14.3 C
Poreč
Nedjelja, 25 listopada, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Kako je Mona Lisa postala najslavnija slika na svijetu

Kako je Mona Lisa postala najslavnija slika na svijetu

Prije više od stotinu godina, u kolovozu 1911., iz pariškog muzeja Louvre ukradena je Mona
Lisa, slavna slika Leonarda da Vincija, remek-djelo talijanske renesanse. Naravno, ime
autora, zagonetni osmijeh i nepoznati identitet modela pomogli su njezinoj popularnosti, no za međunarodni zvjezdani status ”kriva” je smiona krađa.

Bivši djelatnik muzeja, majstor Vincenzo Perrugia, izveo je po mnogima najveću krađu
umjetnina u 20. stoljeću: njegov zadatak bio je zamijeniti zaštitni okvir na mnogim slavnim
slikama i odjeven u bijeli radni mantil ušao je u Louvre. Dvorana u kojoj je izložena Mona Lisa bila je prazna, pa je skinuo sliku sa zida, uklonio okvir, umotao je u mantil, stavio ga pod ruku i elegantno kako je ušetao, tako i išetao sa 100 milijuna dolara vrijednim ulovom.

” Slika se ni po čemu nije isticala od drugih Leonardovih djela ”, smatra Noah Charney,
profesor povijesti umjetnosti. ” Bila je sjajna, ali da je Perrugia ukrao neku drugu sliku, onda bi ta slika postala najpoznatija slika na svijetu, a ne Mona Lisa. Baš zbog te krađe, svi su odjednom znali za nju.”

Kada je Perrugia skidao Mona Lisu sa zida, vjerojatno mu nije bilo na pameti da će njezine
fotografije biti objavljivane po svim novinama i da će svako kućanstvo na svijetu znati za nju. Novine nisu štedjele ni vodstvo Muzeja, loše osiguranje, te su gotovo svakodnevno
izvještavale kako napreduje istraga. Po prvi puta su se ispred Louvrea počeli stvarati redovi: posjetitelji su dolazili vidjeti prazno mjesto gdje se sve donedavno nalazila Mona Lisa.

Policijska istraga tapkala je na mjestu. Među osumnjičenima za krađu bio je i Pablo Picasso, a s Perrugiom su obavljena dva razgovora prije nego što je zaključeno da ne postoji nikakva veza između njega i nestanka sada već najslavnije slike na svijetu. Osramoćen, načelnik pariške policije podnio je ostavku.
” Zbog krađe su svi znali za nju: od ljudi koje umjetnost uopće ne zanima do onih koji nikada nisu bili u Europi, a to je bio tek početak”, dodaje Charney.

Mona Lisa i Vincenzo Peruggia 

A onda je, u prosincu 1913., Alfredo Geri, ravnatelj jedne galerije u Firenzi, dobio anonimnu poruku od osobe potpisane kao ” Leonardo ” koja je tvrdila da je u posjedu Mona Lise. Brzo su dogovorili susret i pokazalo se da je ” Leonardo ” nitko drugi već Perrugia.

Sliku je, kaže, ukrao iz patriotskih pobuda kako bi je vratio domovini Italiji za što je očekivao određenu nagradu. Geri i njegov suradnik Giovanni Poggi potvrdili su autentičnost, preuzeli sliku ” na čuvanje ”, a Perrugiju je po povratku u hotel preuzela policija.

Mona Lisa je vraćena u Louvre, a tada 32-godišnji Perrugia odslužio je sedam mjeseci
zatvora prije nego što će poći u Prvi svjetski rat. Preminuo je 1925. godine.
” Mislim da je doista bio uvjeren da će ga dočekati kao nacionalnog heroja i da se istinski
razočarao kada je shvatio da od toga neće biti ništa ” , zaključuje priču Charney. (iV)

Foto: Artnet news

NAJČITANIJE