21.7 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KULTURA Jesse James u partizanima/ Piše Robi Selan

Jesse James u partizanima/ Piše Robi Selan

Da nekome od ljevičara, obožavatelja Tita i, budimo iskreni, jugonostalgičara kažem da je Jesse James, glasoviti odmetnik s američkog Divljeg zapada, bio u partizanima, mislili bi da ih zavitlavam. Da sam tako nešto rekao u doba njihove vlasti riskirao bih da budem barem zapamćen kao jedan koji strši, pa ga treba držati na oku. I danas ta činjenica izaziva čuđenje jer riječ partizan povezujemo s Drugim svjetskim ratom i Narodnooslobodilačkim ratom pod vodstvom Komunističke partije Jugoslavije.

Istina je da je partizana bilo najviše u Drugom svjetskom ratu, i to po svim dijelovima Europe koje su zauzeli nacisti i da su se riječ i pojam u to vrijeme pročuli u punini, ali i jedno i drugo je staro, nastalo negdje krajem šesnaestog stoljeća. Riječ dolazi od talijanske riječi „parte“, koja znači „strana“, pa su tako partizani oni koji su na našoj strani, koji podupiru našu stranu u ratu, a nisu u sastavu regularne vojske. Postoji i oruđe „partizana“, koplje koje sa svake strane ima dvije unatrag svinute oštrice. Podsjeća me na znak ljiljana kakav se nalazi na zastavi Bosne i Hercegovine, a nekada je bio simbol francuskih kraljeva. Oružje je dobilo ime po tome što se njime u sedamnaestom stoljeću naoružavali partizane.

Partizani su odigrali veliku ulogu u kljaštrenju i čerupanju Napoleonove vojske koje se zimi 1812/1813. godine povlačila iz Rusije, ali oni su bili naoružani puškama mušketama. Uz Napoleona je vezan i nastanak riječi gerila. Naime, „guerilla“ ili mali rat je naziv za borbu koju su Španjolsci vodili s okupacijskim francuskim snagama od 1808. do 1813. godine. „Guerillero“ i partizan su zapravo isti pojam. U Drugom burskom ratu od 1899. do 1902. vođenom u Južnoj Africi između Britanaca i Bura iznjedren je pojam komandosa. „Commando“ su Buri najprije nazivali svoje vojnike koji su se obračunavali s autohtonim crnačkim stanovništvom, a slijedom toga i svoju vojsku koja se kasnije zbog malobrojnosti britanskoj vojsci suprotstavila na partizanski način. Premda su rat izgubili, napravili su veliku štetu Britancima, a oni su, kao praktični ljudi, kopirali takvu taktiku i primijenili je u drugom svjetskom ratu preuzevši ujedno i naziv za takvog borca.

Blizak pojmu partizana je pojam rendžera, premda su rendžeri bliži policiji, odnosno žandarmeriji, koja je unutarnja vojska države. Riječ je o manjim skupinama koje su bile ovlaštena za održavanje reda, a formirane su u Teksasu 1832. godine kao zaštita od Indijanaca. Oni bi, dakle, bili partizani, gerila ili komandosi te unutarnje vojske. Naravno, danas imamo svakovrsne rendžere, pa tako i u nacionalnim parkovima.

Jesse James s početka naše priče bio je član „Partisans rangers“ – Partizanskih rendžera, koje su stvorile države Konfederacije u Američkom građanskom ratu. Cilj im je bio, naravno, ruši mostove, pruge i na svakojake druge načine ometati vojsku Unije. Samo što su se brojen manje skupine otele kontroli i pretvorile u pljačkaše s obje strane granice, pa je država ubrzo povukla Partisans Rengers Act kojim je pozivala na njihovo osnivanje, a priznate su ostale samo dvije veće skupine koje su vodili časnici.

Odmetnute skupine nastavili su svoj posao i kad je rat završio. Vlasti su ih, naravno hvatale i u pravilu vješale, ali ne i Jeese Jamesa i njegovu skupinu. Njegova slava nastala je na tome što je uvijek izmigoljio zasjedama i potjerama sve dok ga 1876. godine, jedanaest godina nakon završetka rata nije ustrijelio jedan od članova njegove bande jer se polakomio za novčanom nagradom koja je bila raspisana za njim, bilo živim ili mrtvim.

Mene je kao osnovnoškolca očaralo to što se udžbeniku povijesti nalazila tjeralica je za živim ili mrtvim Josipom Brozom – Titom koju su njemačke okupacijske vlasti raspisale nakon što su partizanske akcije uzele maha. Kao na Divljem zapadu! Sto tisuća rajhsmaraka zvuči kao dojmljiva svota, ali nitko se za njome nije polakomio. Ili možda jest, ali nije uspio.

(Robi Selan)

NAJČITANIJE