11.5 C
Poreč
Srijeda, 21 listopada, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Kina je pojačala testiranje svoje digitalne valute

Kina je pojačala testiranje svoje digitalne valute

Narodna banka Kine (PBOC) priopčila je da je 3,13 miliona transakcija obrađeno korištenjem državne suverene digitalne valute u okviru niza tekućih pilot programa u većim gradovima poput Shenzena i Xiongana.

Prema zamjeniku guvernera banke Fan Yifei, valuta je korištena za više od 1,1 milijarde juana (162 miliona dolara) transakcija. Piloti će također biti vođeni na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, rekao je on.

Pilot programi su postigli „pozitivan napredak“, sa više od 6.700 slučajeva primjene krajem kolovoza za transakcije u rasponu od plaćanja računa i prevoza do državnih službi.

“PBOC digitalni juan smatra važnomfinancijskom infrastrukturom za budućnost”, rekao je Fan.

E-juan se koristi za više načina plaćanja, uključujući bar kodove, prepoznavanje lica i transakcije “tapni i pomjeraj”, objasnio je on. Više od 113.300 osobnih digitalnih novčanika i oko 8.800 korporativnih digitalnih novčanika otvoreno je u okviru pilot programa.

U svibnju je PBOC otkrio planove da svoju suverenu digitalnu valutu pripremi na vrijeme za sljedeće Zimske olimpijske igre. Rečeno je da će nova valuta, koja nema zvanični naziv, ali je poznata po svom internom stenografskom DCEP – ili Digital Currency Electronic Payment – dijeliti neke funkcije sa kriptovalutama kao što su Bitcoin i Facebookova Libra. Predviđeno je da valuta mijenja gotovinu u opticaju.

DCEP je uveden u četiri glavna grada: Shenzen, Suzhou, Chengdu i novo područje Xiongan u sjevernoj provinciji Hebei. Vlada je već počela plaćati državnim službenicima u okrugu Xiangceng u Suzhou polovinu subvencija za prievoz u digitalnoj valuti u okviru probe tog grada.

Izvor: Logično.com

Foto: Ilustracija

NAJČITANIJE