4.7 C
Poreč
Petak, 4 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Je li Korona party u Cerovlju razlog ,,eksplozije'' zaraze na Pazinštini ?

Je li Korona party u Cerovlju razlog ,,eksplozije” zaraze na Pazinštini ?

Nakon svečanog otvaranja dionice Istarskog ipsilona 5. studenog og. korona virus “ušao” je i  među istarske političare. Poznato je kako su ministar Butković i gradonačelnik Pazina Krulčić pozitivni na COVID-19. Također znamo da su v.d. župana Fabrzio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, direktora Bina Istre Darijo Silić, saborski zastupnik Anton Kliman bili u samoizolaciji. Neslužbeno doznajemo da je u samoizolaciji bila i zamjenica gradonačelnika Buzeta Ana Pernić koja je također bila na otvaranju ceste. Također neslužbeno doznajemo da je i veliki dio uprave Bina Istre bio u samoizolaciji zbog kontakta s direktorom Darijom Silićem koji je bio u direktnom kontaktu s gore navedenim zaraženim osobama na otvaranju Istarskog ipsilona. 

Na 32. sjednica Skupštine Istarske županije koja je održana 16. studenog og. u Puli, Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite izjavio je da najveći broj novozaraženih osoba dolazi iz središnje Istre, s područja Pazinštine. 

Nakon otvaranja dionice Istarskog ipsilona 10. studenog zaprimili smo mail od anonimne grupe žitelja općine Cerovlja, sadržaj prenosimo u cijelosti: 

 Ono što nas kao žitelje Općine Cerovlje brine jest što naš načelnik Emil Daus očito nije u izolaciji budući da je viđen kako šeta po Cerovlju i Pazinu. Ono što nas posebno brine je činjenica da smo svjedočili da je cijela svita uzvanika (a ne samo njih 20 kako prenose neki mediji) bila na ručku u restoranu “2. Peron” u Cerovlju, a ručak s razuzdanom zabavom se odvijao i odužio u zatvorenom djelu restorana (a ne na terasi restorana kako to pojedini mediji prenose) sve do kasnih večernjih sati. NITKO ali baš NITKO za vrijeme druženja u restoranu “2. Peron” nije koristio zaštitne maske.

Usprkos tome što se propisane protuepidemijske mjere nisu poštivale (veliki broj ljudi – više od 80 osoba u vrlo skučenom prostoru, nepoštivanje propisane fizičke distance, ne korištenje zaštitnih maski itd.) restoran “2. Peron” u Cerovlju i DALJE RADI iako je potvrđeno da su tamo boravile osobe koje su zaražene virusom COVID -19 koje su posluživali djelatnici restorana koji su bili prvi kontakt sa zaraženim osobama. Restoran i dalje radi iako nisu poduzete nikakve dezinfekcijske mjere kao ni izolacija osoblja koje je bilo u direktnom kontaktu s zaraženim osobama kako je to običaj u svim ostalim ugostiteljskim objektima u kojim se dogodila ista ili slična situacija.

Ovo nije zloba, nije pakost, nije paranoja jer svi mi želimo opet početi normalno živjeti, ovo je strah za naše zdravlje i zdravlje naših članova obitelji jer restoran “2. Peron” i dalje radi, a naš načelnik “mirne savjesti” hoda po Cerovlju i Pazinu kao da se ništa nije dogodilo, a bio je u bliskom kontaktu s ministrom Butkovićem i gradonačelnikom Krulčićem. Vjerujte da u Općini Cerovlje vlada veliki strah od zaraze nakon cijele ove situacije i taj strah je u potpunosti opravdan.

Pitamo se je li restoranu “2. Peron” dozvoljen ovakav neviđeni ustupak da nastavi s radom bez dezinfekcije prostora, bez izolacije djelatnika i na kraju BEZ ZATVARANJA OBJEKTA jer je vlasnik g. Armando Lušetić visoko pozicionirani IDS-ovac i je li načelnik Emil Daus, bivši saborski zastupnik i predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine izbjegao propisanu izolaciju zbog svog političkog utjecaja u IDS-u i zbog svoje političke pozicije? 

Molimo Vas da nas, stanovnika Općine Cerovlje zaštitite svojim utjecajem kojega imate kao mediji. 

Hvala 

U namjeri da provjerimo jesu li navodi mještana Cerovlja istiniti i u cilju ispravnog informiranja javnosti, u ponedjeljak 16. studenog poslali smo medijski upit Stožeru CZIŽ, Epidemiološkoj službi Istarske županije te Istarskoj županiji.

Istog smo dana zaprimili odgovor Istarske županije kojim nas upućuje da se obratimo BINI Istra, pošto su oni bili organizatori večere u restoranu ” 2 Peron”. Poslali smo medijski upit i BINI Istri, ali do objave članka nismo zaprimili niti odgovor Stožera civilne zaštite, niti odgovor Epidemiološke službe kao ni odgovor BINA Istre.

Od onih koji od građana zahtijevaju da budu odgovorni, a to su upravo Stožer CZIŽ i Epidemiološke službe IŽ, građani očekuje reciprocitet, tj. odgovornost. A mediji, u interesu informiranja javnosti u ovim posebno osjetljivom trenutku, očekuju da se odgovorni ponašaju odgovorno i da odgovore na medijske upite.

Hoće li se Stožer CZIŽ i Epidemiološke službe IŽ udostojiti i nakon objave ovog članka odgovoriti na pitanja koja si postavljaju mještani Cerovlja?   

Parkirani automobili uzvanika ispred ” 2 Porona ”.

Naslovnka fotografija: Radovan Marčić, Jutarnji List

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAJČITANIJE