14.3 C
Poreč
Subota, 5 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Kinesko cjepivo protiv korone trebalo bi biti dostupno do studenog?

Kinesko cjepivo protiv korone trebalo bi biti dostupno do studenog?

Cjepiva protiv koronavirusa koja se razvijaju u Kini mogla bi biti spremna za uporabu široj javnosti već u studenom, rekao je dužnosnik kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Kina ima četiri cjepiva protiv COVID-19 u završnoj fazi kliničkih ispitivanja. Barem tri od njih već su ponuđena nužnim radnicima u okviru programa hitne uporabe pokrenutog u srpnju.

Klinička ispitivanja faze 3 odvijala su se mirno, a cjepiva bi mogla biti spremna za širu javnost u studenom ili prosincu, rekao je glavni stručnjak za biološku sigurnost CDC-a Guizhen Wu u intervjuu za državnu televiziju kasno u ponedjeljak.

Wu, koja je rekla da posljednjih mjeseci nije doživjela abnormalne simptome nakon što je i sama uzela eksperimentalno cjepivo u travnju, nije precizirala na koje cjepivo misli.

Jedinica državnog farmaceutskog diva China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech SVA.O, koji se nalaze na američkoj listi, razvijaju tri cjepiva u skladu s državnim programom hitne uporabe. Četvrto cjepivo za COVID-19, koje je razvila tvrtka CanSino Biologics 6185.HK, odobreno je za upotrebu od strane kineske vojske u lipnju.

Sinopharm je u srpnju rekao da bi njegovo cjepivo moglo biti spremno za javnu upotrebu do kraja ove godine nakon završetka ispitivanja faze 3.

Globalni proizvođači cjepiva utrkuju se u razvoju djelotvornog cjepiva protiv virusa koji je usmrtio više od 925 000 ljudi. Vodeći zapadni proizvođači cjepiva obvezali su se ranije ovog mjeseca da će držati standarde znanstvenih studija i odbiti svaki politički pritisak da se požuri s tim postupkom.

Izvor: Reuters.com 

Foto: Ilustracija

NAJČITANIJE