11.8 C
Poreč
Petak, 30 listopada, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO ISTARSKA ŽUPANIJA I NJEZINI GRADOVI I OPĆINE U 2020. GODINU UŠLE SU...

ISTARSKA ŽUPANIJA I NJEZINI GRADOVI I OPĆINE U 2020. GODINU UŠLE SU S UKUPNIM DUGOM OD 1,26 MILIJARDI KUNA. MOGU LI SE IZVUĆI USRED EKONOMSKE KRIZE?

Piše: Vincet P.

Gospodarska kriza izazvana korona virusom COVID-19 jedinstvena je u dosadašnjoj ekonomskoj povijesti po načinu i brzini nastanka, globalnom obuhvatu i posljedicama. Jedinstvena je i zbog ekspresne, slabo promišljene reakcije, lockdowna, koji nije omogućio nestanak epidemiološke opasnosti, ali je neosporno višestruko povećao učinke gospodarske krize, strmoglavog pada gospodarske djelatnosti s teškim posljedicama za razinu proizvodnje, dohotka i zaposlenosti.

U razdoblju smanjenih prihoda iznimno je važna sposobnost županije, gradova i općina da unatoč izazovima i otežanom poslovanju održe redovito, cjelovito i kvalitetno obavljanje javnih i komunalnih službi, poput zdravstvene skrbi, školstva, predškolskog odgoja, odvoza otpada, održavanja cesta, groblja, zelenih površina, javne odvodnje itd., što je zapravo ono što građani najviše prepoznaju kao zadatak lokalne i regionalne uprave i prema čemu ocjenjuju njezinu efikasnost.

Ekonomska kriza snažno se odražava na ostvarenje najvećeg broja proračunskih prihoda. Razmjeri pada prihoda vjerojatno neće svugdje biti isti, ali ako zanemarimo eventualne izvanredne prihode, malo je koja jedinica lokalna samouprave zadržala dotadašnju visinu ostvarenih prihoda.

U tom svjetlu, zanimljivo je vidjeti reakciju Istarske županije, gradova i općina u trenucima u kojima kontinuirano loše proračunsko planiranje multiplicira probleme održivosti lokalnih proračuna, posebice stoga što politiziranost lokalnog odlučivanja svaku radikalniju mjeru čini iznimno teško provedivom.

Prema javno dostupnim podacima, ukupni prihodi javne uprave u Istarskoj županiji su u 2019. godini iznosili 2,68 milijardi kuna, od čega na županiju otpada 1,18 milijardi kuna, na gradove 1,06 milijardi kuna i na općine oko 434 milijuna kuna.

Ukupni dug javne uprave u Istarskoj županiji prenesen iz 2018. godine iznosio je 1,08 milijardi kuna. Dakle, zaduženost Istre krajem 2018. godine bila je viša od ukupnog novca koji su svi istarski gradovi uprihodili u cijeloj 2019. godini!

Ukupni dug javne uprave u Istarskoj županiji je samo u 2019. godini porastao za dodatnih 178 milijuna kuna odnosno za 16,46%. A govorimo o godini koja je imala rekordan turistički promet u Istri!

Istarskoj županiji godina počinje 20. kolovoza

Dug Istarske županije u 2019. godini porastao za 153,6 milijuna kuna. Istarska županija je krajem 2019. godine imala zaduženost od vrtoglavih 761 milijun kuna, odnosno 64,25% svojeg proračuna.

Navedeno znači da Istarska županija punih 5 mjeseci radi za nagomilane dugove i tek početkom lipnja svaka ostvarena kuna pripada prihodu ostvarenom u tekućoj godini.

Ovo je jasan znak da su Istarskoj županiji kontinuirano loše gospodari novcem i nevjerojatno je da župan nije ni u jednom trenutku čak ni simbolično ponudio smanjenje svoje plaće, kako je smanjio županijskim službenicima.

Podaci za 2020. godinu pokazat će, nema nikakve dvojbe, još veći jaz.

Istarski gradovi nisu dorasli svojoj ulozi

S obzirom na stalne najave o spajanju gradova i općina, sada kad gradovi obuhvaćaju samo najužu okolicu u kojoj je godinama koncentriran najveći dio gospodarstva, očekivali bismo da je njihovo financijsko poslovanje uredno i da su se u stanju nositi sa svim financijskim izazovima u vremenima gospodarskog rasta kakav je bio do kraja 2019. godine.

