9.1 C
Poreč
Ponedjeljak, 19 travnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOKako je eskalirala situacija između Istarskog stožera i Vlade

Kako je eskalirala situacija između Istarskog stožera i Vlade

Stožer civilne zaštite Istarske županije danas je, prilično neočekivano, objavio kako 1. ožujka planira dopustiti otvaranje kafića u tom dijelu Hrvatske. Istina, Nacionalni stožer RH spominjao je mogućnost novog popuštanja mjera nakon 28. veljače, ali nije bilo riječi o tome koje bi konkretne zabrane mogle biti ukinute. Najava iz Istre očito je uzbunila dobar dio državnog vrha – ubrzo su se oglasili premijer i šef Nacionalnog stožera.

Andrej Plenković tako je poručio da su izjave kako će kafići biti otvoreni štetne, dok je načelnik Stožera Davor Božinović odmetnute Istrane podsjetio kako lokalni stožeri ne mogu ublažavati mjere bez njegovog dopuštenja. Posljednje izjave načelnika istarskog stožera sugeriraju kako su u najzapadnijoj županiji spremni popustiti i odluku o otvaranju ugostiteljskih objekata ostaviti u rukama nacionalnog tijela. Ipak, očito je da krovni i županijski stožer imaju vrlo različite vizije borbe protiv širenja zaraze. Neslaganja oko tog pitanja traju već neko vrijeme, i čini se da su sada eskalirala.

1. Istarski stožer buni se od uvođenja mjera

U Istarskoj županiji pobunili su se još na jesen, kada je donesen niz strogih ograničenja koja su obuhvatila čitavu državu. Čim su mjere objavljene istarski župan i gradonačelnici istarskih gradova od Plenkovića su zatražili odgodu obustave rada ugostiteljskih objekata u toj županiji. Iza njihovog zahtjeva stao je i lokalni stožer civilne zaštite predvođen načelnikom Dinom Kozlevcem, koji je kazao da u Istri, za razliku od ostalih županija, imaju virus pod kontrolom.

Kozlevac je bio prvi koji je tražio ublažavanje mjera i kada je u siječnju došlo do značajnog smanjenja broja novozaraženih. Već 15. siječnja počeo je spominjati kako bi bilo dobro da se poštuju regionalne različitosti, i komentirao kako nije korektno tražiti da Istra s otvaranjem čeka „nekoga tko još ima za odraditi posla“. Tjedan dana kasnije, Kozlevac je od Nacionalnog stožera zatražio da dozvoli otvaranje teretana u Istri, kao i to da se njegovom stožeru dopusti samostalno odlučivanje o popuštanju i pooštravanju mjera u toj županiji, prenijela je Hina.

2. U Istri su već dugo nezadovoljni

Slični zahtjevi iz Istre nastavili su dolaziti u narednim tjednima, kada je postalo očito da lokalni stožer gubi strpljenje s nadređenim im nacionalnim tijelom. To se jasno vidjelo pri posljednjem popuštanju mjera, koje je na snagu stupilo 15. veljače. Dino Kozlevac tada je izrazio čuđenje odlukom Nacionalnog stožera da dozvoli rad kladionicama, automat-klubovima i casinima. U Istarskoj županiji odlučili su da će primjenu te mjere odgoditi do 21. veljače, u čemu im se pridružila Primorsko-goranska županija. Nacionalni stožer to je prihvatio kao odluke iz domene lokalnih tijela stožera.

3. Najava otvaranja kafića izaziva uzbunu

Dok je državni vrh odluku Istrana da još neko vrijeme zadrže strože mjere prihvatio bez velikih protesta, današnja najava otvaranja kafića 1. ožujka izazvala je vrlo oštre reakcije. “Planiramo otvaranje terasa kafića, odnosno ugostiteljskih objekata od ponedjeljka, 1. ožujka s tim da ćemo još sljedeći tjedan procijeniti epidemiološko stanje na području Istre, koje je za sada povoljno”, rekao je Dino Kozlevac. Dodao je kako će njegov stožer nastaviti razgovore o opuštanju drugih mjera tijekom ožujka. Odluku je Kozlevac objasnio povoljnom epidemiološkom situacijom u Istri.

4. Plenković vidi ‘politikanstvo’

Premijer nije dugo čekao da izrazi nezadovoljstvo odlukom istarskog stožera. “Ne znam kako oni to mogu”, kazao je, te podsjetio da županijski stožeri samostalno mogu donositi samo strože mjere na svom području, a nikako one blaže. “Mislim, meni se čini da je ta nekakva želja pojedinih županijskih stožera da budu nešto kontra, kontra onoga što dolazi s nacionalne razine, čisto politikantstvo”, rekao je.

Premda je naglasio kako lokalni stožeri na to imaju pravo, premijer je potom kritizirao i odluku da se ne dopusti otvaranje kladionica i kockarnica u dvije najzapadnije županije. „U čemu je poanta? Pa nismo mi to otvorili jer želimo da ljudi kockaju, nego znamo da ako su oni zatvoreni, oni ne plaćaju državi koncesiju, a mi moramo plaćati njima i troškove radnika i fiksne troškove koji su enormni. Pogledajte statistiku kome su sve isplaćeni fiksni troškovi – oni su treći na listi”, bunio se Plenković.

Potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović pridružio se svojem šefu u kritiziranju istarskog stožera. Sugerirao da su njihove odluke pokazivanje mišića uoči lokalnih izbora. “Ja sam jučer probao diplomatskim rječnikom ukazati na jednu pojavu koja još nije zabrinjavajuća, ali koju sam blago doveo u vezu s određenim iskakanjima na županijskim razinama i izrazio nadu da to nema veze s političkim zbivanjima koja će se dogoditi u svibnju ove godine”, rekao je Božinović.

“Nije epidemija nešto gdje se trebaju držati mišići pred lokalne izbore, to nije dobro”, dodao je Božinović. Novinari su ga pitali znači li to da lokalne izbore dovodi u vezu s otvaranjem terasa u Istri i neotvaranjem kasina i kladionica u Istarskoj županiji, budući da tamo na vlasti nije HDZ.

“Ja sam samo rekao da ako na županijskoj razini netko dovodi u pitanje određenu vrstu cjepiva, ako se dovodi u pitanje otvaranje nekih objekata jer građani to nisu dobro prihvatili, iako smo više puta objasnili tu odluku… Od toga stvarati problem, mislim da nije dobro”, odgovorio je šef nacionalnog stožera Davor Božinović.

Izvor: Telegram

Foto: Youtube

 

NAJČITANIJE