Ostaju obveze nošenje maske za neke kategorije osoba. Dodatni element je i dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i provjetravanje.

– Ističem odluku o nošenju maski. Osnovna novost je što tu mjeru omogućava povoljna situacija, bit će obveza samo u okolnostima visokog rizika, a one koje to nisu daje se samo preporuka. Maske će se morati nositi samo u zdravstvenom sustavu kod zaposlenika i pacijenata, te socijalne skrbi, smještaja za starije osobi i posjetitelji.

Odluka o privremenom ograničavanju prijelaza preko granice ostaje na snazi, tu smo usklađeni s EK, promjena je da nema zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih zemalja i iz kojih razloga se dolazi. Svi će moći prelaziti granicu, dovoljno je da posjeduju covid potvrdu. Osobe iz EU, njima ne treba ni covid potvrda. Ograničenje prelaska neće se odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine koje dolaze u RH.

Ove dvije odluke bit će sutra objavljene u Narodnim novinama i stupaju na snagu u subotu. Od sutra stavljamo van snage sve odluke Stožera, ostaje samo obveza maski u zdravstvenom sustavu i socijalne skrbi, rekao je Božinović.

Izvor: Paraf

Foto: Salute.gov.it