22.2 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOMARKOTIĆ: ‘Do jeseni će se donijeti odluka o trećoj dozi cjepiva’

MARKOTIĆ: ‘Do jeseni će se donijeti odluka o trećoj dozi cjepiva’

Nakon dugog vremena danas je opet održana presica Stožera.

Prof. Alemka Markotić iznijela je podatke iz komunikacije sa Europskom agencijijom zaduženom za kontrolu zaraznih bolesti.

“Ne možemo se opustiti. O nama ovisi kakva će nam biti zdravstvena slika i gospodarska u narednom razdoblju. Zabrinjavaju nove varijante. Ta varijanta ulazi u necijepljenje skupine, najviše u Velikoj Britaniji zasad… Dosta situacija je zabrinjavajuća i oni čine sve da ne dođe do većih posljedica. Stav Europe je da zasad ipak ta varijanta napada vulnerabilni dio i mlađe dio pa treba doista biti oprezan. U većini zemalja se indijska varijanta popela na 3 posto zaraženih pa to traži pozornost. Nije najsretnije za čuti, imamo dva izvješća koja su još u obradi. Radi se o sljedećem

Epidemija u Finskoj, pojavila se u jednoj bolnici na dva odjela, oboljelo je 57 bolesnika, 17 ih je umrlo, 41 je bilo cijepljeno jednoom dozom, a ostali s dvije doze. Zaraženi su i djelatnici koji su bili cijepljeni, ali nitko nije teško bolestan. Slično je i u Belgiji u Domu za starije, gdje je 60 do 70 štićenika oboljelo, 11 je umrlo, bili su cijepljeni ali su bili s brojnim komorbiditetima.. 10 do 15 članova osoblja je inficirano. Vidimo da je trend da ljudi koji su primili jednu dozu odustaju od druge doze, to nije dobro…

Fokus je da se trebaju cijepiti mlađi jer se među njima širi virus. Dosta zemalja se priprema cijepiti djecu 12 do 16 godina, Pfizer je odobren, bit će tijekom ili krajem ljeta i Moderna.

Portugal je referirao da kod njih nema drugih varijanti, ali se kod njih širi Delta soj, u Španjolskoj je došlo do zaraze na natejcanju ljepote i širenja zaraze Delta sojem. Italija ima dosta stabilnu situaciju, u srednjoj Italiji primjećuju porast brazilske varijante. Trebamo zaključiti, ne smijemo misliti da pandemija prestaje, iako je situacija bolja… Treba se cijepiti čim prije s obje doze i dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite’, rekla je Markotić te dodala kako bi stariji i bolesni trebali izbjegavati okupljanja i rizična mjesta za zarazu, iako su primili dvije doze cjepiva. Naglasila je kako će do jeseni na nivou EU-a biti donijeta odluka o trećoj dozi cjepiva.

Izvor: Paraf

Foto: Yt

NAJČITANIJE