29.9 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO INTERVJU SA DINOM DEBELJUHOM, NOSITELJEM NEZAVISNE LISTE BR. 13

INTERVJU SA DINOM DEBELJUHOM, NOSITELJEM NEZAVISNE LISTE BR. 13

Uoči parlamentarnih izbora razgovarali smo s Dinom Debeljuhom, jedan od osnivača IDS-a, saborski zastupnik i veleposlanik RH u Indiji. Danas u mirovini, ali još uvijek zainteresiran za političke teme poluotoka, ali i šire. Debeljuh se danas bori protiv korupcije u politici, napisao je antikorupcijski manifest, zagovornik je promjene Zakona o izborima, ali i drugih promjena. Za što se još Dino Debeljuh zalaže doznati ćete iz intervjua.

Već vas više od 10 godina nema na političkoj sceni Istre, pa mi se nameće pitanje, što vas je to motiviralo da budete nositelj jedne nezavisne liste ?

Istina je da nisam ni ovoga puta želio sudjelovati na nekoj listi, odnosno, biti kandidat za zastupnika, pa sam tako i odbijao ponude koje su mi dolazile, no, dogodilo se je da me je jednog dana nazvao predsjednik udruge“ Pokret za čovjeka“, gospodin Dario Benčić i rekao mi da bi samnom želio razgovarati u vezi sa nadolazećim izborima. Prihvatio sam razgovor i ubrzo smo se sreli. Gospodin Benčić mi je prenio stav udruge kako bi oni željeli da budem nositelj njihove liste. Tada sam saznao da ta udruga volontiranjem pomaže na razne načine osobama starije dobi, čak su uspjeli u Puli otvoriti socijalnu trgovinu, gdje dijele potrebitima uglavnom donirane proizvode.

Upoznao me je kako je njihov program usmjeren na izmjene zakona kojima bi se osigurala humanija, bolja i pravednija skrb za starije, bolesne i nemoćne osobe i to povećanjem domova za starije i nemoćne osobe, omogućavanjem bolovanja i za potrebe roditelja a ne samo djece, izjednačavenje plaćanja privatnih domova sa javnim, na način da država sufinancira razliku u cijeni.

Uglavnom, zaključio sam da ne bi bilo korektno odbiti takvu zamolbu, tim više što su oni u potpunosti prihvatili moj program za suzbijanje korupcije.

Pa u čemu se to razlikuje vaš program od programa drugih stranaka koje u ovoj kampanji naglašavaju borbu protiv korupcije?

Ukoliko ste pažljivo pratili retoriku kojom se služe HDZ i SDP, vezano uz korupciju, primijetili ste da osim otrcanih fraza poput nulte tolerancije na korupciju i slične, nikakve se konkretne mjere ne predlažu. Oni i dalje samo o tome govore, ali u praksi ama baš ništa konkretnog ne čine.

U protekla dva Saborska mandata  HDZ i SDP imali su svog člana na funkciji predsjednika antikorupcijskog povjerenstva Sabora. Najprije je to bio gospodin Vladimir Šeks, poznati član HDZ-a, a nakon njega četiri godine Željko Jovanović, član SDP-a. Iako je poznato da je Hrvatska na vrhu zemalja EU po korupciji, rekao bih i zbog neaktivnosti na tom području HDZ-a i SDP-a, ništa značajnog na tom području nije učinjeno.

Pa kako da im sada vjerujemo, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da Gradovi, Općine i Županije u kojima su na vlasti, još uvijek nisu uveli transparentnost u javnim financijama, što je početni korak ka suzbijanju korupcije. Nitko ih nije sprečavao da to dosad učine.

