5.2 C
Poreč
Utorak, 9 ožujka, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO MALA ŠKOLA KORUPCIJE "ALLA" IDS! Kako se u Istri političari nezakonito bogate...

MALA ŠKOLA KORUPCIJE “ALLA” IDS! Kako se u Istri političari nezakonito bogate na parcelama

Autor: Armando Mihovilović

Istarsku političku scenu nekoliko mjeseci prije izbora trese korupcijska afera koju je otvorio HTV, prikazavši u razmaku od nekoliko dana dvije priče pod zajedničkim nazivom “Vodnjanski kumovi”. To se ime samo nametnulo zbog činjenice da su dva glavna aktera, IDS-ov vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović i gradski odvjetnik Goran Pajić, doista vjenčani kumovi.

Na svojim internetskim stranicama javna televizija svaki je prilog popratila opsežnom dokumentacijom koju je novinar i urednik Dražen Majić prikupio tijekom istraživanja. Iz te je dokumentacije vidljiva pomalo groteskna suradnja dvojice suradnika koji na prividno sofisticiran način javnu imovinu pretvaraju u privatnu.

Konzultirali smo uglednoga zagrebačkog odvjetnika, specijaliziranog za raspolaganje nekretninama, koji je analizirao objavljenu dokumentaciju i uputio nas u ključne mehanizme ove odvjetničko-političke hobotnice. Prije prelaska na prvu lekciju potrebno je istaknuti i okruženje u kojem se ona događa: IDS kao stranka već 30 godina samostalno upravlja najvećim hrvatskim poluotokom na kojem oporba gotovo da ne postoji i iznimno rijetko propitkuje poteze vlasti. Stranka pod kontrolom drži sve bitne istarske medije i duboko je infiltrirana u čuvene “institucije” i organe pravosudne represije.

Dobro došli u istarsku školu korupcije!

Lekcija prva

Poznavatelji iznimno unosnog istarskog tržišta nekretninama tvrde da je za poslovanje u Istri ključno poznavati odvjetnika bliskog pojedinom gradskom ili općinskom čelniku. Takav odvjetnik može pomoći u lobiranju za urbanizaciju pojedinog zemljišta ili rješavanju bilo kojeg problema s prostorno-planskim dokumentima. Tijekom godina u Istri je razvijen poseban oblik zarade: lokalna vlast investitoru koji je u projekt uložio neki značajniji kapital iznenada odlukama gradskih ili općinskih tijela počinje stvarati probleme. Za rješenje tih problema investitora se diskretno upućuje na odvjetnika od povjerenja i utjecaja. Naravno, svaki problem moguće je riješiti, ali to rješenje ima svoju cijenu koja ovisi o visini investicije.

U Vodnjanu je već 20 godina glavni gradski odvjetnik Goran Pajić. Za Vodnjan je počeo raditi čim je njegov prijatelj i dotad poslovni suradnik Klaudio Vitasović postao gradonačelnik. HTV je objavio od gradskih vlasti dostavljenu rekapitulaciju iz koje je vidljivo da se godišnji iznosi koje je Goran Pajić zarađivao kreću oko pola milijuna kuna. Odvjetnik kojeg smo konzultirali nakon uvida u objavljene fakture objašnjava da je iz rekapitulacije vidljivo da je Pajić uključen u brojne sudske postupke oko nekretnina, dobrim dijelom vezanih za zahtjeve za povrat optantske imovine Talijana izbjeglih nakon Drugoga svjetskog rata. Ti se postupci najčešće rješavaju sudskim nagodbama koje pravnim zastupnicima gradova i općina otvaraju širok prostor za pozadinske dogovore.

U priči koju je HTV nazvao “Vodnjanski kumovi 1” i ilustrirao fotografijom s vjenčanja gradonačelnika Vitasovića, odvjetnik Pajić, zastupajući Grad prije postizanja jedne takve nagodbe, stupa u poslovni odnos s protustrankom. Prema HTV-u, “Pajić je 14. prosinca 2015. poslao Gradu Vodnjanu prijedlog nagodbe. Nakon što je gradonačelnik, inače Pajićev vjenčani kum, istog dana nagodbu odobrio, Pajić već sutradan, bez znanja Grada, kupuje dio nekretnine od protustranke. Tri dana poslije Pajićev odvjetnički ured pred sudom sklapa nagodbu, praktički sam sa sobom”.

Povećanje vrijednosti

Zagrebački odvjetnik, inače nekadašnji tužitelj, kojeg smo konzultirali kaže da je takvo ponašanje strogo zabranjeno etičkim kodeksom odvjetničke komore te da se zbog takvih aktivnosti može čak i izgubiti odvjetnička licencija. Nakon uvida u sudsku nagodbu i kupoprodajne ugovore objašnjava: “Ovdje se može opravdano sumnjati u kaznena djela zloporabe povjerenja i trgovine utjecajem. Očito je da je odvjetnik na štetu Grada ostvario značajnu imovinsku korist”, smatra naš sugovornik.

