14.3 C
Poreč
Subota, 5 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Langer: Uljanik je namjerno uništen! Ubio ga je onaj koji je 98....

Langer: Uljanik je namjerno uništen! Ubio ga je onaj koji je 98. rekao da ga treba premjestiti

Bruno Langer, najpoznatiji istarski aktivist i glazbenik, već godinama hrabro i dosljedno govori o pljački i uništavanju Pule, Istre i Hrvatske, navodi konkretne primjere, proziva imenom i prezimenom moćne ljude te predviđa što će se još lošega dogoditi, ‘jer pljačkaši ne misle stati’.

Unatoč vrlo oštrim i izravnim istupima te učestalom javnom prozivanju moćnika, nikada nije izgubio niti jednu parnicu i nikada, prema svemu sudeći, nije dao pogrešnu dijagnozu stanja ili prognozu budućnosti.

I umjesto da mu daju prostora koliko god treba, lokalni i nacionalni mainstream mediji tog su iznimno britkog i duhovitog analitičara izbjegavali u velikom luku, ne objavljujući ni slova od onoga što je nudio. Istarski političari su ga omalovažavali, neki i najprimitivnije vrijeđali.

Skinuta je pozlata s Istre

No, pokazalo se da je Langer bio u pravu. Najbolja potvrda je način na koji je propao Uljanik, a o čemu je prije više godina, između ostaloga, detaljno progovorio poznati zviždač, predviđajući što će se, kako i zbog čega dogoditi sa slavnim, 160 godina starim brodogradilištem.

Sve to bio je razlog da urednik i voditelj Željko Matić pozove Langera u emsiju Dogmatica na lokalnu Z1 televiziju. Govorili su o pulskom brodogradilištu te o činjenici da je s propašću tog diva skinuta pozlata s Istre, za koju se godinama tvrdilo da je regija – primjer cijeloj Hrvatskoj.

”Atmosfera je tužna u Puli. Uljanik je majka i otac cijele Istre. Kroz cijelo naše djetinjstvo budio nas je Uljanik. Pune su bile ulice radnika Uljanika. Danas vidim zabrinutost u očima. Teško mi je pričati o tom pokojniku. Temeljno je sada pitanje je li umro prirodnom smrću ili je ubijen”, kazao je u uvodu Langer, te dodao: ‘Tvrdim da je ubijen!’

Potom je objasnio zašto je uvjeren da je netko smišljeno i namjerno uništio brodogradilište od kojega je desetljećima živjelo više od polovice žitelja grada, ali i cijele regije.

”Uljanik je bio vrlo uspješno brodogradilište, kada je 1998. godine, dakle dvije godine prije nastupa trećesiječanjske vlasti s Račanom na čelu, neizostavni župan Ivan Nino Jakovčić, kojega u Istri zovu i Nino nekretnino, došao na sumanutu ideju. U jednoj konobi na sjeveru Istre sjeo je s austrijskim investitorima i počeo pričati o preseljenju Uljanika. I ovi su bili prestravljeni. Gledali su ga u čudu. No, dvijetisućite on s istom tezom izlazi javno u lokalnom listu. Na duplerici je veliki naslov bio: ‘Preselit ću Uljanik, ali ne znamo gdje‘. Ta ideja o preseljenju je užasnula ljude.

No, preseljenje takvog diva košta, i gazde, za koje nikada ne znamo tko su točno, rekli su: to je preskupo. Potom su išli na ubijanje, odnosno na zatvaranje Uljanika, jer je to puno jeftinije. A sve što se događalo unazad šest mjeseci, upravo govori o tom scenariju. Prvi puta izašlo je 4,5 tisuće radnika i vikali su: ‘IDS lopovi. Bando, mafijo! Ali, na sljedećem izlasku je već bilo svega polovica od tog broja. Masovna bježanija je nastala.

Osim ljudi u administraciji, gotovo da i nema više radnika. Šest mjeseci se nije radilo, i onda ovi kažu: idemo u štrajk. Čekaj, koji štrajk? To znači da se bune protiv koga? Koji je cilj štrajka, ako su radnici vlasnici brodogradilišta? Radnici se bune protiv sami sebe. Dakle, ti famozni sindikalisti nisu se udostojili ni napraviti neku formalnu grupu radnika. Odjednom se pojave petorica koja kažu: Mi smo štrajkački odbor. Vidi se da je nešto čudno u cijeloj toj priči”, tumačio je Langer na početku emisije.

Objasnio je zatim da tamo nitko ništa više ne radi. Čak ni galebovi, kaže Bruno, više ne rade ništa.

”Galebovi su postali nasilni, jer nema radnika od kojih su dobivali kruh, pa sada djeci otimaju sendviče u školskim dvorištima. Sve se, pa i galebovi, sada prilagođava tome da umre Uljanik”, poentirao je Langer.

Prisjetio se kako je gradonačelnik Pule prije neki dan kazao: ‘Mi smo nula posto odgovorni’.
”Halo momče, ti si najodgovorniji, jer si gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a. I stavio si krajem ljeta prošle godine promjenu Generalnog urbanističkog plana grada Pule u kojoj si izbrisao Uljanik! O tome sam stalno kokodakao, vikao, jer sam taj čuveni jurišnik na vjetrenjače, kako su me jednom iz Novog lista nazvali. Međutim, nitko da se zakači na to. Pozivam nadležne da vide tu promjenu urbanističkog plana, pa će vidjeti sve. Jučer je gradonačelnik govorio o brodogradilišnoj luci na mjestu Uljanika. Što je to? Pola tić pola miš, to je ništa. Pulsko brodogradilište je na urbanističkom planu obilježeno drugačijom bojom od svih ostalih hrvatskih brodogradilišta. Na mjestu Uljanika je plavičasta boja, a ta boja nema veze s brodogradnjom. To je boja marine gospodina Končara,

Brodograđevna luka nije ništa. Postoji ili luka ili brodogradilište, nema trećeg. Jedno isključuje drugo. Predvidjeli su, dakle, da Uljanik ode. Na mjestu Uljanika nastat će nekretninski biznis. Urbanizam a la carte je to i to ponavljam već dvadeset godina”, podsjetio je istarski zviždač i građanski aktivist.

