14.3 C
Poreč
Subota, 5 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO LABURISTI: Brodogradnja u Hrvatskoj – kasica prasica privatnim džepovima

LABURISTI: Brodogradnja u Hrvatskoj – kasica prasica privatnim džepovima

Brodogradnja u Hrvatskoj je kasica prasica privatnim džepovima, poručili su Laburisti. Posljednji primjer kokošarenja naplate 3. Maja od strane vlasnika Učilišta Uljanik jasno
pokazuje kako saga oko brodograđevne industrije nije stala i da će se maksimalno iscrpiti industrija i državni proračun koji sanira dubioze bivših direktora i menadžera Uljanika koji su danas na optuženičkoj klupi.

„Dopustiti da brodogradnja potone bez da se uvede reda pokazuje apsurdno funkcioniranje države i ove Vlade koja nije u četiri godine svog mandata uspjela zaštititi ovu industrijsku granu, a posebno radnice i radnike u oba brodogradilišta.“ – poručio je Vedran Sabljak, predsjednik Nacionalnog vijeća Laburista i voditelj Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Naplata mjenice koju je provelo Učilište Uljanik nad brodogradilištem 3. Maj, možda ne bi bila sporna da ju nije potpisao Maksimilian Percan, optuženik u aferi Uljanik i bivši direktor 3. Maja. Poznato je da je 3. Maj kao dio Uljanik grupe bio povezan sa ostalim društvima unutar grupe na razne načine. No, posebno je bitno naglasiti da je 3. Maj služio kao kasica prasica Upravama Uljanika i kvazi direktorima koji su izvlačili novac za svoje privatne džepove iz oba brodogradilišta i zato su danas na optuženičkoj klupi.

U bjesomučnom pustošenju brodograđevne industrije i izvlačenju novca tanji kraj uvijek izvuku radnice i radnici, komentirao je Sabljak. Ovom naplatom mjenice utječe se na likvidnost 3. Maja kojeg su teškom mukom sanirali radnice i radnici. Sabljak je upozorio kako pozajmice Uljanika dovode u pitanje urednost isplata plaća radnicama i radnicima 3. Maja jer prema navodima iz Učilišta Uljanik očekuje se naplata pozajmice, upitne legitimnosti, od ukupno 2,6 milijuna kuna.

Jako je puno nelogičnosti u odnosu između Uljanika i 3. Maja gdje se financijske dubioze nekolicine direktora pokušava svesti na lokal-patriotsku borbu između dva brodogradilišta, nauštrb radnica i radnika, komentirao je Sabljak. Treba izdvojiti i činjenicu da su novi vlasnici Učilišta Uljanik dva bivša direktora u Uljaniku koji su u bescjenje dobili veliku vrijednost samog Učilišta. I pitanje je kako institucije nisu reagirale na povlaštene insajderske informacije o poslovanju koje su sadašnji vlasnici Učilišta Uljanik imali u trenutku kupovanja društva.

„Plenkovićeva Vlada ciljano se oglušuje na probleme brodograđevne industrije u Hrvatskoj. S druge strane pumpa se novac iz državnog proračuna za sanaciju brodogradnje bez ikakvih kvalitetnih mehanizama zaštite, a u korist privatnih džepova pojedinaca. Time se neće očuvati radna mjesta niti sačuvati vrijednost brodograđevne industrije koja ima potencijal diversifikacijom portfelja pozicionirati se na svjetskom tržištu.“ – zaključio je Sabljak.

Foto: DW

NAJČITANIJE