13.3 C
Poreč
Subota, 26 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Jurica Šiljeg: Vlada je u pokušaju spašavanja Uljanika napravila sve, lokalna vlast...

Jurica Šiljeg: Vlada je u pokušaju spašavanja Uljanika napravila sve, lokalna vlast predvođena IDS-om ama baš ništa!

 „Stečaj Uljanika IDS želi iskoristiti za napad na Vladu i HDZ, no to im ni ovaj put nije pošlo za rukom!” , poručuje šef istarskog HDZ-a. 

U HDZ-u Istre ističu da su jalovi pokušaji vrha IDS-a da za propast Uljanika okrivi ovu Vladu. U tu priču ama baš nitko nije povjerovao. U Puli se dobro zna kako se u Uljaniku zapošljavalo, napredovalo i koja je politička stranka u Uljaniku imala „prolaz“. Upropaštavanje Uljanika trajalo je godinama, lokalna je vlast o tome šutjela i zajedno sa članovima Uprave Uljanika lokalni su političari nerijetko ispijali šampanjce.

„Sramotno je da Predsjedniku IDS-a ništa nije sveto, pa tako ni brodogradilište koje je svojevremeno hranilo tisuće obitelji diljem Pule i Istre. Upravo suprotno, on Uljanik koristi u svrhu političkog obračuna, bildanja mišića i samopromocije. Njegov komentar „da je Uljanik u nekoj drugoj županiji mi danas ovo ne bismo gledali“, apsolutno je točan. Jer da je Uljanik u nekoj drugoj županiji IDS mu ne bi mogao ni primirisati, ne bi se preko noći mijenjali prostorni planovi s namjerom da se Uljanik iseli iz Pule, ne bi se „šoto banko“ dogovarao nekretninski biznis,“ rekao je Šiljeg.

Vjerovnici Uljanika danas su odlučili da Uljanik s dugovima od oko pet milijardi kuna i imovinom od samo 1,75 milijardi kuna nema nikakve budućnosti. Dugovi Uljanika znatno premašuju vrijednost njegove imovine, i to za gotovo tri puta.

Da podsjetimo, Vlada RH je u ovom mandatu za Uljanik izdvojila 4,2 milijarde kn iz državnog proračuna, devet mjeseci osiguravana je isplata plaća radnicima, sve u nastojanju da ne dođe do gašenja brodogradilišta Vlada je napravila ama baš sve što je u okviru zakona moguće. U tri desetljeća sve Vlade RH zajedno, za Uljanik su isplatile više od 8,3 milijarde kuna.

Ključno je pitanje – kako je uspješno brodogradilište dospjelo u ovakve dugove? Čiji je to bio interes? Tko je za to odgovoran?  To su odgovori koje građani postavljaju i na koje mi želimo odgovore, te apeliramo na institucije da to istraže.

Uljanik je preživio dva svjetska rata, ali unatoč brojnim naporima Vlade nije uspio preživjeti pustošenje koje su mu omogućili oni koji se nazivaju najvećim istarskim sinovima.  

NAJČITANIJE