20.5 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Komora medicinskih sestara: Ministar Beroš ne govori istinu! “Ovo je još jedan...

Komora medicinskih sestara: Ministar Beroš ne govori istinu! “Ovo je još jedan dokaz kako su medicinske sestre i tehničari marginalizirani, a od sustava socijalne skrbi zanemareni”

Hrvatska komora medicinskih sestara reagirala je na izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša, izrečenu na konferenciji za novinare 28. travnja kako “u ustanovama socijalne skrbi nema zaposlenih zdravstvenih djelatnika”, prenosi hr-vijesnik.hr 

Komora medicinskih sestara naglašava kako je obvezna upozoriti javnost i medije da je ministrova izjava netočna. Naime, u ustanovama socijalne skrbi, među koje spadaju i domovi za starije, radi čak 1800 medicinskih sestara i tehničara koji imaju licencu HKMS-a i koji su zdravstveni djelatnici bez obzira na to što ne rade u samom sustavu zdravstva.

– Nažalost, ovo je još jedan dokaz kako su ove medicinske sestre i tehničari marginalizirani, a od samog sustava socijalne skrbi u kojem rade zanemareni. Oni se trenutno susreću s najtežim problemima u pružanju zdravstvene skrbi svim bolesnim, a napose starim, nemoćnim ili kronično bolesnim štićenicima ustanova socijalne skrbi, često i pružajući palijativnu skrb – stoji u reakciji Komore.

Kao što je javnosti poznato, mnogi domovi za starije postali su u ovoj epidemiji žarišta zaraze. Prema informacijama koje je Komora dobila s terena, bilo je dosta situacija u kojima su medicinske sestre radile bez osnovne zaštitne opreme i zaista u teškim uvjetima u takvim ustanovama. Stoga je Komora provela istraživanje među svojim članicama o situaciji i problemima u ustanovama socijalne skrbi čije će rezultate ovaj tjedan predstaviti javnosti. Istraživanje je jasno ukazalo na goruće probleme zdravstvenog osoblja zaposlenog u tim ustanovama i Komora će od nadležnog ministarstva zatražiti njihovo hitno rješavanje, ističe se u dopisu.

Foto: Portal Dnevnih Novosti

NAJČITANIJE