32 C
Poreč
Četvrtak, 13 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO IZBORI 2020.: MISLI, RIJEČI I DJELA - Kokošinjac koji to nije

IZBORI 2020.: MISLI, RIJEČI I DJELA – Kokošinjac koji to nije

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa izvijestio je da će se na izborima za Hrvatski sabor, koji će se održati u nedjelju, 5. srpnja, za 151 zastupničko mjesto natjecati 2.669 kandidata na oko 7.000 biračkih mjesta. I dok ne saznamo tko će sjesti
u saborske klupe, prisjetimo se tko je predsjedavao u dosad devet saziva i što se to u Saboru događalo pod rubrikom: cirkus i kokošinjac.

U devet saziva Sabora izredalo se dvanaest predsjednika. Prvi je bio Žarko Domjan (1990. -1992.); jedan od potpredsjednika bio je Josip Percan iz Pule. Domjana je naslijedio Stjepan Mesić (1992.-1994.). Samo godinu dana (1994.-1995.) Saborom je predsjedavao Nedjeljko Mihanović, pa od 1995. do 2000. Vlatko Pavletić. Zlatko Tomčić je vodio Sabor od 2000. do 2003., pa su u dva mandata predsjednici bili iz redova HDZ-a: Vladimir Šeks (2003.-2008) i Luka Bebić (2008.-2011.); slijedili su socijaldemokrati Boris Šprem (2011.-2012.), jedini predsjednik koji je u mandatu preminuo, i Josip Leko (2012.-2015.), pa Željko Rainer (2015.2016.), te kratko (2016.-2017.) mostovac Božo Petrov, koalicijski partner HDZ-a, najmlađi predsjednik Sabora, koji je dao ostavku. Deveti saziv Sabora priveo je kraju predsjednik Gordan Jandroković. Furio Radin u devetom je sazivu Sabora postao jedan od potpredsjednika.

U Saboru se događalo svega i svačega što ne priliči „visokom domu“. PR stručnjak Krešimir Macan ocijenio je da su rasprave na nižoj razini od onih koje su u Saboru vođene devedesetih. Zaljučio je: “Previše klaunova nikome nije smiješno”.

Deveti saziv Sabora završio je performansom, kojih je bilo obilato u sabornici. Zastupnik Gordan Maras uručio je predsjedniku Gordanu Jandrokoviću kacigu uz riječi: „Čujem da ste alpinist, evo vam kaciga“, aludirajući na neprimjeren rječnik predsjednika SDP Davora Bernardića.

Najčešće su iz sabornice iznosili zastupnika Ivana Pernara. Prividno miran potpredsjednik Furio Radin zvao je redare: „Straža, odstranite ga. Parlament ne znači luđaštvo!“

Živce je gubio i ministar obrane Damir Krstićević koji je dar Franka Vidovića, maketu aviona, ljutito bacio na pod sabornice, a ministrica Martina Dalić pukla je na zatupnika Mira Bulja. Trebalo je primiriti i samoga premijera, Andriju Plenkovića, koji je nasrnuo na Nikolu Grmoju.

Zbivanja u sabornici komentirao je politolog Darko Petričić: „Događaji me podsjećaju na devedesete godine kada je tadašnji saborski zastupnik Zlatko Vitez Sabor nazvao kokošinjcem. Kad je to rekao, zastupnici su ga napali, govorili da to nije primjeren naziv, no kako praksa dalje pokazuje, saborski se zastupnici svim silama trude dokazati upravo to što je Vitez govorio. Takvim se ponašanjem zapravo ne poštuju hrvatski građani ni izborno
tijelo.“

Visoki dom na niskim granama. Uljuđenost se premetnula u ludnicu. Zastupnici su se brzo palili, sporo hladili. Nije bilo ni stida, ni srama, nisu letjele šake, ali jesu riječi: Malo je reći da si smeće! Tko si ti čobane! Bog te stvorio za madraca, ne za mudraca! Više rađaj, manje pričaj!. Treba biti muško i reći: Jesam, peder sam! Majmune, razbit ću te! Mrš!

U Saboru ipak nikada nije pao nokaut. Najbliže tomu bio je 2001. godine Ljubo Ćesić Rojs, poznat po uzrečici „Tko je jamio, jamio je“, kada je šakom blago očešao nos Dini Debeljuhu. Prvi ozbiljniji incident u Saboru dogodio se 1990. godine, odmah nakon što je konstituiran prvi višestranački saziv. Dok je za govornicom zastupnik Srpske narodne stranke Radoslav Tanjga secirao novu, prema njegovu mišljenju, ustašoidnu HDZ-ovu vlast,
prema njemu je poletjela aktovka zastupnika Ivana Bobetka, sina generala Janka.

Jedini pravi fizički obračun u Hrvatskom saboru, zapravo u saborskom kafiću, dogodio se 1994. godine. HDZ-ov zastupnik Drago Krpina krenuo je na zastupnika Srpske narodne stranke Dragana Hinića. Velika greška! Bivši policajac i uvježbani karate majstor onesposobio je Krpinu, učitelja po profesiji, pjesnika po vokaciji, jednim udarcem. „U Saboru je potekla hrvatska krv”, navodno je tada zavapio zastupnik Krpina. (Ro.B.)

NAJČITANIJE