20.5 C
Poreč
Nedjelja, 31 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Kako su slavni izvođači dobili ime?

Kako su slavni izvođači dobili ime?

Mnogi bendovi i izvođači danas imaju poznata i prepoznatljiva imena, no u vrijeme kada su
započinjali svoj glazbeni put nije bilo tako. Neki su tražili zvučno ime koje će publika zapamtiti i koje će trajati, no većina nije razmišljala dugoročno, bilo je ‘daj što daš’.

Angus i Malcolm Young iz australske grupe AC/DC, ime mogu zahvaliti svojoj sestri Margaret. Mlada je dama na šivaćoj mašini (ili usisavaču, ovisno o priči) vidjela oznaku za izmjeničnu i istosmjernu struju i predložila ime benda.

Najveći bend svih vremena, The Beatles, svoje ime (u prijevodu – ‘bube’) može zahvaliti
pioniru rock’ n’rolla, Buddyju Hollyju. Njegova prateća grupa zvala se The Crickets (cvrčci). Svi članovi Beatlesa bili su veliki obožavatelji, a Paul McCartney kasnije je kupio prava na
Hollyjeve pjesme. Njihovi ‘takmaci’ , The Rolling Stones, ime su si dali po pjesmi ‘Rollin Stone’ Muddyja Watersa.

Braća Mark i David Knopfler, skupa su s prijateljima Johnom Illlsleyjem i Pickom Withersom, osnovali bend Dire Straits. Ime im je predložio Withersov prijatelj, mi bismo ga mogli prevesti ‘bezizlazna situacija’ , a prijatelj je na umu imao besparicu.

Reginald Kenneth Dwight poznatiji je kao Elton John, a imenu su kumovala dvojica priajtelja iz bivšeg mu benda Bluesology: Long John Baldry i saksofonist Elton Dean. Slična
kombinacija dovela je do imena Pink Floyd: Syd Barret gledao je svoju kolekciju ploča i
ugledao dvojicu bluesera. Zvali su se Pink Anderson i Floyd Council. Budući ZZ Top
razmišljali su na sličan način: Billy Gibbons htio je kombinirati imena blues veterana ZZ Hilla i BB Kinga. Međutim, ZZ King nije mu se osobito dopalo, pa je presjekao i bend nazvao ZZ Top.

Prijatelj Larsa Ulricha razmišljao je kako nazvati novu brošuru za ljubitelje metala. Izbor je pao na dva imena: MetalMania i Metallica. Kada je izbor pao na ovo prvo, Lars Ulrich svoj je
novooformljeni bend nazvao Metallica. Južnjačke legende, Lynyrd Skynyrd, ime su si dali iz bunta. Momci su u srednjoj školi imali dugačku kosu što je bilo protivno školskim pravilima, a najviše je smetalo profesoru tjelesnog odgoja po imenu Leonard Skinner.

Ne iznenađuje što je Jerry Garcia do imena Grateful Dead došao dok je bio pod utjecajem
narkotika: prelistavao je rječnik folklora i naišao na natuknicu koja opisuje još nepokopanog pokojnika koji izražava zahvalnosti onome tko će organizirati njegov pogreb. Metalci vjerojatno ne mogu preboljeti što su im hipiji uzeli najbolje ime za metal bend. (iV)

NAJČITANIJE