10.9 C
Poreč
Ponedjeljak, 19 travnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOMaslačak – ljekovitost

Maslačak – ljekovitost

Maslačak (Taraxacum platycarpum, Taraxacum officinale) je biljka prepoznatljiva po žarko žutim cvjetovima. Samonikla je i raste na skoro svakoj vrsti tla. Može djelovati antioksidativno, protuupalno te snižava krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi dok se konzumira.

Maslačak treba brati u proljeće, u travnju i svibnju. Prikladnim oruđem iskapamo korijen, razrežemo ga i s zelenim dijelovima (prvenstveno s tisnom rozetom) objesimo na zračnu prostoru neka se posuši. Može se sušiti i na umjetnoj toplini, ali samo do 40°C.

Listovi maslačka sadrže:

  • vitamine A, C, K, B i E,
  • željezo,
  • kalcij,
  • magnezij,
  • kalij.

Korijen maslačka sadrži i inulin, polisaharid, odnosno vlakno, koje djeluje prebiotički potičući rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu, ističu belgijski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Gut.

Maslačak – ljekovitost

U nastavku članka donosimo pregled upotrebe i primjene maslačka kao lijeka. Međutim, prije toga trebate znati da ga zbog aktivnih supstanci neke osobe ne smiju koristiti.

To su:

  • trudnice,
  • dojilje,
  • osobe alergične na korove i trave.

Preporučene dnevne doze unosa maslačka još uvijek nisu poznate jer ovise o zdravlju, starosti i spolu osobe. Zbog toga je teško provesti potrebna istraživanja.

Iz istog razloga se maslačak ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer još uvijek nije poznato kako djeluje na dijete. Prije upotrebe maslačka u ljekovite svrhe se obavezno posavjetujte s liječnikom.

Ljekovite tvari i primjena

Maslačak posjeduje mnoge prirodne biljne tvari koje imaju ljekovito djelovanje

  • vitamini,
  • gorke tvari,
  • tvari koje imaju enzimatsko djelovanje,
  • saponini,
  • tanini,
  • mineralne tvari i elementi u tragovima,
  • nešto eteričnog ulja,
  • inulin,
  • kolin,
  • bjelančevine i drugo.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode koja pozitivna djelovanja maslačak može imati, a to su:

  • smanjenje upalnih procesa u organizmu,
  • regulacija koncentracije glukoze u krvi,
  • snižavanje krvnog tlaka,
  • poboljšanje probave,
  • zaštita stanica od oštećenja slobodnih radikalima,
  • zaštita jetre,
  • zaštita kože od oštećenja UV zračenjem.

Izvor: Krenizdravo

Foto: Yt

NAJČITANIJE