Nakon što je prikriveno došao u posjed vrijedne imovine, odvjetnik Pajić nije stao. Prilikom konačne diobe s Gradom kojeg zastupa njegov kum Vitasović, odvjetnik dobiva čitav građevinski dio parcele, dok Gradu ostaje poljoprivredni. Po računici HTV-a, odvjetnik Pajić trenutno je vlasnik 1750 kvadrata građevinskog zemljišta vrijednog 2,5 milijuna kuna do kojeg je došao kupnjom od protustranke za 140.000 kuna. Iz odgovora vodnjanske gradske vlasti vidljivo je da je Grad prostorno-planski pridonio vrijednosti Pajićeve parcele prilagodivši komunalnu infrastrukturu na idealan način odvjetnikovim interesima.

U svojim odgovorima HTV-u gradonačelnik tvrdi da nije znao za Pajićevu kupnju zemlje te da: “Nije na Gradu da procjenjuje je li neka radnja između privatnih osoba etična ili neetična”.

“Smatram da nije bilo potrebe upoznavati Grad Vodnjan o mojim namjerama kupnje jer Grad nije doveden u nepovoljniji položaj”, izjavio je Pajić za HTV.

Naš odvjetnički konzultant kaže da su takvi odgovori logični jer bi priznanje gradonačelnika da je znao za odvjetnikovu kupnju značilo postojanje kriminalnog udruživanja. S druge strane, objašnjava naš sugovornik, Pajić pokušava izbjeći nastanak štete za Grad, što je ključni argument kod kaznenog djela zloporabe povjerenja. Međutim, teško je povjerovati da Vitasović nije znao, a možda čak i da nije sudjelovao u poslovima svoga kuma. Prema procjenama HTV-a, čista zarada na ovom poslu je dva milijuna kuna.

Lekcija druga

U priči “Vodnjanski kumovi 2” HTV je predstavio aktivnosti vjenčanih kumova pri kojima odvjetnik Pajić s nekoliko partnera kupuje desetke tisuća metara poljoprivrednog zemljišta s pogledom na nekadašnju ljetnu rezidenciju Josipa Broza Tita – otočje Brijuni.

Prema tvrdnjama HTV-a: “Od 2012. do 2015. ruska poduzetnica Katarina Dubinina uz pomoć odvjetnika Gorana Pajića kupuje veći broj poljoprivrednih parcela na području Salvela pokraj Vodnjana. Nakon što je u projekt uloženo oko 250 tisuća eura – Grad Vodnjan pokreće postupak urbanizacije kupljenog zemljišta”.

Dakle, nakon što je kum kupio zemlju, gradonačelnik koristi svoju političku moć i mijenja vodnjanski prostorni plan. Ta promjena zahtijeva malo objašnjenje. U Istri je vrlo popularna prostorno-planska opcija Turistički punkt. Njome se na lokacijama izvan granica građevinskog područja investitoru omogućuje gradnja turističkih kapaciteta sa 50 do maksimalno 150 ležajeva. Ta je urbanizacijska varijanta vrlo popularna među istarskim političarima jer se političkim odlukama i većinom u gradskim vijećima odabranim investitorima omogućuju enormne zarade.

HTV je kao referencu predstavio kupoprodajni posao srpskog investitora Milana Popovića, bivšeg Severinina supruga. On je od privatnog vlasnika kupio parcelu na kojoj je predviđen Turistički punkt s mogućnošću gradnje 100 ležajeva. Iz ugovora je vidljivo da Popović prodavatelju početno plaća iznos od 100 tisuća eura, dok ostatak do milijuna isplaćuje tek nakon usvajanja Urbanističkog plana uređenja za kupljenu parcelu. Iz toga je posla jasno vidljivo kolika je materijalna vrijednost političke odluke o izmjeni plana.

U slučaja Turističkog punkta Salvela ruska investitorica Dubinina, kojoj je Pajić blizak prijatelj i dugogodišnji pravni zastupnik, početno dobiva mogućnost izgradnje kapaciteta sa 50 ležajeva. U telefonskom razgovoru s jednim od vodećih istarskih trgovaca nekretninama, koji je pristao razgovarati pod uvjetom neotkrivanja identiteta, dobili smo sljedeće objašnjenje.

“Mogućnost gradnje 50 ležajeva na dva hektara zemlje znači da investitor može, primjerice, izgraditi 8 vila s bazenom sa šest ležaja. Svaka od tih vila na parceli od nekih 2000 kvadrata okružena maslinicima s pogledom na Brijune može se prodati po milijun eura. Samo kilometar dalje, na puno lošijoj lokaciji za slične objekte postiže se ta cijena”, tvrdi naš sugovornik.

