10.9 C
Poreč
Ponedjeljak, 19 travnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOLOKALNI ŠERIFI PUNI AFERA POTOPIT ĆE PLENKOVIĆEV HDZ! Nije uspio pomladiti stranku...

LOKALNI ŠERIFI PUNI AFERA POTOPIT ĆE PLENKOVIĆEV HDZ! Nije uspio pomladiti stranku i još je talac uhljeba!

Svaki tjedan skandal jedan. Tako nekako u posljednje vrijeme funkcionira HDZ, stranka kojom je prije nekoliko mjeseci na unutarstranačkim izborima u cijelosti ovladao premijer Andrej Plenković. Iako Plenković prilično stabilno rukovodi svojom Vladom, vješto manevrirajući svim krizama koje pritišću zemlju, od korone do gospodarskih i drugih problema uzrokovanih potresima, u njegovu HDZ—u situacija je daleko od idealne.

Istina, rejting vladajuće stranke, ako je vjerovati anketama, brojnim aferama Plenkovićevih kolega nije ugrožen, no dobro je poznato da su ankete u Hrvatskoj varljive. Da su ankete točne i da se na njih isplati oslanjati, danas bi državom, umjesto Zorana Milanovića, vladala bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a Škorin pokret političku bi vodu mutio sa 30-ak zastupnika.

S druge strane, čak i bez pogleda na ankete, nije teško razaznati da se u najvećoj oporbenoj stranci upravo događa velika kriza. Iako se novi šef SDP-a Peđa Grbin nije uspio nametnuti kao vođa oporbe koji bi mogao parirati Plenkoviću.

No to što Partija propada, za HDZ je tek djelomično olakšavajuća okolnost jer ne treba zaboraviti da je Plenkovićeva stranka baš na sukobima sa socijaldemokratima nerijetko dobivala jeftine poene, vadeći se na izlizanu mantru o domoljublju, lijevima i desnima. Danas je Plenković HDZ postavio čvrsto u politički centar, a SDP zapravo više i nema ideologije, pa takva retorika ne može proći.

No zato Plenković na lokalnoj razini ima vojsku dužnosnika na koje nema nikakav utjecaj, bez obzira na to što je osobno inzistirao na drugom krugu stranačkih izbora, kada se usred koronakrize biralo vodstvo lokalnih organizacija.

Znajući da su pred njim lokalni izbori, Plenković je ipak djelomice morao odustati od dugo najavljivanog pomlađivanja stranke i pojedine organizacije prepustiti kadrovima koji godinama žive na nepotizmu, sumnjivim poslovima i uhljebljivanjima.

To je vidljivo iz niza slučajeva kojima javnost svjedoči u zadnje vrijeme, od slučaja sisačkog župana Ive Žinića do Darka Puljašića i niza drugih koji se u medijima spominju. Sve su to, s jedne strane, politički kapitalci koji osvajaju glasove, a s druge strane, aferama obilježeni kadrovi koji štete Plenkovićevu rejtingu, premda on s njima i njihovim aferama nema doticaja, dobio ih je u nasljedstvo iz nekih drugih, ali očito ne previše drugačijih HDZ-ovih postava.

Ako HDZ s lokalnih izbora ne izađe kao pobjednik, nije nemoguće da se u stranci počne propitkivati Plenkovićev legitimitet i opstojnost. Zna to vrlo dobro i on, a mnogi baš u tome vide razloge zbog kojih je premijer u zadnje vrijeme sve sjeđi i sve nervozniji.

Upućeni svjedoče kako je spreman eliminirati sve one lokalne dužnosnike koji se povezuju s aferama, no isto tako naglašavaju da Plenković nije istražitelj i da je stranci koja je kadrovski osakaćena uistinu teško pronaći ravnotežu, a uz to osigurati kvalitetan rezultat koji je jamstvo Plenkovićeva opstanka, ali i stranačke budućnosti.

Izvor: Dnevno

Foto: Youtube

 

NAJČITANIJE