Korlević o milijarderima u svemiru: Glancanje ega i pokazivanje koji je veći

Devet dana nakon vlasnika Virgina Richarda Bransona, u svemir je u utorak poletio i najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik Amazona milijarder Jeff Bezos. S još troje putnika otišao je do ruba svemira i nazad, a let je trajao 10 minuta i 10 sekundi.

Kao i Branson, i Bezos je poletio u svojoj letjelici tj. raketi koju je projektirala njegova tvrtka Blue Origin s kojom kao i Branson želi ući u biznis svemirskog turizma.

No ne dijele svi ovo milijardersko oduševljenje. Tako naš slavni astronom Korado Korlević kaže kako Bezosu ne bi škodila psihoanaliza, a za Bransona kaže kako u svemiru nije ni bio.

Ima li pothvat Jeffa Bezosa ikakvu znanstveno-istraživačku vrijednost ili vrijednost za sve nas ostale?

“Kada pričamo o trojici multimilijardera koji se natječu za odlazak u svemir i pitate kakva je znanstvena vrijednost, to je kao da pitamo trojicu velikih jahtaša koja je znanstvena vrijednost njihove jahte. Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. Sada znamo da je od Bransona na 80 kilometara, od Bezosa na 110, a Musk je poslao auto na 50 milijuna i namjerava on otići tamo, tako da već imamo rang listu”, rekao je Korlević za RTL.

Dodaje da i oblik rakete govori nešto o Bezosu: “Mislim da je prava šteta da Freud nije živ. On bi sada tu svu trojicu bogataša, a za Bezosa čak i po formi rakete rekao da je njegova teorija potpuno u pravu”.

Korlević smatra da su i Bransonova i Bezosova misija bez smisla.

“Možda kada se priča o nekom turizmu. Treba li zbilja dati četvrt milijuna dolara za biti ispaljen, biti tri minute u nečemu što je bestežinsko stanje i pasti na isto mjesto od kuda si i krenuo. Upitno je čemu to služi. Gdje treba otići za zbilja proći atmosferu i napraviti neki posao, da brzo moraš napraviti neku sliku i onda smo tu negdje oko 300 kilometara. Rakete za sondažu koje to rade, obično idu do 700 kilometara. Ovo je: idemo malo vidjeti puta pa ćemo negdje na koktel partyjima pričati kako nam je bilo štos i zašto imamo astronautska krila”, kaže Korlević koji tvrdi da Branson zapravo ni nije bio u svemiru:

“Ako uzmemo jednu nategnutu odluku Američke avijacije iz 50-ih godina, oni su svemir stavili na 80 kilometara. Onda da. Ali ako mogu pitati Glas Istre iz Pule, onda mu je na 35 bilo dovoljno”.

U svemir će uskoro i Elon Musk, a Korlević kaže da taj let nešte biti ništa drugačiji: “Ne, on će otići sa Bransonovim aviončićem gore. On je rekao da ne ide nikamo, nego ide na Mars. Do Marsa ima još jako puno godina. Ali je, kako postoji rivalstvo između njega i direktora Amazona, onda će otići kod ovog trećeg, čisto radi konkurencije i napraviti si i on jedan let”.

Za kraj, rekao je da on ne bi htio biti svemirski turist.

“Trebam li se zaista ići nazračiti, dovesti u dodatni rizik, recimo da ne. Naravno da me privlači, ali ne da me drugi voze. Htio bi ja biti za volanom. Kao što bih htio biti pilot i kao što više ne smijem voziti motocikle. Previše je opasno”, rekao je Korlević.

Izvor: N1

Foto: Yt