0.8 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Koronavirus

Koronavirus

Strah od korona virusa ušao je u sve pore društvenog i normalnog života. Pandemija straha zahvatila je, opravdano ili ne, sve ljudske aktivnosti. Mnoge mjere koje se donose, po meni, više izazivaju strah nego su u funkciji zaštite od prijenosa virusa.

Sintagma “ostanite doma” i ” možete biti” u prirodi bez socijalnog kontakta ” je potpuno zbunjujuća. Blokade na cestama u svrhu zabrane napuštanja prebivališta su potpuno promašene. Izdavanje propusnica je potpuno nepotrebna mjera koja pod potiče strah.
Samoizolacija je mjera koja ima svoju preventivnu svrhu, ali pitanje je tko ju mora kontrolirati. I zato predlažem da samoizolaciju kontroliraju na lokalnoj razini komunalni redari, npr ako je Marko u izolaciji o tome treba biti obaviještena lokalna zajednica, a svaka lokalna zajednica ima svoje komunalne redare koji sada nemaju nikakvog posla i oni bi trebali dobiti zadaću da dnevno nekoliko puta kontroliraju je li se izolirani Gašo drži tih mjera. E sada, ako se taj Marko ne drži tih mjera treba dobiti kaznu.

Potpuno je suludo da su imena osoba u samoizolaciji tajna, a popis poreznih dužnika je javno dostupna informacija. Koja je svrha da od Poreča do Pazina imate nekoliko punktova na kojima se nalazi policija i koji traže propusnicu za napuštanje prebivališta? Po toj logici u prebivalištu se možete slobodno kretati i prenositi virus, ali izvan tog područja morate imati propusnicu koju izdaje stožer Civilne zaštite, a svrha propusnice je, kako kažu nadležni, onemogućavanje prijenosa virusa izvan mjesta prebivališta.

Znači, u prebivalištu ” teoretski ” možete prenositi virus, ali van prebivališta ne možete. Pa to je suludo!!!! Virus se prenosi socijalnim kontaktom i socijalni kontakt se treba kontrolirati , ali zabrana odlaskana pecanje u Novigrad ili Rovinj nije mjera koja je u svezi sa prijenosom virusa.

“Ostanite doma ” lijepo zvuči, ali se zaboravlja da je zatvoreni prostor najpogodniji za prijenos virusa, bar tako kažu stručnjaci.

Emerik

Foto: Shpock

NAJČITANIJE