0.8 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica KULTURA Marko Zubak u Umagu virtualno predstavlja “Papertoyse”

Marko Zubak u Umagu virtualno predstavlja “Papertoyse”

Virtualna verzija izložbe Marka Zubaka koja je bila planirana u Umagu u sklopu godišnjeg programa MMC galerije Grada Umaga, a nije održana zbog situacije socijalnog distanciranja, može se razgledati na Facebook stranici umaške Ustanove Festum.

Kako je istaknuo Marko Zubak,  „izložba je nadahnuta ranijim radovima, papertoysima te se nadovezuje na radove iz serije Blockhead: Disoriented Series. Glavni lik je Anonimni službenik, koji se nalazi u ulozi anonimnih lobista, biznismena, investitora, umjetničkih kritičara i kolekcionara, političara i birokrata centraliziranog sustava koji su stavljeni u razne animirane papertoys scene.“

Marko Zubak, autor bogatog i raznovrsnog opusa, u svom stvaralaštvu poklonik je suvremenog pristupa, novih medija i eksperimenata, kao i sinergije različitih umjetničkih disciplina istaknula je Višnja Slavica Gabout u predgovoru kataloga izložbe Blockhead: Disoriented Series.

Zubakove radove karakterizira s jedne strane specifična poetika i ekspresivnost, duhovitost i mladenačka znatiželja, a s druge angažiranost i želja da se kritički reagira na društveno ekonomske i političke odnose u svojoj okolici. Tako sa ovom virtualnom izložbom Marko osvrće i na trenutno razdoblje vezano uz pandemiju uzrokovanu korona virusom.

Kroz Zubakove radove kako to ističe Višnja Slavica Gabout provlače se priče zajedničkog koncepta. Zubak ukazuje na problematiku otuđenja u suvremenom društvu, narušene međuljudske odnose, manipulacije, loše procjene i krive percepcije. Taj koncept ispričan je kroz scene u kojima su glavni protagonisti Blockheads: unificirani papertoy-likovi. Blockheads („kockoglavi“) uniformirani su likovi jednog izmišljenog, orvelovskog svijeta, koji žive dirigirano, neslobodno, sputano, nemisleće – i time dezorijentiramo. Likovi su oblikovani kao umnožene matrice anonimnih urbanih činovnika, čiji su ponizni, snishodljiv stav, kao i dva predmeta raspoznavanja, aktovka i kravata, majstorski uzeti kao elementi za formu činovnika, ovdje papertoy službenika iz jedne imaginarne svakodnevice. Iz nestvarne stvarnosti u kojoj se misli filtriraju, percepcija sužava, a individualno razmišljanje zabranjuje i stavlja u kavez. Gabout međutim zaključuje da se autor uvijek uz situaciju dezorijentacije nudi i opciju slobode i prosvjetljenja, otpora i neposluha, kao i potrebu javnog izražavanja stavova te izbijanja – doslovno i simbolički – iz pasivnosti u aktivnost te time percepciju pravilne orijentacije. Autor pri tome svoj stav iznosi vizualno-duhovito, kroz vrckavu dosjetku i zafrkanciju, priključujući vizualnim podacima i podatke tekstualnih struktura: rečenice iz naziva ciklusa i naziva radova, koje u njega imaju posebnu svrhu i važnu ulogu.

U ovoj virtualnoj verziji predstavljeni su i neki drugi papertoys projekti, poput CryptoPapertoysa, nadahnuti kripto valutama, te Perodrillo papertoysima, izrađenim prema vizualnoj konverzaciji sedam svjetskih umjetnika na platformi DADA.art.

Marko Zubak rođen je 1979. godine u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni (Accademia di Belle Arti di Bologna) upisuje 1999. godine. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu, gdje je 2006. godine diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona. Ubraja se među dvadesetak istaknutih umjetnika koji se danas u svijetu bave paper toysima. Radovi su mu uvršteni u brojne časopise (Kontejner/Slovenija; ALITTLEBEAT/Španjolska; Computer Arts Projects/ Velika Britanija), kao i knjige: Papercraft, Design and Art with Paper (izdavačka kuća Gestalten, 2009. Berlin, Njemačka), Papertoy Monsters, 25 hottest papertoy designers from around the world (autor: Brian Castleforte, SAD, 2010.), Artaq bookzine (Angers, Francuska, 2012.), Paper Robots (autor: Nick Knite, izdavač: Ullmann publishing, Potsdam, Njemačka, 2013), Dunia Tanpa Nyawa (autor: Fauzie Helmy, izdavač: Elex Media Komputindo, Indonezija, 2013.). Član je HDLU-a, ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

NAJČITANIJE