22.2 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOIZBORI 2020.: MISLI, RIJEČI I DJELA

IZBORI 2020.: MISLI, RIJEČI I DJELA

Istrani i obećanja na putu prema Markovu trgu

Mi smo osmaši, veliki razred Istre, Rijeke i Primorja, koji u nedjelju, 5. srpnja, polažu ispit zrelosti iz demokracije: biramo saborske zastupnike, narodne poslanike koji će na zagrebačkom Markovu trgu zastupati interese građana. To bi, zapravo, trebali činiti. Citiram misli Josipa Kregera, znanstvenika, sociologa: „Demokracija nije skup ciljeva, plemenitih namjera i načela. Demokracija je dobar način vladanja u kojem oni koji vladaju imaju vjerodostojnost. Izbori nisu samo provjera vjerodostojnosti već i svojevrsni sporazum pobjednika da će raditi što su i obećali. Smisao izbora je provjera povjerenja, grublje rečeno, smjena vlasti koja nema povjerenja“.

Šarolika je lista kandidata 8. izborne jedinice:ima ukupno dvadeset lista i svi su nabrijani osvojiti zagrebački Markov trg.

Tko su nositelji i njihovi pobočnici?

Izbornu listu HDZ-a nosi ministar prometa Oleg Butković, treći je bivši ministar turizma Anton Kliman, vodnjanski poduzetnik, koji se na prošlim parlamentarnim izborima sa zadnjega mjesta preferencijalnim glasovima domogao Sabora. Sada fenjer nosi Pazinjan Ivan Bubić.
Fenjer na listi SDP-a nosi najviši saborski zastupnik Peđo Grbin, koji je na tankom ledu nepovjerenja ljudi s Iblerova trga propao do dna. Listu SDP-a predvodi Erik Fabijanić, po nacionalnosti Talijan, visokokotirani predsjednik SDP-ova Glavnog odbora. Restart koalicija u 8. izbornoj jedinici ima osam kandidata iz Istre: drugi na listi je Tulio Demetlika, treći Silvano Hrelja, četvrti Marin Lerotić, šesta Novigrađanka Katarina Nemet.
Riječki vjeroučitelj Marin Miletić predvodi listu Mosta; na visokom trećem mjestu je pulska odvjetnica Katarina Jukić, svojedobno šesta na nezavisnoj listi Mislava Kolakušića za europarlament, a na petom Sanjin Stanić, predsjednik općinskog vijeća Žminja. Fiumanka, dr. Carla Konta, koja je na proteklim izborima bila na listi HDZ-a, na čelu je liste Škorina Domovinskog pokreta; na toj su listi Ivan Pletikos, jedan od osnivača IDS-a, Davorka Smoković, bivša Općinska državna odvjetnica u Pazina (osuđena za korupciju), Vladimir Gašparini, Nevio Ban, Dario Čehić, svi iz Istre.
Platformu Možemo predvodi Katarina Peović iz Radničke fronte, druga je Biserka Momčinović, osnivačica podružnice Građanskog odbora za ljudska prava i Centra za građanske inicijative u Poreču, a fenjer nosi bivša pjevačica grupe Magazin Ljiljana Nikolovski.
Dino Debeljuh, osnivač IDS-a i trostruki saborski zastupnik, ide na izbore s neovisnom listom i Udrugom pokret za čovjeka. Drugi bivši ideesovski guru Damir Kajin, nositelj je liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista, a iza njega je Maja Šarić, nekadašnja predsjednica istarskog SDP-a.
Listu HNS predvodi predsjednik županijske organizacije Zvonko Liović, nakon što je zbog pobune unutar stranke bivši ministar turizma Ivan Herak, Porečan, odustao od kandidature.
Furio Radin, kandidat talijanske nacionalne manjine, po deveti put je predao listu i poručio da to čini  zadnji put. U toj 12. izbornoj jedinici izlazi i Idris Sulejmani, kandidat albanske nacionalne manjine Poreštine.
Riječanin, neovisni Marin Škibola, koji je svojedobno napustio Živi zid, dobio je podršku Pokreta za modernu Hrvatsku, a na svojoj listi ima predstavnike nacionalnih manjina Mensura Bajrića (Romi, treći) i Maurizija Zennara (Talijani, četvrti).
Kada bi saborski kandidati riječi pretočili u djela, što bi Istra dobila? Butković najavljuje željeznički tunela kroz Učku i oživljavanje Uljanika i 3. maja. To isto nudi Kajin, a Debeljuh najavljuje ukidanje tunelarine, ono što je ministar prometa učinio s krčkom mostarinom – poslao ju je u mirovinu. (Ro.B.)

NAJČITANIJE