16.4 C
Poreč
Petak, 7 svibnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOIntervju s Mauriziom Zennarom, kandidatom Neovisne liste Marina Škibole

Intervju s Mauriziom Zennarom, kandidatom Neovisne liste Marina Škibole

Oni koji prate politička zbivanja u Poreču znaju da profesor Maurizio Zennaro slovi kao najaktivniji vijećnik u porečkom gradskom vijeću. Osim u vijeću, Zennaro je prisutan i aktivan u akcijama koje pokreću razne građanske inicijative, a i sam je inicijator građanske inicijative Zajedno – Insieme. Sebe smatra prije svega aktivistom, a potom i političarom.

Na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. godine kao predstavnik talijanske nacionalne manjine nastupio je kao protukandidat Furiu Radinu i dobio nešto manje od 30 posto glasova talijanskih birača. Na ovim parlamentarnim izborima nastupa kao kandidat na Neovisnoj listi broj 15., a nositelj liste je Marin Škibola, Riječanin i najmlađi zastupnik u prošlom sazivu sabora.

Zašto niste po treći put pokušali ” ugroziti ” saborsku fotelju najdugovječnijeg i najstarijeg zastupnika u Hrvatskom saboru ?

Poučen iskustvom prethodnih predizbornih kampanja, kada sam u dva navrata kao predstavnik talijanske manjine sudjelovao na parlamentarnim izborima i dobio nešto manje od 30 posto glasova mojih Talijana i unatoč dobrom izbornom rezultatu procijenio sam da ne vrijedi nastupiti po treći put jer je ishod izbornog rezultata unaprijed poznat.

Sve aktivnosti predizbornih kampanja 2015. i 2016. odvijale su se i dogovarale na obiteljskom nivou. Supruga, sin, susjedi i prijatelji volonterski su sudjelovali i pomagali: poslali smo oko 5 000 pisma biračima, trebalo je pisma kuvertirati, zalijepiti adrese, poslati, dogovoriti ostale radnje, lijepiti plakate, sudjelovati u sučeljavanju u raznim radio i tv emisijama, sve iz ” kućne radinosti ”. Uglavnom, preveliki je to posao i nisam želio opet žrtvovati obitelji, prijatelje, susjede i sve one koji su opet bili spremni pomoći, ali i sebe.

Osim toga, onaj koji se predizborno nadmeće s Furiom Radinom nadmeće se ne samo protiv njega, već i protiv sustava koji je Radin gradio 30. godina, a to je sustav podložničkih Comunita’, Radin i IDS kontroliraju većinu Talijanskih zajednica u Istri i predizborni uvjeti nadmetanja nisu za sve kandidate isti.

Nadalje, Furio Radin je planirao u predizbornu kampanju uložiti 350 tisuća kuna, a ja si taj ” luksuz ” ne mogu priuštiti, pa mu ni financijski ne mogu parirati. Zbog svih tih razloga puno je prihvatljivije i jednostavnije bilo podržati Marina Škibolu.

Na ovim ćete parlamentarnim izborima, kao što ste prethodno kazali, podržati Neovisnu listu broj 15. čiji nositelj je Marin Škibola. Zašto baš Škibola ?  

Da, četvrti sam po redu na listi broj 15, na Neovisnoj listi Marina Škibole. Na listi se nalaze stručni, kvalitetni i mladi ljudi, ja sam ušao u 56 godinu života i biološki nisam baš mlad, ali valjda zbog posla kojeg radim, duhom se osjećam još uvijek mlad. Dakle, podržavam Marina prije svega zato jer je mlad čovjek i očekujem da će u Poreču, ali i šire dobiti upravo podršku brojnih mladih birača.

Ne vidim razloga zašto se to ne bi dogodilo, a vjerujem da će i moji bivši učenici, sad već punoljetni i birački zreli, dati podršku svom bivšem profesoru povijesti.

Osim mladosti podržavam i Marinov predizborni program: borba protiv korupcije, posebice u pravosuđu, referendum za ili protiv uvođenje eura u ovom posebno osjetljivom društvenom i ekonomskom trenutku, problem ovršenih, problem Reiffaisen zadruga, problem švicaraca ….. oko puno toga dijelimo iste stavove.