Nažalost, čini se da se istarski gradovi nisu u stanju brinuti ni za svoje usko područje. Krajem 2019. godine dospjeli dug istarskih gradova iznosio je 18 milijuna kuna, gdje zapravo odskaču Vodnjan sa 7,8 milijuna i Pazin s 4,1 milijuna kuna kojima je likvidnost proračuna dosta opterećena i teško može biti uravnotežena bez naglog i velikog izvanrednog priljeva novca u proračun.

Općenito zaduženost istarskih gradova krajem 2019. godine iznosila je oko 321,7 milijuna kuna i kreće se malo iznad 30%. Istim rječnikom rečeno, istarski gradovi ukupno gledano rade za dugove do 20. travnja tekuće godine.

Iako je uspio smanjiti dug u 2019. godini, Poreč imao je krajem 2019. godine zaduženost od čak 94,2 milijuna kuna ili 66,68% godišnjeg proračuna. Poreč 8 mjeseci u godini radi za stare dugove i gomila nove.

Ovdje vrijedi naglasiti da je Novigrad u prošloj godini prepolovio svoj dug, a da je Buzet do kraja 2019. godine svoju zaduženost zadržao na razini manjoj od 6%.

Pripajanjem općina, gdje mnoge imaju slabiji fiskalni kapacitet i jednaku razinu potreba, čini se da bi u istarskim gradovima samo rasli problemi, a prihodi bi bili nedostatni za izjednačavanje standarda.

Kontinuirano loše proračunsko planiranje u gradovima ne pokazuje puno optimizma u vremenima koja su još teža od ranijih.

Istarske općine su u 2019. godini održavale status quo. Osim Medulina

Ono što je najzanimljiviji podatak je da se u financijskim podacima županije, gradova i općina za 2019. godinu pokazuje da su generalno gledano općine najdiscipliniranije i da njihov opći dug iznosi jedva preko 24%. Ali, bez Medulina.

Naime, Općina Medulin, čiji je proračun iznosio 83,4 milijuna kuna, veći je nego proračun četiri od deset istarskih gradova, a u 2019. godini se zadužila za čak 51 milijun kuna i sada njezina zaduženost iznosi 70,1 milijun kuna. To je 83,4% godišnjih prihoda Medulina. I zbog tih ogromnih brojki koje su neusporedive sa stvarnošću prosječne istarske općine, Medulin izostavljamo u ovoj analizi općina.

Dakle, 30 istarskih općina (bez Medulina) ukupno ostvaruje 350 milijuna prihoda i njihova je prosječna opća zaduženost niža od one istarskih gradova i kreće se oko 29,6%.

Tu procentualno najviše odskaču dug Kaštelira od čak 84,33% i Gračišća od 79,51% godišnjih prihoda. Žminju je tekući dug krajem godine iznosio 2,5 milijuna kuna, a Gračišće ima u postotku najviši tekući dospjeli dug od čak 32,5%.

Na suprotnoj strani klatna su Lupoglav i Raša čija zaduženost iznosi jedva preko 6% i koje općine imaju izrazitu likvidnost, a Raša čak i 0% tekućeg duga.

Zaključne napomene

Gradovi i općine kod kojih još iz ranijeg razdoblja postoje otvorene nepodmirene dospjele obveze koje prelaze 5% proračuna i/ili imaju značajnija zakašnjenja u podmirivanju redovitih obveza od ranije se susreću sa značajnim problemima u poslovanju, pa će im mjere poslovanja u nepovoljnim uvjetima duboke ekonomske krize predstavljati dodatni izazov odnosno višestruko opterećenje.

U posebno teškoj situaciji je Istarska županija koja u gotovo svakoj kategoriji pokazuje iznimno loše, čak i najgore rezultate, pa je očito da se u Istarskoj županiji kontinuirano i izuzetno loše provode osnovne financijske mjere, da je potrošnja godinama viša od prihoda i da će biti izuzetno važno i bez ikakvog odlaganja poduzeti konkretne oštre mjere proračunskih rezova.

Foto: Metković NEWS

NAJČITANIJE