15.2 C
Porec
Petak, listopad 18, 2019
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Mlada arhitektica projektirala specijalni hotel u Istri

Mlada arhitektica projektirala specijalni hotel u Istri

(Foto: Facebook)

Istarska hotelska scena, s naglaskom na luksuz i posebnost, za oko mjesec dana postaje bogatija za jedno jako lijepo i po svemu sudeći unikatno mjesto. U kolovozu će tako biti otvoren San Canzian Village & Hotel smješten u selu Mužolini Donji kraj Buja koje broji tek tri stanovnika. Hotel je to koji će se moći pohvaliti najvišim standardima, odnosno kategorizacijom od pet zvjezdica. Imat će tek 25 soba, a o njegovoj ambicioznosti govori i činjenica da će u sklopu njega biti smještena i ekstenzija zagrebačkog fine dining restorana Noel, koji je ove godine dobio prvu Michelinovu zvjezdicu, piše Telegram.

“U procesu stvaranja hotela vodili smo računa poštivati duh mjesta, genius loci sela Mužolini Donji, a pritom ga arhitekturom oplemeniti. To nije bio lak zadatak s obzirom na to da u maloj sredini sa samo tri stanovnika stvaramo hotel za koji bismo mogli reći da je ‘selo u selu’. ” rekla mi je Nika Serdar, arhitektica nagrađivanog arhitektonskog studija SB projektiranje koji i potpisuje ovaj projekt, a koji su snage udružili i s cijenjenim dizajnerom Borisom Ružićem.

“Naime, investitori su imali jasnu viziju. Njihova želja bila je da gosti ovaj objekt ne smatraju novim, nego dijelom postojećeg sela, ali i zadržati vrijednost lokaliteta, s time da se građevina kao takva ne ističe. Glavno u oblikovanju bilo je utapanje u postojeći ambijent i stvaranje ravnoteže s okolnim objektima.” priča mi Nika te objašnjava da su ipak zbog želje za prepoznatljivošću uveli u projekt dozu suvremenosti, dok im je sama okolina u kojoj hotel nastaje služila samo kao inspiracija.

(Foto: Telegram)

Na moje pitanje o kakvom je arhitektonskom projektu zapravo riječ, Nika mi govori da je hotel zamišljen kao stare istarske kuće u nizu koje je trebalo smisleno povezati i istovremeno kreirati prirodan i estetski skladan prostor. “Konfiguracija terena znatno je utjecala na koncept, dok je zahtjev investitora pritom bila minimalna intervencija kako bi objekti ostali u što prirodnijem okruženju”.

Ono što je nekako bitno u cijelom procesu i projektu, kako mi govori Nika, bilo je paziti na postojeće rute kojima prolaze stanovnici sela. Naime, glavni put u selu prolazi između novog i starog objekta hotela te objekti zapravo tvore međuprostor kao zonu druženja što je vrlo neobično, ali i simpatično”, piše Telegram.

NAJČITANIJE

- Advertisement -