16.6 C
Poreč
Subota, 27 veljače, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Mirko Štifanić: IDS-u je potreban restart!

Mirko Štifanić: IDS-u je potreban restart!

U Istri pod vlašću jedne stranke mnogo je pitanja o kojima se javno ne govori i  ne komunicira slobodno, argumentirano i kritički. Postoji uglavnom samo „istina“ vrha političke stranke prema kojoj su oni „uvijek korak ispred“, „najpametniji“, naj… naj…naj…

Slične su ocjene “nezavisnog saborskog zastupnika“ koji nije u IDS-u, ali je „on u njemu“. Osim toga u medijima ima mnogo mjesta za one pojedince kojima je stranka „išla na ruku“ u proteklih trideset godina. Postoje i članci novinara koji su ili pristrani, ili bi im u pitanje došla egzistencija ako bi profesionalno odrađivali posao u cilju objektivnog informiranja građana.

Jednostranačka vlast, svugdje u svijetu, pa i u Istri je, blago rečeno, kvazi demokratska. U biti, u brojnim područjima ne radi se o demokratskoj stranci, kao ni o demokratskoj političkoj kulturi i održivoj lokalnoj zajednici. To potvrđuje način donošenja odluka, primjerice, o zapošljavanju, privatizaciji, utjecaju na tzv. institucije sustava te nepoštovanje građana kao subjekta lokalne demokracije. Takva stranka nalazi se u „predvorju demokracije“ i neophodan joj je restart. Možda će ga predvoditi Marin Lerotić, „mladi lav“ IDS-a koji je izjavio: Meni je normalno da svaki građanin može kontrolirati što radi njegov načelnik, gradonačelnik, zastupnik ili vijećnik, da se svako kršenje propisa sankcionira i da jednim klikom mogu saznati na koji način se troši javni novac.

Osim toga, potrebno je ispuniti više uvjeta da bi stranka postala demokratska. Neki od njih su:

-Ako definira reformski proces u Istri, odnosno restart, u kojem će osim Lerotića sudjelovati stručnjaci i profesionalci te građani Istre.

-Ako na djelu pokažu da im je demokracija cilj, a ne sredstvo za osvajanje vlasti i moći.

-Ako na djelu potiču razvoj kulture i institucija lokalne, tj. izravne demokracije koja omogućava da građani sudjeluju u donošenju odluka koje se odnose na njih, a stručnjaci i profesionalci u odlukama važnim za stanje i odnose u Istri i čitavoj Hrvatskoj.

-Ako u obnašanju dužnosti na djelu, a ne samo na riječima, razvijaju političku kulturu, moralnost i etičnost, transparentnost i odgovornost.

-Ako najave donošenje zakona koji će onemogućiti zapošljavanje s obzirom na članstvo u stranci.

-Ako potiču medijski pluralizam i profesionalno novinarstvo te neovisne medije.

-Ako na djelu potvrde da poštuju pravo građana na istinite, pravodobne i cjelovite informacije odnosno vijesti o svim događajima u stranci, Istri i čitavoj Hrvatskoj.

-Ako poštuju stručnjake i profesionalce te građane kao subjekt demokracije.

-Ako promijene odnos prema predstavnicima oporbe i neovisnim zastupnicima.

-Ako na djelu potvrđuju da imaju iste kriterije kada procjenjuju stanje i odnose na regionalnoj i nacionalnoj razini.

-Ako odustanu od regionalizma i decentralizacije što podrazumijeva samo još više vlasti i moći u rukama vrhuške jedne stranke i marginalizaciju aktivnog građanstva.

-Ako se vrhuška stranke odrekne ideologije Istrijanstva odnosno egoističkog svojatanja „Istrijana kao naroda i kulture bez obzira na nacionalnost…

-Ako prestanu poticati i izjednačavati Istru kao zavičaj s etnicitetom u sklopu čega bi se istarski Hrvati i Talijani asimilirali u „Istrijane kao narod…

-Ako na djelu počnu poštovati kulturu multikulturalnosti.

-Ako se vrhuška stranke odrekne Istre kao „svojeg terena“ u kojem zbog rezultata na izborima „ima pravo“ kontrolirati sve što se u Istri odvija na ekonomskom, kulturnom, znanstvenom i drugim područjima i „suvereno“ utjecati na sadašnjost i budućnost Istrana i Istre.

-Ako na djelu potvrđuju da ne želi ni talijanizirati, ni poticati radikalizaciju istarskog hrvatstva, kao niti dopustiti revalorizaciju talijanskog i hrvatskog ekstremizma koji su u Istri na djelu bili u prošlom stoljeću.

-Ako vrhuška stranke počne poštovati građane Istre kao sebi ravne osobe, te omogući referendumsko izjašnjavanje i predloži Zakon koji omogućava razvoj kulture direktne demokracije.

-Ako ideologiju i demagogiju o „liberalno-lijevom“ IDS-u zamijeni s kulturom i politikom lokalne demokracije.

Ukratko, glasati za tu stranku može se samo nakon što vrh te stranke iskreno prizna greške, zablude, ideologiju kao apsolutnu istinu te demagogiju s čime su se do sada (o)koristili „ugledni političari“. Drugim riječima, stranci je potreban „restart“ u sklopu kojeg će sa neovisnim stručnjacima i profesionalcima te građanima definirati svoj novi stranački program i s njima ga realizirati.

Foto: Istarski.hr

NAJČITANIJE