22.2 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOMIRKO ŠTIFANIĆ- NOVI SOJ POLITIČARA

MIRKO ŠTIFANIĆ- NOVI SOJ POLITIČARA

Političari predstavničku demokraciju i u uvjetima pandemije nastavljaju provoditi bez participacije građana iako ističu da pandemiju možemo pobijediti samo zajedno. Radi se o „novom soju“ političara, odnosno o COVID-19- političarima. Oni su akteri aberacije demokracije, odnosno njezina nestajanja Dugogodišnja stvarnost u Višnjanu, Vodnjanu, Poreču i Puli, ali i u Gospiću, Splitu i Zagrebu potvrđuje da političari mogu zloupotrebljavati demokraciju za odlučivanje u ime građana.

Nažalost, predizborni nastupi ne ulijevaju nadu da će u budućnosti biti mjesta za participaciju građana. Nešto je sumnjivo ako političari koji svakodnevno ističu da samo zajedno možemo pobijediti covid-19, a s građanima ne žele dijeliti ni vlast ni odgovornost.

Čini se da su oni glavni akteri činjenice što demokracija aberira odnosno – nestaje. Predizborna ponašanja političara to potvrđuju i razlog su za sumnju u njihovu iskrenost i poštenje. Svugdje ih ima, ali umjesto komunikacije dominira monolog. Kao da im je cilj izbjeći da ih građani kritični analiziraju i ocjenjuju, iako problema ima na pretek.

Primjerice, participacija građana u nadzoru lokalnih javnih službi i javnih institucija je zabranjena tema. Što se, onda, može reći za predizbornu kampanju osim da se radi o strogo kontroliranom spektaklu, ili pojednostavljeno – „cirkusu“ u kojem se vidi „neslomljiv“ savez političara i novinara.

Zavisni novinari ih fotografiraju i bez kritične analize prenose njihove „jasne poruke“, primjerice, da će od sada još više raditi za dobrobit građana samo ako dobiju još jedan mandat.

Međutim, u to treba sumnjati jer ne priznaju svoje greške, nego samo obećavaju, obećavaju, obećavaju. Osim toga, kako im vjerovati kada im nisu dosta dva mandata kao u normalnim zemljama, odnosno demokracijama? Ne, oni hoće treći, četvrti, ili peti mandat.

Evidentno je da se radi o mutaciji političara, odnosno o „novom soju“. Njega se može nazvati covid-19-političari. Zajedno sa novinarima građanima okreću leđa. Radi se o zajedničkom i bezobzirnom ispiranju mozga i marginalizaciji građana. Nameće se zaključak da je covid-19-političarima važno, kao i nekadašnjim totalitarnim vlastodršcima, što duže zadržavanje statusa quo.

U biti, svaka vlast, bez obzira kako sebe nazivala, teži svojem monopolu. To su željeli i feudalci, i socijalisti, i komunisti, a sada covid-19-demokrati. To potvrđuje činjenica da je u proteklih tridesetak godina bavljenje politikom bilo u rukama političara i to bez ograničenja trajanja mandata. Problem je u tome što im takva pozicija otvara mogućnost da postanu nedodirljiva oligarhija i odlučuju o sudbinama građana, te vladaju institucijama sustava.

Drugim riječima, predstavnička demokracija u mnogim sredinama u RH prelazi u covid-19 demokraciju. Ona se u mnogim sredinama pretvara u prijevaru i zlouporabu. Niti desna, ni lijeva, ali i ids-istrijanska ideologija i politika nisu imune od takve aberacije demokracije.

Građani su tijekom pandemije covida-19 osjetili različite posljedice. Poduzimati će i određene korake, kao što su prosvjedi. Znatan dio prosvjeda protiv covida- 19 je psihološki razumljiv, ali u nekim segmentima i zaglupljujuć. Jer, prosvjedovati prije svega ima smisla protiv monopola na vlast i odlučivanje „novog soja“ političara.

Njima treba poručiti: Dosta nam je vaše zloupotrebe demokracije, želimo sudjelovati u demokraciji!

U obzir treba uzeti činjenicu da se građani neće moći osloboditi loših političara, primjerice u lokalnim sredinama, sve dok se ne izbore za sudjelovanje u procesu donošenju odluka važnih za sredinu življenja. Ali i regiju te čitavu zemlju.

Nažalost, izgleda da će borba protiv samodostatne vlasti početi tek kada većina građana osjeti negativne posljedice na svojoj koži. Da još uvijek nije sve izgubljeno smatra prof. dr. Pero Maldini 1 koji ističe da se demokracija (ipak) može sačuvati jačanjem građanke inicijative i proširenjem prostora građanske participacije u donošenju odluka.

Foto: YT

NAJČITANIJE