Marin, osim što je u prošlom sazivu Sabora bio najmlađi zastupnik, bio je i konkretan.  Donesen je zakon o ništetnosti podignutih kredita kod Reiffasen zadruga, zakon koji po njemu nosi ima tzv ” Lex Škibola ”,  otvorio je brojne teme na sjednicama raznih saborskih odbora koje je on sazvao, bio je aktivan u saborskim raspravama. Dečko si je dao truda, bio je aktivan i to posebno cijenim, a i ja sam aktivan u gradskom vijeću i po tome smo slični.

I u konačnici Škibola je neovisni kandidat, a i sam sam uvijek nastupao kao neovisni kandidat, pa koliko je to teži put, ipak je ljubomorno neovisan. Mi ne podliježemo stranačkim i lobističkim interesima već nastojimo pomoći malom običnom čovjeku koji je pretrpio nepravdu. Dakle i po tome smo slični.

Tko još čini Neovisnu listu Marina Škibole ?

Već sam kazao da listu čine mladi, stručni i afirmirani pojedinci koji su stekli afirmaciju na područjima njihovog profesionalnog djelovanja. Druga na listi je dr.Alma Demirović, specijalistica patologije i doktorica znanosti, koja se zalaže za pravo roditelja na odlučivanje i pravo informiranog pristanka roditelja vezano uz cijepljene djece. To nipošto ne treba značiti da zagovara antivakser politiku, kako je površnima najlakše nazvati sve one koji misle poput doktorice Alme. To je, naime, paušalan pristup neupućenih u materiju. Naprotiv, ona zagovara politiku potrebe informiranja roditelja i informiranog pristanka, transparentnosti i poštivanja propisane procedure i to nas u 21. stoljeću ne bi smjelo začuditi.

Na listi imamo kandidate koji se zalažu za alternativne oblike obrazovanja, poput waldorsfskog i montessorievog modela obrazovanja te se bore za priznavanje istih mogućnosti tim alternativnim modelima, kao što ima i uživa standardni model obrazovanja. Imamo i zagovornike potrebe resetiranja zdravstvene politike i općenito zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.  I privatni poduzetnici su kandidati Neovisne liste broj 15. Šaroliko, mlado, kreativno i kvalitetno društvo.

Zašto bi birači trebali zaokružiti baš Neovisnu listu broj 15., listu Marina Škibole?

Birači bi trebali zaokružiti Neovisnu listu broj 15. zato jer naša lista predstavlja mladost, neovisnost, aktivizam i borimo se za pravicu, zato jer se ne mirimo s postojećim poretkom i sustavom vrijednosti. Predizborni programi su bitni, ali nisu presudni prilikom biračkog odabira. Primjerice, u predizbornom programu HDZ najavljuje bespoštednu borbu protiv korupcije! Zar itko normalan može još u takve bajke vjerovati?!

Predizborni programi se nakon izbora brzo zaboravljaju i nikome ništa. Presudni su ljudi koji mogu znanjem i htijenjem program pretočiti u stvarnost, u praksi. Mislite li da će HDZ-ov program borbe protiv korupcije biti pretočen u stvarnost?

Birači trebaju prepoznati i birati časne osobe, birati uljudne, mudre, pravedne, pouzdane, hrabre i ljubazne. Birati osobe hladnih glava, vrućih srca i čistih ruku, kako bi kazao moj dragi prijatelj odvjetnik, a lista broj 15. upravo je od takvih kandidata sastavljena i zato treba birati listu broj 15.

Kakav izborni rezultat očekujete ?  

Mi se nadamo ulasku Marina u Hrvatski sabor i svaki nam je glas bitan kako bi se naš cilj ostvario, a ako se to ne desi ništa zato. Važno je postići zapaženi izborni rezultat, jer bi dobar izborni rezultat mogao predstavljati dobro polazište za daljnji rast i rad ove neovisne građanske platforme.

Očekujemo da će birači prepoznati osobe sa naše neovisne liste kao iskrene, poštene, časne i stručne ljude, koji su nesebično odlučili javno djelovati. Očekujem da birači prepoznaju naš građanski aktivizam i naše ne mirenje s nemirljivim i u nedjelju 5. srpnja zaokružiti listu broj 15. Hvala im unaprijed jer poštenje nam je potrebno više no ikad!

 

 

 

 

 

Foto naslovnica: Parentium.com

NAJČITANIJE