14.5 C
Poreč
Srijeda, 8 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica NOVOSTI Kaštelir i Labinci dobit će bike centar, skoro svi zaposleni u njemu...

Kaštelir i Labinci dobit će bike centar, skoro svi zaposleni u njemu bit će lokalci

Sljedećeg tjedna u Labincima će biti otvoren Bike point, u kojem će biti osposobljen Rent a bike i servis za sve vrste bicikala u sklopu turističkog brenda Cycle Croatia.

– Izuzetno smo zadovoljni time što ćemo u turističkom segmentu bike-a moći ponuditi kompletan servis za tu vrstu aktivnog turizma. Naš je primarni interes produženje turističke sezone, odnosno obogaćivanje predsezone i posezone novim sadržajima, u što će biti uključeni naši lokalni proizvođači, a tu su i gastro ture. Za iduću godinu pripremamo novu stazu dugu 18 kilometara, izjavila je na konferenciji za novinare voditeljica TZ Kaštelir-Labinci Romina Sinosich, napomenuvši da mikrodestinacija poput Kaštelira u cilju rasta turizma mora iskoristiti sve svoje resurse i mogućnosti udruživanja, što je jasno vidljivo na primjeru dodane vrijednosti ovog zajedničkog projekta.

Uz novi projekt cikloturizma, TZ Kaštelir-Labinci predstavila je e-bike punionicu na Placu u Kašteliru te projekt obnove javnih špina od kojih su četiri već obnovljene.

– Općina Kaštelir – Labinci odabrana je zbog nekoliko ključnih faktora poput atraktivnosti lokacije za razvoj cikloturizma, razvijene komunalne infrastrukture, blizine Parenzane i ostalih poznatih biciklističkih staza, ali i zbog odlične ponude smještaja, restorana i popratnog sadržaja. Zasigurno ćemo u narednim godinama organizirati i neke utrke, izjavio je voditelj projekta Damir Simonetti, najavivši sudjelovanje njegove ekipe na ovogodišnjoj kaštelirskoj Gramperijadi.

Cikloturizam je posljednjih godina rastuća grana turizma, kako u svijetu, tako i u Istri. – Prošle je godine u Njemačkoj prodano skoro milijun električnih bicikala, a istraživanja predviđaju da će e-bike ovladati tržištem cikloturizma. Kako je većina naših turista s njemačkog područja, moramo im pružiti moderne i aktualne načine otkrivanja Istre, izjavio je Marko Jozić, ekspert za bike destinaciju Istre.

Projekt u javno-privatnom partnerstvu s kaštelirskom općinom i turističkom zajednicom provodi poduzeće Via Tempora, koje je nedavno otvorilo ured u Labincima, gdje su zaposleni mahom Kaštelirci i Labinčani.

-Za razliku od onih koji nude all inclusive aranžmane u hotelima, naš je cilj poticanje i razvoj održivog, odgovornog turizma, a to podrazumijeva brigu o okolišu, podupiranje lokalnih proizvođača i stvaranje široke palete proizvoda na području općine Kaštelir. Ukratko, potrebno je u Kašteliru produljiti turističku sezonu koja za nas traje od travnja do studenog, rekla je Kristina Mikec Jurišić, voditeljica tvrtke Via Tempore, dodavši kako je tvrtka pod okriljem njemačkog brenda Islandhopping (Inselhüpfen) kao začetnika bike and boat biciklističkih tura po Jadranskim otocima, na hrvatskom tržištu prisutna dulje od 20 godina. -U vlasništvu imamo više od tisuću bicikala top brendova, od onih za najmanju djecu do poluprofesionalnih. Godišnje organiziramo više od 250 izleta i zapošljavamo 42 djelatnika, koji većim djelom su našim turistički vodiči, rekla je Mikec Jurišić.

(dp)

Izvor i foto: Parentium

NAJČITANIJE