Mirko Štifanić- NAD STANDARDNO VARANJE GRAĐANA!

Lokalni političari često spominju da su svojim građanima osigurali „nad standard“ tj. veći broj i bolje usluge u zdravstvu u odnosu na ostale hrvatske sredine. To je donekle istina, ali ne potpuna. Međutim, cijepljenjem preko reda s izgovorom da „ne propadne niti jedna doza cjepiva“, nad standardno varaju svoje građane. To znači da su riječi političara da se u vezi cijepljenja sve odluke donose u interesu najugroženijih građana čista prijevara koja se može dodati popisu već odavno poznatih „stotinu” načina varanja hrvatskih građana

Političari su još jedanput prevarili građane. Nažalost, čak su se i cijepili preko reda. A oni koji su se cijepili pred kamerama rekli su da je to u cilju da građani povjeruju u efikasnost cijepljenja! Ali, kako su mogli misliti da će im građani vjerovati ako istraživanja Eurostata potvrđuju da oko 90 posto građana RH nema povjerenja u političare?

Jesu li onda svjesno lagali? Možda nisu svi? Ali, čak i ako nije nitko, mnogi su iskoristili svoju povlaštenu poziciju i zaštitili se od posljedica zaraze covidom19! A ugrožene građani ostavili su na – čekanju.

Radi se o još jednom načinu (ne)izravnog varanja građana. To je još jedan od, inače, stotinu načina prevare čiji akteri su – „naši“ političari. U takvim uvjetima pozicija građana ostala je ista – podređena, upitna i ovisna od onih kojima su na izborima dali glas jer su obećavali da će sve raditi za dobrobit građana. Sada se, nažalost, potvrdilo po „stoti“ put da ih ne poštuju kao sebi ravne građane, te da preko zavisnih medija s njima mogu
manipulirati čak i kada je u pitanju prijetnja zdravlju.

Činjenica je da su još jedanput nanijeli štetu predstavničkoj demokraciji te prevarili građane. O prijevari, manjoj ili većoj, uvijek se radi kada građani ne sudjeluju u procesu donošenja odluka od kojega ovisi njihovo zdravlje, pa i život. Problem je ovaj put što građani nisu sudjelovali u osmišljavanju, definiranju i provođenju kampanje cijepljenja.

Osim toga, građani nisu ni članovi inspekcije koja će istraživati tko je, primjerice, slučajno bio u Zagrebu te iskoristio svoj položaj i cijepio se preko reda. Teško da će građani dobiti cjelovitu informaciju. Jer, sve može završiti po modelu prema kojem političari stalno ponavljaju, primjerice, da struka odlučuje u ime građana, a ne oni. Da, struka odlučuje, ali ako je u skutima političara ona posao obavlja „u interesu političara“! Na nacionalnoj, ali i na županijskoj razini.

Radi se o demokraciji u kojoj dominira ono što političari čine svaki dan, a to je kritika i optužbe onog drugog, dok svoje pogreške skrivaju kao „zmija noge“. U biti, ustrajni su u nuđenju „rješenja“ po modelu – „mi“ postupamo za dobrobit građana, a „oni“ nas u tome žele spriječiti.

U takvim uvjetima logično postaje da svaki stožer ima dva lica: profesionalno i političko. Radi se o „nad standardnom ponašanju“ ne samo stožera, nego i javnih institucijaa koje funkcioniraju kao stranačke podružnice. Može se povjerovati da političari u vezi korona krize brane ugled struke, a u biti brane svoj „ugled“, te ugled stranke na vlasti na nacionalnoj, ali i na županijskoj razini. Međutim, priznavanje takvog ponašanja svi energično odbijaju.

Nažalost, u tom procesu sudjeluju i od političara zavisni novinari koji nacionalni stožer nazivaju „stožerašima“, a u vezi županijskog stožera uglavnom ponavljaju riječi političara koji brane „svoj“ stožer kao najbolji, naj, naj…

Možda političari preko takvih novinara dobivaju na ugledu, ali to je moguće samo kod medijski slabo pismenih građana. Ali čak i to ne vrijedi zauvijek. Izgleda da političari takve novinare samo nastoje iskoristiti. Međutim, kao profesionalce ih – ne cijene! Ne poštuju ih niti građani jer umjesto da ih informiraju, nerijetko ih dezinformiraju.

Umjesto da nacionalni i županijski stožeri funkcioniraju kao komplementarne institucije, sada se pokazuje da funkcioniraju kao – alternativne. Radi se o varanju po modelu – ILI MI, ILI ONI .A žrtve su – građani!

Izgleda da političari misle da su građani laki plijen, odnosno da će ih preko zavisnih novinara lako uvjeriti da smo „mi“ u pravu, a „oni“ u krivu, te da je to zbog dobrobiti građana.

Ako i ovaj put „naši“ i „njihovi“ političari demokraciju i zavisne novinare uspiju iskorištavati u svoje svrhe potvrditi će se činjenica da se radi o još jednom nad standardnom varaju građana.

Foto: Youtube