Prema pisanju HTV-a, ruska investitorica Dubinina, inače vlasnica luksuznog butique hotela Oasi u Puli, tvrdi da je u Salveli prvotno planirala izgraditi obiteljski stambeno-poljoprivredni objekt. Kaže da se obratila gradonačelniku Vitasoviću i opisala mu svoje poslovne probleme zbog stalnih zakonskih promjena u Hrvatskoj.

Najbolja prijateljica

“Mogu vam priznati da je moja životna priča impresionirala gradonačelnika i on je obećao pomoć. Uskoro se našla solucija – turistički punkt Salvela sa 50 ležajeva. Odmah sam gradonačelniku rekla da je taj kapacitet premalen i da tražim povećanje, ali mi je rečeno da u tom trenutku to nije moguće”, opisala je Ruskinja HTV-u svoje kontakte s Vitasovićem.

Nakon što je vodnjansko gradsko vijeće pod kontrolom IDS-a usvojilo izmjene plana, dolazi do čudnog preokreta. Dubinina zemljište koje je platila 250 tisuća eura iznajmljuje Evelini Pajić, supruzi Gorana Pajića. Bez naknade i na neodređeno vrijeme.

“Moja najbolja prijateljica Evelina Pajić ima svoj OPG i zamolila sam je da preuzme brigu o mom masliniku. Tamo zasad nemam profita, ali ni troškova održavanja maslina”, objasnila je Dubinina HTV-u u inače vrlo dugom i zanimljivom odgovoru koji je dostupan na njihovim stranicama.

Ubrzo nakon zaključenja ugovora o zakupu, Grad opet mijenja prostorni plan pa zemljište u Salveli postaje višestruko vrednije. Umjesto 50, Dubinina i njezini partneri mogu izgraditi turističke kapacitete sa 150 ležajeva. Stručnjak za istarske nekretnine ističe veliku ekonomsku korist za Ruskinju od ovog poteza vodnjanske vlasti.

“Ako se ranije moglo graditi osam vila na dva hektara – sada ih se može izgraditi 25. S obzirom na to da investitor posjeduje i okolno poljoprivredno zemljište, pretežno maslinike, na Salveli je sad moguće izgraditi malo luksuzno selo. Investitor odmah po usvajanju urbanističkog plana uređenja može projekt prodati za dva milijuna eura, a može i sam izgraditi vile i prodati ih na tržištu”, objasnio nam je sugovornik.

“Povećanje broja ležajeva u TP Salvela nije ni u kakvoj vezi s postojanjem ugovora o zakupu nekretnina. U kojem je trenutku i je li povećan broj ležajeva u TP Salvela nije predmet moga interesa”, odgovorio je Pajić HTV-u i odbacio teze da je on osobno koordinirao cijelu urbanizaciju. S tim tumačenjem se složio i njegov kum Klaudio.

“Riječ je o pravnim poslovima koji nisu u suprotnosti s interesima Grada, tako da nije bitno je li i koga je gospodin Pajić zastupao u postupcima okrupnjavanja zemljišta”, zaključio je Vitasović.

Sličnih turističkih punktova u Istri ima nekoliko stotina i brojni su se lokalni političari obogatili na njihovim urbanizacijama. Dijelom i zbog toga nekada moćni IDS-ovac Damir Kajin kaže da ime koje trenutno najbolje opisuje Istru glasi: Razbojnička špilja.

Istarski mediji poput sjevernokorejskih

Hoće li se Vitasović ponovno kandidirati?

Zanimljivo je da su istarski mediji potpuno ignorirali HTV-ove objave iako su one cijeli tjedan, uz koronu, bile glavna tema istarskih ćakula. Vodeći istarski medij Glas Istre, koji je vrlo blizak predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću, u aferu se uključio tek kada je HTV u svom središnjem Dnevniku kratko objavio da su im visoki izvori iz IDS-a potvrdili da Klaudio Vitasović nakon 20 godina neće biti kandidat stranke na predstojećim lokalnim izborima u Vodnjanu. Glas Istre je objavio i Miletićev diplomatski odgovor HTV-u: “Prema mojim saznanjima, vodnjanska podružnica uopće nije raspravljala o kandidatima”.

Iste večeri Glasu se javio i Vitasović.
“Priče da neću ponovno biti kandidat nigdje nisam čuo. Po Vodnjanu se ništa nije pričalo. Nakon ovog što se događa zadnjih dana, više me ništa ne čudi. Ono što moram reći, a što je već rekao Boris, mi uopće nismo razgovarali o kandidaturama za lokalne izbore”, rekao je Vitasović za Glas Istre.

Predsjednik IDS-a Miletić vrlo se brzo mora odrediti prema Vitasovićevim aferama ako želi da one ne postanu tema u kampanji za predstojeće lokalne izbore, piše Dnevno.hr.

Foto: Facebook

 

NAJČITANIJE