29.8 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Je li strukovna škola pravi odabir za vaše dijete? Saznajte na edukaciji!

Je li strukovna škola pravi odabir za vaše dijete? Saznajte na edukaciji!

Obrtnička komora Istarske županije u suradnji s udruženjima obrtnika, srednjim školama koji obrazuju učenike za strukovna i srodna zanimanja u Istarskoj županiji i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, organiziraju promociju strukovnih zanimanja koja će se održati 13. veljače 2020. u Obrtničkom domu u Poreču s početkom u 17 sati, stoji na stranicama Udruženja Obrtnika Poreč.

Cilj promocije jest pružiti učenicima završnih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima informaciju o mogućnostima nastavka obrazovanja, te perspektivi koju pruža odabir strukovnog zanimanja. Komora naglašava važnost prakse u školovanju, a stava smo i kako je potrebno uravnotežiti broj upisanih učenika, s obzirom na potrebe gospodarstva. Stanje na tržištu rada takvo je, da odabir strukovnog zanimanja omogućuje učeniku gotovo sigurno radno mjesto po završetku srednjoškolskog obrazovanja, a ovisno o afinitetima svakog učenika, mogućnost pokretanja vlastitog posla osnivanjem obrta ili poduzeća.

Svako pojedino predavanje u sklopu promocije sastojat će se od sljedećih elemenata:

–       pozdravi i uvod (predsjednik Komore, predsjednica/Predsjednik udruženja),

–       informacije u sustavu strukovnog obrazovanja (teoretska i praktična nastava, praksa izvan škole, dostupne stipendije, mogućnosti nastavka obrazovanja),

–       stanje na tržištu rada,

–       prezentacije srednjih škola (7-10 minuta po školi),

–       prezentacije uspješnih obrtnika.

 

Planirano ukupno trajanje svakog predavanja iznosi 60 – 75 minuta, nakon čega je predviđeno i vrijeme za pitanja i odgovore.

Nakon prezentacija, u slučaju iskazanog interesa, organizirat će se i posjeti učenike odabranim obrtnicima, gdje će učenici moći osobno vidjeti i doživjeti pojedine struke i zanimanja.

NAJČITANIJE