4.7 C
Poreč
Petak, 4 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Istru će pokriti hrvatski meteorološki radar

Istru će pokriti hrvatski meteorološki radar

DHMZ je na svojim stranicama objavio kako će teritorij cijele Hrvatske uskoro biti pokriven novim meteorološkim radarima. Nove lokacije su: Goli kod Labina, Debeljak kod Sukošana i Uljenje na Pelješcu.

Novi uređaji WRM200 su dvostruko polarizacijski Doppler meteorološki radari koji omogućuju klasifikaciju vrste oborine u stvarnom vremenu, navode u DHMZ-u.

Dvostruka polarizacija dodaje novu dimenziju i omogućuje klasifikaciju odraza meteorološkog radara u više kategorija, tj. kiša, snijeg, mokri snijeg, tuča i nemeteoroloških odraza (poput jata ptica, rojeva insekata …). Prednost ovih meteoroloških radara je poboljšanje kvalitete dobivenih informacija koje će znatno poboljšati preciznost upozorenja za opasne vremenske uvjete.

Ovom nabavom su stvoreni preduvjeti za ostvarenje jednog od glavnih ciljeva projekta METMONIC, a to je osiguranje sustava praćenja razvoja olujnih oblaka kao i prostorne razdiobe količine i intenziteta oborine na području čitave Hrvatske za potrebe sustava ranog upozorenja na mogućnost velike količine oborine u kratkom vremenu, vrlo kratkoročne prognoze vremena, sustava prilagodbe na očekivane klimatske promjene te analize i prognoze kretanja i razvoja jakih grmljavinskih nevremena. (DHMZ).

Izvor: Istramet.hr

Foto: Ilustracija

NAJČITANIJE