17.7 C
Poreč
Četvrtak, 4 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Stefano Montanari, II dio intervjua: O mutiranju virusa, atipičnim upalama pluća, zaštitnim...

Stefano Montanari, II dio intervjua: O mutiranju virusa, atipičnim upalama pluća, zaštitnim maskama i rukavicama

Ako još niste pročitali stavove i mišljenja, vezane na zarazu korona virusa, koje je talijanski nanopatologa Stefano Montanari iznio prilikom gostovanja na Milanskom radiju ByoBlu24, možete ih pročitati OVDJE.

II dio intervjua:

Ovaj virus brzo mutira. Znači li to da ovaj talijanski možda nije isti kao onaj kineski?

Ne možda, već to nije isti virus. Kao što onaj koji je izoliran u Njemačkoj, ne odgovara ni talijanskom ni kineskom. Budući da je nov, virus traži svoju stabilnost, svoj status u kojem bi mogao ostati neko vrijeme i enormno mutira. On već sutradan više nije isti, ali nije da samo ovaj virus mutira. Mnogi virusi mutiraju. Mi svakodnevno živimo u zajednici s virusima, neke čak ugošćujemo u svom organizmu i mnogi od njih su neophodni za naš život.

Normalno je da virus brzo mutira. Dakle, kada se kreće u potragu za lijekom protiv ovog virusa trči se za nečim što trči brže od nas.

Ali ti prizori prepunih bolnica, osobe koje su pod respiratorima. Kako to opravdavate? Nije zbog težine virusa, već zbog rezova u zdravstvenom sustavu? 

Mi nismo spremni za bolest koja u tolikoj mjeri pogađa pluća zato što su naši političari uništili naš zdravstveni sustav. Vi ste po zanimanju novinarka i znate jako dobro da vam mogu prikazati što god želim: veliki broj lijesova koji izlaze iz bolnice, intubirane pacijente… što god želim. Svega toga sada ima, ali svi ti lijesovi pripadaju onim 650 tisućama mrtvih koje svake godine imamo u Italiji. Smrtnost nije povećana. Ako vi idete u bilo koju bolnicu vidjeti ćete da svakodnevno izlaze lijesovi. Dakle, pričamo ni o čemu, no ljudima je danas pažnja usredotočena na druge stvari. Tu pričamo o tri mrtva, ako ih je i bilo toliko. Možda se nekome to ne sviđa i nije u redu, ali to su činjenice.

Upala pluća prouzrokovana od Covida je drugačija od upala pluća koje smo do sada poznavali? 

Da. Radi se o virusnoj upali pluća, ali njih ima puno. Prije nekoliko mjeseci smo u Italiji imali atipične upale pluća o kojima se nikad nije pisalo. Uobičajeno je da upale pluća budu bakterijske, ali u listopadu je bilo bolesnika koji su bolovali od atipične upale pluća s kojima se inače ne susrećemo. O njima se nije znalo ništa: nije se znalo porijeklo, nemoguće ih je bilo savladati lijekovima i trebalo je sačekati da ti bolesnici sami od sebe ozdrave, što se i desilo. Jer mi, suprotno onome u što nas uvjeravaju, imamo imunološku zaštitu. Našu osobnu zaštitu iznimno velike snage, mnogo snažnije od velike većine lijekova. Tako, na primjer, mi na koži imamo bakterije, gljivice, viruse koji služe upravo tome da se suprotstave patogenim bakterijama, gljivicama i virusima koji su nositelji bolesti.

Stavljajući rukavice kako bi se suprotstavili koronavirusu, sa stajališta našeg zdravlja radimo katastrofalnu stvar jer time onemogućavamo reakciju između naših bakterija, gljivica i virusa i onih patogenih. Potom tim istim rukama u rukavicama diramo svoju odjeću, blagajnici dajemo novac, diramo pult, a upotrebljavaju se uvijek iste rukavice na kojima se nataložio virus. Rukavice onemogućuju našem imunološkom sustavu na koži da reagira. Dakle, te rukavice čine višestruko štete od nenošenja rukavica. Suočavamo se s mjerama koje su odredili ljudi koji ne poznaju osnovne principe biologije.

Dakle to bi bilo kao da si na taj način onemogućavamo stvaranje antitijela protiv tog virusa? 

Mi ne stvaramo antitijela za taj virus, mi već imamo imunološku obranu kao i sva živa bića. Svi mi imamo sposobnost samoizlječenja. Moj stari profesor farmacije Luigi di Bella uvijek bi govorio: ”Prehlada koja nije liječena traje sedam dana, dok prehlada koja je liječena traje jedan tjedan”. Mi nastavljamo interakciju s prirodom na vrlo bahat način ne shvaćajući ono što činimo.

Po pitanju nošenja zaštitnih maskica treba reći da je to potpuno besmisleno jer te maskice ne mogu zaustaviti apsolutno ništa. Ukoliko je netko zaražen i s kapljicama sline izbacuje viruse koji se nalaze unutar kapljice sline, tada ta maskica nečemu služi. I ti bi zaraženi pacijenti maskice trebali bacati svake 3 minute jer je ona ubrzo već prepuna virusa, ali oni to ne čine. No,ukoliko ta osoba nije zaražena i misli da će ga ta maskica zaštititi od virusa koji plutaju izvan tih kapljica sline i ima ih beskonačno puno, tada je ona u iluziji. Virusi su toliko mali da u velikom broju ulaze u stanice koje su veličine tisućinke milimetra. Kada si netko stavi maskicu to je kao da stavite ogradu kako bi spriječili komarce da uđu u kuću. Stoga, kada netko hoda cestom i ima maskicu preko usta, on je zapravo smiješan. (iV)

Foto naslovnica: Imolaoggi.it

NAJČITANIJE