Jedan sam od onih koji smatraju da je korupcija najveće zlo u našem društvu, da to zlo razara državu i ukoliko se to ne zaustavi, Hrvatska će biti država bez vlastite imovine. Dosad su već rasprodali gotovo sve što su generacije stvarale, a bila je to naša zajednička imovina. Mislim ovdje prvenstveno na sve one uspješne firme u brodogradnji, poljoprivredi, hotelski kompleksi, banke, Ina i da ne nabrajam dalje. To je sve bila naša imovina koja je isključivo zbog korupcije često prodavana za smješne sume ali visoke provizije za pojedince.

Jedan od najvećih legla korupcije bio je Sabor, Gradska i Općinskih vijeća, gdje su korumpirani izabrani članovi raznih stranaka dizali ruke za zakone, pravilnike i ostale akte, kojima smo mi građani pljačkani. Smatram da su to bili korumpirani ljudi, jer su često dizali ruke protiv interesa onih koji su ih izabrali.

Pa što onda vi predlažete ?

Predlažem da se izmjene zakoni koji doslovce stimuliraju korupciju.

Kao jednu od važnijih izmjena smatram da treba onemogućiti izabrane pojedince, zastupnike i vijećnike da nas i dalje varaju nakon što smo ih izabrali. Prelaze u drugu stranku, glasaju suprotno od onoga što su nam obećali, a mi im ne možemo ništa 4 godina. E pa sa takvom praksom treba prestati. Treba omogućiti građanima da određenim brojem potpisa opozovu, smjene izabranog zastupnika i prije isteka mandata. Bez ugradnje takvih pravila, nema suzbijanja korupcije.

Vidim da ste krenuli u akciju ukidanje tunelarine na Učki, da li je uopće moguće tu tunelarinu ukinuti, i gdje vidite mogućnost da se to dogodi ?

Pa prije svega bih želio ukazati na činjenicu da oni koji obnašaju odgovorne funkcije u županiji istarskoj, nisu dosad ništa konkretnog učinili po toj, za građane Istre, izuzetno važnoj stvari.

Oni su ti koje mi plaćamo da štite i bore se za naše interese, a tunelarina na Učki je toliko nepravedna da je bila dužnost Župana, odnosno stranke na vlasti u Istri, da na tome budu izuzetno aktivni i tu su u potpunosti zakazali.

Uvjeren sam da je naplaćivanje tunelarine neustavno, i odmah ću vam pružiti za to argumente. 2018. godine Vlada RH  je ukinula tunelarinu za tunel sv. Ilija, koji povezuje Imotsku krajinu sa Makarskom. Dotad se naplaćivala tunelarina za automobile 20 kn. Nakon ukidanje te tunelarine, Istra, odnosno njeni građani su dovedeni u neravnopravan položaj sa drugim krajevima Hrvatske. Obzir da ustav RH garantira ravnopravnost građana, država nam treba, poštujući Ustav, omogućiti isti tretman koji vrijedi za Imoćane, odnosno Makarane. U protivnom, imamo potpuno pravo, ukoliko se tunelarina ne ukine, tužiti državu, pa čak i tražiti odštetu.

Mi, naime zbog tunelarine za mnoge proizvode plaćamo veću cijenu, jer su putni troškovi bitno uvećani, da ne kažemo koliko smo oštećeni što za svaki odlazak i povratak iz Rijeke moramo platiti 60 kn.

I za kraj, što očekujete od ovih izbora ?

Moj je cilj u ovoj izbornoj kampanji bio da ljudima otvorim oči i da im ukažem koliko ih se dosad varalo, pa sam ih i pozvao da konačno za takve prestanu glasati, a da glasaju za one koji ih nisu nikad prevarili i koji su svojim dosadašnjim radom dokazali činjenicama kako se bori za vlastiti kraj.

Uspio sam se u mnogo težim uvjeta od današnjih izboriti za poticaje kojima je spašen istarski boškarin, sa više od 50 miliona kuna koji su na račun uzgajivači istarskog goveda primili iz proračuna RH.

Ukoliko dobijem povjerenje građana, uspijeti ću se izboriti i za ukidanje tunelarine. (iV)

 

NAJČITANIJE