3 C
Poreč
Petak, 3 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Maturanti iz Pule razvili aplikaciju

Maturanti iz Pule razvili aplikaciju

MLADI MATEMATIČKI I INFORMATIČKI DVOJAC IZRADIO APLIKACIJU ‘ŠKOLA NA DLANU’ Formulari, raspored, novosti u gimnaziji… sve na jednom mjestu, donosi Jutarnji.

Iza naziva T\’n\’D Web krije se mladi matematički i informatički dvojac – Toni Borina i Damir Numić-Meša. Ova dva odlična maturanta 4. g razreda matematičkog smjera Gimnazije Pula svojim su projektom olakšali rad svojih profesora, ali i kolega u školi.

Zajedničkim radom uz mentorstvo profesora Nikole Vujačića u samo dva mjeseca izradili su web aplikaciju u sklopu projekta “Škola na dlanu”, koja je već zaživjela među pulskim gimnazijalcima. Tek je mjesec dana “u igri”, a već je naveliko koriste profesori i svi učenici škole jer im na vrlo jednostavan način daje potrebne informacije o školskom rasporedu i slobodnim učionicama. Pomoću nje se može izraditi i suglasnost, a putem SMS poruka izvijestiti o svemu bitnom što se događa u školi.

Obavijesti o izostanku

– ‘Škola na dlanu’ je projekt koji se sastoji od četiri web stranice koje olakšavaju učenicima i profesorima svakodnevicu u školi, to su Generator suglasnosti, Interaktivni školski raspored, SMS obavijesti i Pretraživanje enciklopedija. Dakle, pomoću aplikacije se mogu izraditi suglasnosti za redovnu nastavu, za izvanškolsku ili izvannastavnu aktivnost. Tu je i interaktivni školski raspored pomoću kojeg se može pretražiti raspored po profesorima, učionicama, razredima i predmetima, a možete odabrati i pretragu rasporeda po slobodnim učionicama za održavanje nekog predavanja ili izvanredne nastave – objašnjava nam Damir. Kaže da su u suradnji s tehnološkim divom iz Vodnjana Infobipom izradili i sustav slanja SMS obavijesti, koji omogućava jednostavno slanje poruka učenicima.

– Taj sustav mogu, primjerice, koristiti ravnatelj ili tajništvo da bi obavijestili učenike o izostanku nekog profesora i održavanju predavanja ili sličnoga, što učenici ne bi mogli saznati na drugi način. Ujedno, tu je i četvrta web stranica unutar aplikacije, a to je Pretraživanje enciklopedija izražena putem Google Custom Search platforme, koja omogućuje pretraživanje unaprijed određenih pojmova, odnosno stranica. Zasad smo uredili da to budu enciklopedija i Leksikografski zavod Miroslava Krleže. Dakle, pojmovi se mogu pretraživati samo preko te stranice i na taj se način prikazuju provjereni rezultati – kazao nam je Damir. Aplikacija je dostupna na internetu pod www.školanadlanu.hr, a može se i skinuti na zaslon mobitela. Razmišlja se i o tome da se uvrsti u Google play trgovinu.

Kažu nam da su je testirali na svojim kolegama, ali i da je stalno poboljšavanju i unapređuju, kako dobiju koji prijedlog. – Aplikacije uvijek treba poboljšati. Primjerice, imali smo primjedbu da je pretraga bila spora, pa smo ju ubrzali – ističe Toni.

Inače, aplikacija je, nakon što je razvijena, prijavljena na županijsko natjecanje iz informatike i razvoja softvera, na kojem je skupila 95 posto bodova i osvojila prvo mjesto, da bi kasnije bila prijavljena na državno natjecanje, gdje je projekt ocijenjen sa 61,5 posto bodova. No, mladim informatičkim kreativcima koji bi nakon srednje škole htjeli upisati zagrebački FER nije ovo prvi ovakav projekt. Tijekom prošle školske godine okušali su se u programiranju još jedne platforme koja pomaže školi.

Pula, 050320. Aplikacija ucenika pulske gimnazije. Foto: Marijana Banko / CROPIX

Foto: Marijana Banko / CROPIX
Osam ikona

– U prvom projektu koji smo radili bili smo u sklopu većeg tima od osmero učenika. Rezultat tog projekta može se vidjeti na ulazu u našu školu, kod info punkta. On ima osam ikona koje omogućuju jednostavno obavještavanje i prikaz trenutnih informacija o školskim aktivnostima, raspredu i drugim stvarima. To je nešto slično poput ove aplikacije – kaže nam Damir.

Pula, 050320. Aplikacija ucenika pulske gimnazije. Foto: Marijana Banko / CROPIX

Foto: Marijana Banko / CROPIX

Zanimljiva je bila i suradnja s Infobipom, do koje je došlo budući da tamo rade i neki bivši pulski gimnazijalci.

– Nama je trebala oprema i tako smo počeli surađivati s Infobipom. Primjerice, kupili su nam računala za knjižnicu te su nam donirali dio stare opreme. Tada smo odlučili da bi bilo dobro da učenici vide kako se radi u toj tvrtki. I tako je sve krenulo. Zatim se to proširilo i na druge škole, ali mi smo bili u tome pioniri – kaže nam mentor Vujačić.

Sada je Damiru i Toniju cilj dodatno promovirati “Školu na dlanu” te ju nadograditi mogućnošću rezervacije prostorije iza knjižnice i svečane dvorane. Isto tako, dodat će i aplikaciju za popisivanje školske opreme. No, tu neće stati. Najveća im je želja da se aplikacija “Škola na dlanu” počne primjenjivati i u drugim školama nakon što zaživi među pulskim gimnazijalcima.

NAJČITANIJE