17.7 C
Poreč
Utorak, 22 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Koliko dugo još žene mogu ranije u mirovinu?

Koliko dugo još žene mogu ranije u mirovinu?

Žene imaju još malo manje od desetak godina ranijeg odlaska u mirovinu od muškaraca, prije nego što se 2030. godine izjednače s muškarcima. Tada će oba spola u punu starosnu mirovinu moći s navršenih 65 godina starosti.

No, početkom svake godine uvjeti za žene se malo promijene te nam čitateljice intenzivnije krenu slati upite kada mogu ići u mirovinu.

Kada žene najranije mogu ići u mirovinu?

Zakon kaže da pravo na prijevremenu starosnu mirovinu ima osiguranik koji je navršio 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža. No, žene su zbog prijelaznog razdoblja izuzete od pravila, te u prijevremenu mirovinu mogu ići nešto ranije. Recimo, ove godine mogu ići s navršenih 57 godina i šest mjeseci života, pod uvjetom da imaju navršene 32 godine i šest mjeseci radnog staža. Svake iduće godine žene će prve uvjete za prijevremenu mirovinu stjecati tri mjeseca kasnije, sve do 2030. godine kada će se u potpunosti izjednačiti s muškarcima i kada više neće biti izuzete iz pravila koje smo naveli u prvoj rečenici ovog odlomka.

tablica prijevremena

Naravno, kao i uvijek kada je riječ o prijevremenom umirovljenju, raniji odlazak iz svijeta rada znači i penalizirana mirovina. Za svaki mjesec ranijeg umirovljenja gubite 0,2 posto mirovine, a za punih 5 godina to iznosi 12 posto manju mirovinu.

Kada žene mogu u punu starosnu mirovinu?

Zakon kaže da pravo na starosnu mirovinu ima osiguranik kada navrši 65 godina života i 15 godina staža. Kao i u ranijem slučaju, žene su zbog prijelaznog razdoblja izuzete sve do 2030. godine kada će se izjednačiti s muškarcima. One u ovoj godini pravo na starosnu mirovinu ostvaruju s navršene 62 godine i šest mjeseci života i 15 godina mirovinskog staža.  Svake iduće godine, kao i u ranijem slučaju, dobna granica će se povećavati za tri mjeseca, a izjednačit će se 2030. godine kada će i za njih vrijediti pravilo iz prve rečenice ovog odlomka.

Izvor: Mirovina.hr

NAJČITANIJE