‘Bacaju kosti narodu, da bi mogli pljačkati’

Potom je odgovorio na pitanje: Tko je Jakovčić?
”On je onaj koji je zamislio propast Istre. U povijesti će biti zabilježen kao takav. Mussolini je nešto i gradio. Ovaj hara Istrom, uz podršku političkog Zagreba. Antagonizam je lažni, dogovaraju se oni u svemu.

‘Antifašizmom protiv IDS-a‘, je najljepši tranparent kojega sam vidio na nedavno prosvjedu. No, sve te floskule i optužbe za fašizam, antifašizam… su kosti koje bacaju narodu, da bi ovi mogli pljačkati kao najgori dušmani. Uljanik me podsjeća na očerupanu kokoš koju su svi čerupali”, naglasio je Langer.

Voditelj ga je upitao za vezu između Uljanika i Uljanik plovidbe, tvrtke koja se izdvojila, a koju su vodili bivši direktori Uljanika te za nedavna uhićenja 12 direktora ili bivših direktora.

”To su dvanaest žigosanih. A gdje je trinaesto prase? Je li trinaesto prase Jakovčić ili netko iz bivših uprava? Opet se pokazalo da pravosuđe vrlo selektivno radi. I mediji su selektivni, kontroliraju što će pustiti a što ne…”, naglasio je kultni pulski rock glazbenik.
Na novinarsko pitanje, što će se sada dogoditi, i što radnicima i građanima Pule preostaje odgovorio je da im preostaje molitva.

”Radnici su otišli, povući će i obitelji, grad će biti pust. Moliti se Bogu treba, ali bojim se da molitve neće biti uslišene. U svakom slučaju, pobjednik je onaj tip koji je 98. izvalio da Uljanik treba preseliti”, zaključio je Bruno Langer.

Naglasio je potom da se varaju svi oni koji misle da će sada, nakon ovog skandala, IDS propasti.

”Kod manjinaca je IDS i dalje stranka za koju će oni glasati. Potom imamo i snažan klijentelizam. Svi oni koji rade u javnoj upravi, te njihove obitelji glasat će za IDS i oni startaju s 30 posto glasova. Imate i čuda zvana birački spiskovi. Tužio sam prije više godina hrvatsku državu, jer ne možete imati milijun mrtvaca, odnosno milijun viška birača. A onda vam kažu: ne krade se na izborima, Kako ne, krade se na svakom uglu”, decidirano će Langer, koji je podsjetio na činjenicu da je, odmah nakon osamostaljenja, odnosno nakon ‘uklanjanja mraka koji je vladao do devedesete’ ukinut Zakon o ispitivanju porijekla imovine.

”Koji je zadatak PR-ovaca? Da izlude građane te da oni iracionalno zaokružuju na izborima. Znate tko plaća te PR-ovce? Narod. Kolakušić je dobro rekao da ne treba biti financiranja predizbornih kampanja iz državnog proračuna: Nula financiranje! Uzmite iz svoga džepa, kazao je sudac Kolakušić i u potpunosti je u pravu”, poentirao je Langer.

Voditelj Željko Matić pokušao ga je isprovocirati te ga okrenuti protiv Kolakušića tvrdnjama da poznati sudac već danima objavljuje plaćene oglase na svim news portalima, no Langer je kazao da je to razumljivo jer Kolakušić ima veliki problem s medijima koji ga u potpunosti blokiraju.

”Medijska blokada je užasna i zato je morao platiti oglase. Vidite da sam na strani Kolakušića, jer on ima antikorupcijski program. I on sada, kao nezavisni, mora i računovodstvo voditi. Ovi drugi imaju gradske kase, a nezavisni se love za svoje džepove, jer okolo sponzora nema”, primijetio je Langer.

Propast Uljanika odgovara onima koji uništavaju RH od početka

Zaključio je na kraju emisije da propast Uljanika odgovara isključivo onima koji sustavno uništavaju državu, od njenog početka.

U prapočetku smo imali banke. Jesu li se one sanirale i onda za desetinu vrijednosti prodale? A gdje je onaj naš koncept iz devedesete? Kada je pokojni Tuđman citirao hrvatske velikane i rekao: hrvatska puška o hrvatskom ramenu i hrvatski novčanik u hrvatskom džepu. Ništa od toga! Tog novčanika nema. On je predat u ruke strancima, koji su nam tada lupali drakonske kamate. Pa Arena turist je sa deset hotela i 12 kampova, prodan za današnjih 2,1 milijun kuna Talijanima iz Udina. Kasnije se isto to prodalo velikom Goldman Sashsu. Oni su platili 136 milijuna. Opet je tu bio Nino Nekretnino. I tada sam upozoravao da je Arena turist prodana za vrijednost jedne picerije na Jadranu. Sve to odgovara Jakovčiću i njegovima. A priča s Uljanikom će završiti isto kao priča o Arena turistu, kao afera s Hypo bankom, kao priča s Agrokorom”, zaključio je Bruno Langer.

Izvor i foto: promise.hr

NAJČITANIJE