25.7 C
Poreč
Nedjelja, 12 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica HRVATSKA Jesu li političari suvremeni masoni?

Jesu li političari suvremeni masoni?

Autor: Mirko Štifanić

Trideset godina nakon uspostave demokracije na dva važna pitanja koja se odnose na pravila ponašanja političara nema jasnog odgovora. Prvo je, što bi trebala biti norma za način obnašanja vlasti političara te drugo, kakav odnos trebaju imati prema građanima da bi oni stvarno živjeli u demokraciji?

Sada je u javnosti prisutno, a možda i dominantno, mišljenje da političari sa svojim načinom obnašanja vlasti u formalno demokratskim uvjetima nerijetko ismijavaju pa i ruše krhke temelje demokracije i  pravne države ne dopuštajući da institucije sustava odrade svoj posao i osiguraju vladavinu prava. Dodatni je problem što građanima formalno dopuštaju neposredno izjašnjavanje putem referenduma, ali u stvarnosti se to gotovo nikada ne događa. Jesu li, onda, političari  „suvremeni masoni“ koji za razliku od pravih masona imaju izborni legitimitet?

Masoni s izbornim legitimitetom

Ako su građani u demokraciji samo u funkciji davanja glasova, a nakon toga ne mogu utjecati na način obnašanja vlasti, onda se radi o „masoneriji“ – skupini ljudi koje vežu, prije svega, zajednički interesi.

Ponavljajući izlizane fraze o svojoj navodnoj svijesti i odgovornosti te o obnašanju vlasti za dobrobit građana u općini, gradu, županiji ili Državi, njihovo obilježje je kvazi demokratska politička kultura slična nekadašnjoj jednopartijskoj vlasti gdje je strah od vlasti bio instinktivan, navika pokornosti duboko ukorijenjena, a razmišljanje svojom glavom moglo je biti sankcionirano zatvorskom kaznom.

Ako je kultura, koja je nekada osiguravala vlast i moć „jednostranačkih demokrata“, danas omogućava to isto „višestranačkim demokratima“, onda se može govoriti o političarima kao „pravim masonima“.

Takvima se mogu smatrati oni političari koji građane ne poštuju kao aktere demokracije, nego njezinim taocima. Takvi „masoni s izbornim  legitimitetom“ zagovornici su statusa quo koji njima odgovara, pa umjesto nekadašnjih zatvorskih kazni, kazna može biti nedobivanje posla, stipendije, koncesije, ili grubo pokazivanje „mišića“ vlasti i moći, a nerijetko i ulijevanje „straha u kosti“.

Političari ”masoni”! Oni najbolje znaju što građani žele!

„Masonima“ se također mogu smatrati i oni političari koji navodno brane Hrvate, primjerice, od političkih predstavnika manjina, iako ih o tome nisu pitali, niti su im Hrvati ikada dali pristanak za to, ili od njih tražili nešto takvo. U drugu vrstu „masona“ spadaju političari koji navodno brane manjinu od većine, iako njezine pripadnike nisu pitali slažu li s time ili ne.

Zbog čega, onda političari to rade ako ne zbog vlastitih skrivenih interesa te podcjenjivanja razuma građana koji se, kao, ne znaju sami braniti pa su im potrebni političari koji ih na riječima brane, a nerijetko na djelu ugrožavaju, primjerice, ne dopuštajući im sudjelovanje u donošenju odluka koje se odnose na njih. Ili donošenjem loših zakona. Ili čak donošenjem dobrih zakona čije odredbe u stvarnosti ne funkcioniraju.

Građanskim aktivizmom protiv stranačko – partijske isključivosti građana

Ako građani još trideset godina pasivno čekaju da političari odgovore na pitanja iz početka ovog teksta oni će, ali i čitavo društvo na nacionalnoj i lokalnoj razni, imati velikih problema.

Zbog toga je važno spomenuti da je Korado Korlević prije par dana objavio ovogodišnji program ciklusa predavanja pod nazivom “Petkom u sedam”. Cilj je lokalnom građanstvu i široj publici kroz raznolikost tema pružiti nove vidike i saznanja iz svijeta prirodnih i društvenih znanosti. Istaknuli su da vjeruju da će zadovoljiti različite interese publike, potaknuti na razmišljanje i pružiti nova iskustva i saznanja.

Za utorak 25. veljače, u organizaciji pulske građanske inicijative ”Čisti zrak, duga  ljubav” i udruge ”Zelena Istra”, najavljena je Javna tribina na temu Kaštijun. Javna tribina će se održati u Klubu Uljanik s početkom u 18 sati, a u četvrtak 27. veljače u Poreču s početkom u 19 sati u Obrtničkom domu održati će se Javna tribina na temu zbrinjavanja otpada koju organizira Građanska inicijativa ”Zajedno- Insieme”.

Hvale vrijedni su to primjeri koji možda  nagovještavaju početak odgovornijeg  i aktivnijeg uključivanja nestranačkog građanstva u iskazivanju mišljenja, nuđenju prijedloga i rješenja na teme koje su iznimno važne za širu društvenu zajednice.

Foto: Večernji.hr

 

 

 

NAJČITANIJE