11 C
Poreč
Utorak, 7 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Kao posljedica zračnih napada anglo – američkog zrakoplovstva pogođen je i teško...

Kao posljedica zračnih napada anglo – američkog zrakoplovstva pogođen je i teško oštećen Augustov hram

Od antičkih povijesnih spomenika najviše je stradao Augustov hram koji je gotovo u cijelosti porušen. Pomnijim promatranjem još se uvijek vide obnovljeni zapadni zidovi, kao i dijelovi stupova na hramu. Također je porušena i zgrada koja se nalazila na zapadnoj strani hrama, a umjesto koje se danas nalazi park sa spomenikom Ruži Petrović.

Samo tri mjeseca nakon njemačke okupacije uslijedilo je prvo savezničko bombardiranje Pule 9. siječnja 1944. godine. Od tada pa sve do kraja rata grad je više puta bio bombardiran od anglo-američkog zrakoplovstva. Budući da su u Pulu dolazili prognanici iz Zadra i s ostalih dijelova Jadrana, u bombardiranjima su uglavnom ginuli civili. Saveznici su bombardirali i samu povijesnu jezgru Pule pritom oštetivši mnoge povijesne spomenike.

Risultato immagini per augustov hram bombardiran Pula

Budući da je Pula bila jedan od najvažnijih podmorničkih centara na Jadranu, u prvom valu bombardiranja grada 9. siječnja 1944. stradala je nekadašnja podmornica talijanske ratne mornarice Nautilo klase Triton serije I. Kasnije je ova podmornica izvučena, rekonstruirana i preimenovana u U-802 Sava koja se nalazila u sastavu JRM-a.

U više od godinu dana bombardiranja stanovništvo je koristilo brojna skloništa koja su izgradile vojske tijekom svoga boravka u Puli. Brojni austrougarski podzemni tuneli koji i danas presijecaju Pulu bili su idealno skrovište ne samo za stanovništvo već i za ratnu opremu koja se nalazila u pulskom arsenalu. Najvažniji strojevi iz arsenala unešeni su tunele koji prolaze ispod Monte Zara, a čijih se desetak ulaza nalazi uz današnju Arsenalsku ulicu. Ondje su strojevi položeni na posebne nosače ugrađene na zidovima tunela.Risultato immagini per augustov hram bombardiran Pula

Savezničkim bombardiranjem porušen je zapadni dio starog grada koji je predstavljao tipičnu mediteransku urbanističku strukturu. Iako su temelji znatno porušenih kuća ostali sačuvani, odlučeno je ukloniti sve ruševine na potezu od Foruma do kapele sv. Marije Formoze.

Risultato immagini per augustov hram bombardiran Pula

Par mjeseci nakon oštećenja Augustova hrama, Pula je oslobođena 5. svibnja 1945. godine. Talijanski su ga konzervatori u periodu anglo-američke vojne uprave 1945.-1947. godine rekonstruirali te kamen po kamen vratili u prvobitno stanje. Jedino se natpis sa glavnog vijenca pročelja hrama zbog oštećenosti nije mogao postaviti na staro mjesto. (iV)

Foto: paluba.info

 

NAJČITANIJE