10.9 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica HRVATSKA Ministrica Divjak u Pazinu komentirala Otvoreno pismo sindikata Preporod

Ministrica Divjak u Pazinu komentirala Otvoreno pismo sindikata Preporod

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u petak je nakon sastanka sa 70-ak ravnatelja istarskih osnovnih i srednjih škola u Pazinu istaknula kako su svi ravnatelji dobro proučili upute koje su im dane te da su u školi proveli kvalitetnu pripremu.

“Svi moramo biti svjesni nesvakidašnje situacije koja je dovela do prekida i utjecaja na obrazovni sustav. Digitalna transformacija ne može se preko noći napraviti čak i kad ste dobro pripremljeni. Mi smo se dobro pripremili, premda se ne može to napraviti u tri tjedna pripreme, i sigurni smo da možemo isporučiti ono što je nužno i da možemo raditi na način da i naši učenici imaju od toga koristi i da budu zadovoljni”, kazala je ministrica Divjak dodavši kako je dobro da su ravnatelji i učitelji motivirani te kako je upravo sada, kako je rekla, “vrijeme za preuzimanje odgovornosti i za disciplinu”.

Ustvrdivši da se odluka epidemiologa i stožera za civilnu zaštitu moraju pridržavati svi, pa i učitelji, Divjak je naglasila kako je Ministarstvo materijale distribuiralo na različite kanale komunikacije i na različite sustave koji se mogu upotrebljavati.

“Došlo je očito danas do navale kada se zna da od ponedjeljka nema nastave ni u ostalim dijelovim zemlje, a ne samo u Istri. To je zagušilo sustav, s obzirom da u sustavu ukupno imamo 870 tisuća ljudi u osnovnim i srednjim školama, što studenata, učenika i zaposlenika. Kada bi u isto vrijeme svi došli na sustav, on bi bio opterećen. Zato ćemo stavljati raspored, a postoje i alternativni načini pristupa odnosno televizijski pristupi”, poručila je ministrica Divjak.

Komentirajući na upit novinara otvoreno pismo sindikata Preporod koji traži da im se omogući rad od kuće, ministrica Blaženka Divjak rekla je kako je takva uputa dana te da je dobro da učitelji budu u školama, dok se ne uspostavi puna funkcionalnost.

“Djeca u razrednoj nastavi čija oba roditelja rade, moraju doći u školu i pratiti nastavu u školi. Treba omogućiti djeci da budu zbrinuta, očekujemo dobru zdravstvenu zaštitu. Svi moramo podnijeti jednaki teret, nema iskakanja iz sustava iako je svima jasno da je ovo izvanredna situacija. Moramo pokazati određenu disciplinu, važno nam je da su nastavnici u školama i da jedni drugima mogu pomoći”, rekla je ministrica dodavši da kod maturanata neće biti problema jer je Ministarstvo kod proizvodnje samih sadržaja i video materijala stavilo naglasak na to da se najviše sadržaja radi za maturante, prenosi Glas Istre

Foto: Hina/EPA

NAJČITANIJE