23.3 C
Poreč
Srijeda, 5 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Komentar oštećenih poljoprivrednika na očitovanje bivšeg Predsjednika LD Zec iz Poreča, Lenjina...

Komentar oštećenih poljoprivrednika na očitovanje bivšeg Predsjednika LD Zec iz Poreča, Lenjina Rakovca

Cijenjeni čitatelji,

objavljujemo integralno očitovanje bivšeg predsjednika Lovačkog društva Zec Poreč kojeg smo zaprimili neposredno prije objave prethodnog članka na ovu temu, a možete ga pročitati OVDJE. Očitovanje su komentirali oštećeni poljoprivrednici Danko Lavizatić i Dušan Pančelat, koji su pravdu i zadovoljštinu u sporu sa Lovačkim društvom Zec iz Poreča dobili sudskim putem.

Pančelat, Zennaro i Lavizatić sazvali su u ožujku i travnju 2018.g. dvije tiskovne konferencije na temu odnosa i tumačenja i primjene Zakona o lovstvu od strane čelnika LD Zec iz Poreča naspram poljoprivrednika Poreštine.

Komentar oštećenih poljoprivrednika na očitovanje bivšem Predsjedniku LD Zec iz Poreča, Lenjina Rakovca:

Dragi Lenjin,

uredništvo portala iVijesti.hr nas je informiralo da su zaprimili i tvoje očitovanje (OVDJE) na pitanje smatraš li se odgovornim za to što Lovačko društvo Zec Poreč danas mora platiti štetu koju je počinila divljač na našim voćnim nasadima upravo u razdoblju dok si ti obnašao dužnost predsjednika Društva.

Sadržaj tvog očitovanja nas je nadahnulo pa ga ovim putem komentiramo. No, prije nego li komentiramo očitovanje i postavimo dodatna pitanja smatramo da je važno, pogotovo za neupućenog čitatelja, znati tri stvari:

  1. da se u isplatama šteta, koje Lovačko društvo danas plaća, veći dio iznosa odnosi na kamate i odvjetničke troškove negoli na same štete,
  2. da je Lenjin Rakovac, uz zdušnu pomoć tadašnjeg tajnika Društva Adrijana Jakusa, stavio ruku u džep ne samo nama, već barem tridesetorici poljoprivrednika koji su nasjeli na njihova uvjeravanja da je Društvo u pravu te da ukoliko oštećeni poljoprivrednici pokrenu skupe i dugotrajne parnične postupke iste će najvjerojatnije izgubiti,
  3. da su Lenjin Rakovac, Adriano Jakus i stručni suradnik Lovačkog društva Albin Lampe (o njemu smo već pisali OVDJE) u sudskim parnicama svašta napričali. Sud ih je saslušao, shvatio “njihovu istinu” i donio drugostupanjske pravomoćne presude u korist nas poljoprivrednika.

Puno si toga napisao u očitovanju uredniku portala iVijesti.hr, čak tri i pol stranice, a sve je moglo stati u par redaka.

Sve što je važno u našim sporovima piše u dokumentu kojeg si ti kao predsjednik Društva naručio, poslao Ministarstvu poljoprivrede na odobrenje, a potom je Skupštini Županije istarske u Ugovoru o zakupu lovišta, kojeg si opet ti kao predsjednik LD Zec potpisao, ugradila taj važan dokument. Da te podsjetimo, taj se dokument zove Lovno gospodarska osnova, a kolika je površina lovišta i što se nalazi u lovištu piše na 37. stranici u Tablici pod nazivom LGO-1.

Nakon svega što smo prošli ne iznenađuje nas tvoja tvrdnja da dvije pravomoćne drugostupanjske presude nisi dočekao na mjestu predsjednika Društva, a poznato nam je da si u Registru udruga upisan kao odgovorna osoba Društva sve do lipnja 2019. godine, a pravomoćne sudske presude donesene su prva u siječnju 2019.godine, druga u veljači 2019. godine.

U očitovanju tvrdiš da će izvan sudske nagodbe, koju je novoizabranog rukovodstva postiglo sa oštećenim poljoprivrednicima, prouzrokovati povećanje članarine lovcima! Ne pitaš se i zanemaruješ zašto je došlo do isplate više od 300.000 kn štete oštećenim poljoprivrednicima i posljedičnog dovođenja Društva pred bankrot (OVDJE), ali i mogućeg posljedičnog povećanja članarine lovcima? Mi znamo zašto je do svega toga došlo, a znaš i ti!  Razlog, pravomoćne sudske presude! No, iz tvojeg je očitovanja razvidno da ne prihvaćaš izvansudsku nagodbu novog rukovodstva Društva kao i pravomoćne drugostupanjske presude! Stoga se pitamo: poštuje li Lenjin Rakovac pravni poredak RH?

Prva rečenica tvojeg očitovanja u kojoj kažeš da si postao predsjednik Lovačkog društva 2008.  na zamolbu nekih važnih faktora u lovstvu Istre je vrlo zanimljiva. Do sada su lovci i drugi mislili da je tvoj izbor bio rezultat demokratskih procesa unutar LD Zeci tvoja tvrdnja baca sasvim novo svijetlo na cijelu priču. Koji su ti važni faktori u lovstvu koji su te zamolili da postaneš predsjednik Društva, molim te reci nam?

Reci nam koji su to ,,oni viši u hijerarhiji lovstva” kojima si vjerovao? Jesi li Ti u obnašanju uloge predsjednika Društva morao vjerovati ,,onima” ili si jednostavno trebao poštivati i primjenjivati zakone?

Molim te odgovori još i na pitanje koji su ti naši najeminentniji stručnjaci iz područja lovstva koji su vam savjetovali da ne prihvatite odgovornost, ali i da pokušate sklopiti nagodbu? Ti eminentni stručnjaci su naštetili nama, Lovačkom društvu, lovcima, poljoprivrednicima i njihova imena naprosto moramo znati.

Očekujući tvoj odgovor na naša postavljena pitanja najsrdačnije te pozdravljamo,

Danko Lavizatić i Dušan Pančelat

 

 

NAJČITANIJE