Istraživanje u Londonu: Mlade, zdrave dobrovoljce zaražuju koronavirusom

DPA je objavila da je u subotu počelo istraživanje imunološkog odgovora ljudskog organizma na SARS-CoV-2 tako što se namjerno i u kontroliranim uvjetima koronavirusom zaraze dobrovoljci.

DPA-ova novinarka Larissa Schwedes objavila je prvo na društvenim mrežama da joj je britansko ministarstvo  zdravstva i socijalne zaštite potvrdilo početak ovog istraživanja, prvog takve vrste u svijetu.

“Mlade i zdrave osobe”, objavila je Schwedes, “izložene su virusu u sigurnim i kontroliranim uvjetima u kojima ih liječnici i znanstvenici nadgledaju i paze na njih 24 sata dnevno.”

Naziv istraživanja je Human Challenge Programme, kojemu je cilj da se dodatno prouče mehanizmi odgovora ljudskog imunološkog sustava na koronavirus, a sve kako bi se dobilo odgovore na otvorena pitanja neophodna za još bržu proizvodnju cjepiva protiv covida-19. Istraživat će se i količina virusa što će ih zaraženi tijekom vremena ispuštati u prostor oko sebe.

Istraživanje se provodi u Royal Free Hospital u Londonu.

U svojoj vijesti DPA navodi, a mediji s njemačkog govornog područja prenose, i to da se pri odabiru osoba koje su se dobrovoljno javile kao objekti u ovom istraživanju, izrazito pazilo na to da bude riječ o ljudima, dakle mladima i zdravima, koji imaju predispozicije za minimalni rizik razvoja težih simptoma covida-19.

DPA navodi da je riječ o “do 90 dobrovoljaca” koje će se promatrati, kao i to da dotično istraživanje u međunarodnim krugovima slovi za “sporno” zbog načina provođenja.

Izvor: N1